Naar inhoud springen

Dagboek bouw: verschil tussen versies

289 bytes verwijderd ,  26 maart
k
Toegankelijkheid verbeterd
k (Inhoud aangevuld)
k (Toegankelijkheid verbeterd)
Regel 1: Regel 1:
__NOEDITSECTION__
[[Bestand:Dagboek van bestek 6 - Voorkant.jpg|upright=0.75|miniatuur|alt=Dagboek, kaft.|Dagboek door opzichter W. Anema over de bouw van het gemaal.]]
__NOTOC__
[[Bestand:Dagboek van bestek 6 - Voorkant.jpg | upright=0.75 | miniatuur | Dagboek door opzichter W.&nbsp;Anema over de bouw van het gemaal. <sup>[2.]</sup>]]
Tijdens de bouw van het gemaal is de voortgang van de bouw in verschillende rapportages vastgelegd. De hoofdopzichter van Provinciale Waterstaat, W.&nbsp;Anema, hield een dagboek bij en daarnaast maakte hij wekelijks een [[Weekrapporten Bestek 6 | weekrapport]]. De hoofdingenieur van Provinciale Waterstaat, D.F.&nbsp;Wouda, maakte maandelijkse rapportages waarin kort de voortgang van de verschillende werken werd toegelicht.


Het dagboek is een handgeschreven boekwerk dat ingezien kan worden bij Tresoar in Leeuwarden. <sup>[2.]</sup> Bij het archiefonderzoek in 2012 uitgevoerd door BBA is ook dit archiefstuk geraadpleegd. In de rapportage naar aanleiding van dit archiefonderzoek is er een selectie van de relevante delen van het dagboek gemaakt en opgenomen in het eindrapport van het archiefonderzoek. <sup>[1.]</sup>. De tekst hiervan is met instemming van de auteur gebruikt voor het maken van deze wiki pagina's. Het originele dagboek is ingescand, in de tekst zijn miniatuur afbeeldingen van de dagboekpagina's opgenomen. Door op deze afbeeldingen te klikken kan de dagboek pagina in een grotere resolutie geraadplaagd worden. Op basis van de deze ingescande pagina's is de tekst uit het eindrapport van het archiefonderzoek uitgebreid. De volledige uitgewerkte tekst is nu beschikbaar zonder een handschrift te hoeven ontcijferen. Bij het uitwerken van het handschrift is er voor gekozen om dicht bij het orgineel te blijven. De ouderwetse schijfstijl en spelling van het orgineel is overgenomen voor deze wiki pagina's, ook de schrijffouten in de orginele tekst zijn overgenomen.
Tijdens de bouw van het gemaal is de voortgang van de bouw in verschillende rapportages vastgelegd. De hoofdopzichter van Provinciale Waterstaat, W. Anema, hield een dagboek bij en daarnaast maakte hij wekelijks een [[Weekrapporten Bestek 6 | weekrapport]]. De hoofdingenieur van Provinciale Waterstaat, D.F. Wouda, maakte maandelijkse rapportages waarin kort de voortgang van de verschillende werken werd toegelicht.
 
Het dagboek is een handgeschreven boekwerk dat ingezien kan worden bij Tresoar in Leeuwarden.<ref>Tresoar, Archief van de Provinciale Waterstaatsdienst van Friesland (archief nr. 9-01). Inv. nr. 917: ''Dagboek inzake de bouw van het gemaal, 1916-1920.''</ref> Bij het archiefonderzoek in 2012 uitgevoerd door BBA is ook dit archiefstuk geraadpleegd. In de rapportage naar aanleiding van dit archiefonderzoek is er een selectie van de relevante delen van het dagboek gemaakt en opgenomen in het eindrapport van het archiefonderzoek.<ref>Stenvert, R., & Veenland-Heineman, K. M. (2012). ''Archiefonderzoek: Bouwarchief Ir. D.F. Woudagemaal, Lemmer.'' Utrecht: BBA, Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis v.o.f.</ref>. Het originele dagboek is ingescand, in de tekst zijn miniatuur afbeeldingen van de dagboekpagina's opgenomen. Door op deze afbeeldingen te klikken kan de dagboek pagina in een grotere resolutie geraadpleegd worden. Bij het uitwerken van het handschrift is er voor gekozen om dicht bij het origineel te blijven. De ouderwetse schrijfstijl en spelling van het origineel is overgenomen voor deze wiki pagina's, ook de schrijffouten in de originele tekst zijn overgenomen.


Het dagboek start eind oktober 1916 en loopt door tot en met januari 1920. Op het moment dat het dagboek stopt is het gebouw en de waterbouwkundige zaken wel zo'n beetje klaar, aan het plaatsen van de machines wordt dan nog druk gewerkt. Het dagboek beslaat zo'n 240 pagina's, vanwege deze grote omvang is het voor deze wiki opgeknipt in kwartalen.  
Het dagboek start eind oktober 1916 en loopt door tot en met januari 1920. Op het moment dat het dagboek stopt is het gebouw en de waterbouwkundige zaken wel zo'n beetje klaar, aan het plaatsen van de machines wordt dan nog druk gewerkt. Het dagboek beslaat zo'n 240 pagina's, vanwege deze grote omvang is het voor deze wiki opgeknipt in kwartalen.  


[[Bestand:Dagboek van bestek 6 - Binnenblad voor.jpg | miniatuur | Binnenblad van het dagboek.]]
[[Bestand:Dagboek van bestek 6 - Binnenblad voor.jpg|miniatuur|class=nomobile|alt=Dagboek, binnenblad|Binnenblad van het dagboek.]]
 
* 1916, 4e kwartaal met introductie en bronnenlijst (deze pagina)
* 1916, 4e kwartaal met introductie en bronnenlijst (deze pagina)
* [[Dagboek bouw/1917, 1e kwartaal | 1917, 1e kwartaal]]
* [[Dagboek bouw/1917, 1e kwartaal | 1917, 1e kwartaal]]
Regel 475: Regel 475:
Hoofdingenieur daar wel gebruik van maken.
Hoofdingenieur daar wel gebruik van maken.


<br clear=all>
{{clear}}
----
----


Regel 482: Regel 482:




==Bronnen==
==Bronnen, noten en/of referenties==
# Stenvert, R., & Veenland-Heineman, K. M. (2012). ''Archiefonderzoek: Bouwarchief Ir. D.F. Woudagemaal, Lemmer.'' Utrecht: BBA, Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis v.o.f.
<references/>
# Tresoar, Archief van de Provinciale Waterstaatsdienst van Friesland (archief nr. 9-01). Inv. nr. 917: ''Dagboek inzake de bouw van het gemaal, 1916-1920.''


<br>
[[Categorie:Het gemaal bouwkundig]]
[[Category:Het gemaal bouwkundig]]
[[Categorie:Dagboek bouw]]
[[Category:Dagboek bouw]]