Zuiderzee

Uit Wouda's Wiki
Versie door imported>Jan Pieter Rottine op 6 okt 2012 om 15:58
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


De Zuiderzee heeft in de loop van de eeuwen verschillende vormen gehad. In de loop van de geschiedenis was in het gebied van de latere Zuiderzee het Flevomeer en later de Almere gesitueerd.

De Zuiderzee ontstond pas na enkele zware stormvloeden in de Middeleeuwen en na de storm van 1384? verdwenen de moer- of veengronden in het gebied van de Wadden geheel en kwam er een verbinding met de Almere tot stond. De nieuwe binnenzee werd vervolgens Zuiderzee genoemd.

Pas bij de afsluiting van de Zuiderzee zou aan de ene kant van de Afsluitdijk het IJsselmeer ontstaan en aan de andere zijde kreeg het bovenliggende deel van de Zuiderzee een andere naam: de Waddenzee. 

De naam Afsluitdijk is enigszins misleidend. Het is geen dijk in de ware zin van het woord maar een dam. Zowel aan de kant van Noord-Holland als aan de kant van Fryslân zijn spui- en schutsluizen in de Afsluitdijk gebouwd.
In een dijk zit geen enkel kunstwerk waar het water doorheen gevoerd kan worden van de ene naar de andere kant. Een dijk is een harde scheiding.