Brandstof: verschil tussen versies

Uit Wouda's Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
imported>Jan Pieter Rottine
(Nieuwe pagina aangemaakt met '<strong>Brandstof</strong> Om het stoomgemaal ir. D.F. Wouda onder stoom te krijgen is onder andere brandstof nodig. Vanaf de ingebruikname in 1920 tot 1967 werd hier...')
 
imported>Cierick Goos
k (Categorie toegevoegd)
 
(15 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
<strong>Brandstof</strong>
<strong>Brandstof</strong>


Om het stoomgemaal ir. D.F. Wouda onder stoom te krijgen is onder andere brandstof nodig. Vanaf de ingebruikname in 1920 tot 1967 werd hier <steenkool>steenkool</strong> voor gebruikt.
Om het stoomgemaal '''[[ir. D.F. Woudagemaal]]''' onder stoom te krijgen is onder andere '''[[brandstof]]''' nodig.
De steenkool kwam voor het overgrote deel uit de Nederlandse steenkolenmijnen in Zuid-Limburg. Zij werden per schip bij het gemaal aangevoerd. De opslagplaats van de steenkolen is nog geheel intact: het is de ruimte tussen de houten schotten voor het gemaal, de zogenaamde "kolenloods".
Vanaf 1967 wordt er met stookolie gestookt.


In 1954 en 1958 is er echter ook gebruik gemaakt van <strong>[[turf]]</strong.
Vanaf de ingebruikname '''in 1920 tot 1967''' werd hier <strong>steenkool</strong> voor gebruikt.
(zie ook: '''[[Stoken met steenkolen]]''')


In 1954 wilde men graag weten of turf gebruikt zou kunnen worden en wat de <strong>[[verbrandingswaarde]]</strong> was alsmede het <strong>[[rendement]]</strong> ten opzichte van steenkool.
De '''steenkool''' kwam voor het overgrote deel '''uit de Nederlandse steenkolenmijnen in Zuid-Limburg'''. Die werd '''per schip''' bij het gemaal aangevoerd.
Bij de proef in 1954 werd eerst een ketel met turf gestookt en vervolgens met steenkool, zo werden betrouwbare meetgegevens verkregen.
<br>De '''opslagplaats van de steenkolen''' is nog geheel intact: het is '''de ruimte tussen de houten schotten''' aan de boezemzijde van het gemaal, de zogenaamde '''[[kolenloods]]'''.
In 1958 was er <strong>een grote voorraad turf beschikbaar</strong> op de markt die niet afgezet kon worden. De nieuwe in 1955 geplaatste ketels konden ook met behulp van turf worden gestookt, er is toen 1200 ton turf gebruikt tijdens het reguliere werkproces. Daarna is er geen turf meer gestookt.
(zie ook: '''[[Aanvoer en opslag van de steenkolen]]''')


Andere energievormen om te gebruiken zijn: <strong>[[zuiggas]]</strong> en <strong>[[elektriciteit]]</strong>, tegelijkertijd zou het gemaal dan geen stoomgemaal meer zijn.
[[Bestand:IMG_1970_koleloods_k.jpg|600x400px|link=]]
 
In 1954 en 1958 is er echter ook gebruik gemaakt van <strong>'''[[turf]]'''</strong>.
(zie ook: '''[[Brandstoffen, eigenschappen en Verbrandingswaarde]]''')
<br>In 1954 wilde men graag weten '''of turf gebruikt zou kunnen worden''' en wat de <strong>[[Brandstoffen, eigenschappen en Verbrandingswaarde|verbrandingswaarde]]</strong> was, alsmede het <strong>[[rendement]]</strong> ten opzichte van steenkool.
<br>Bij de '''proef in 1954''' werd '''eerst een ketel met turf gestookt en vervolgens met steenkool''', op deze manier werden betrouwbare meetgegevens verkregen.
<br>De nieuwe, in 1955 geplaatste, ketels konden ook met behulp van turf worden gestookt, '''er is toen 1200 ton turf gebruikt tijdens het reguliere werkproces'''. Daarna is er geen turf meer gestookt.
<br>In 1958 was er <strong>een grote voorraad turf beschikbaar</strong> op de markt, die niet gemakkelijk afgezet kon worden.
 
'''Vanaf 1967''' wordt er '''met stookolie''' gestookt.
(zie ook: '''[[Overgang naar oliestook]]''' en '''[[Opslag van olie]]''')
 
[[Bestand:Olietanks_a.jpg‎|600×400px|link=]]
 
'''Andere energiemogelijkheden''' om te gebruiken zijn: <strong>[[zuiggas]]</strong> en <strong>[[elektriciteit]]</strong>: beide zijn destijds tijdens de aanloop-periode tot de bouw en realisering van het gemaal wel overwogen. In geval er voor één van deze mogelijkheden gekozen zou zijn, zou er dan geen sprake geweest zijn van een stoomgemaal als boezemgemaal.
 
<br>
[[Category:Het gemaal in bedrijf]]

Huidige versie van 24 sep 2021 om 19:39

Brandstof

Om het stoomgemaal ir. D.F. Woudagemaal onder stoom te krijgen is onder andere brandstof nodig.

Vanaf de ingebruikname in 1920 tot 1967 werd hier steenkool voor gebruikt. (zie ook: Stoken met steenkolen)

De steenkool kwam voor het overgrote deel uit de Nederlandse steenkolenmijnen in Zuid-Limburg. Die werd per schip bij het gemaal aangevoerd.
De opslagplaats van de steenkolen is nog geheel intact: het is de ruimte tussen de houten schotten aan de boezemzijde van het gemaal, de zogenaamde kolenloods. (zie ook: Aanvoer en opslag van de steenkolen)

IMG 1970 koleloods k.jpg

In 1954 en 1958 is er echter ook gebruik gemaakt van turf. (zie ook: Brandstoffen, eigenschappen en Verbrandingswaarde)
In 1954 wilde men graag weten of turf gebruikt zou kunnen worden en wat de verbrandingswaarde was, alsmede het rendement ten opzichte van steenkool.
Bij de proef in 1954 werd eerst een ketel met turf gestookt en vervolgens met steenkool, op deze manier werden betrouwbare meetgegevens verkregen.
De nieuwe, in 1955 geplaatste, ketels konden ook met behulp van turf worden gestookt, er is toen 1200 ton turf gebruikt tijdens het reguliere werkproces. Daarna is er geen turf meer gestookt.
In 1958 was er een grote voorraad turf beschikbaar op de markt, die niet gemakkelijk afgezet kon worden.

Vanaf 1967 wordt er met stookolie gestookt. (zie ook: Overgang naar oliestook en Opslag van olie)

600×400px

Andere energiemogelijkheden om te gebruiken zijn: zuiggas en elektriciteit: beide zijn destijds tijdens de aanloop-periode tot de bouw en realisering van het gemaal wel overwogen. In geval er voor één van deze mogelijkheden gekozen zou zijn, zou er dan geen sprake geweest zijn van een stoomgemaal als boezemgemaal.