Zeesluizen bij Harlingen: verschil tussen versies

Uit Wouda's Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
imported>Jan Pieter Rottine
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Tsjerk Hiddessluizen Tsjerk Hiddessluizen De Tsjerk Hiddessluizen zijn schutsluizen bij Harlingen in de provincie Friesland. [bewerken] Beschrijving De sluizen werde...')
 
imported>Cierick Goos
k (Categorie toegevoegd)
 
(4 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Tsjerk Hiddessluizen
In de''' Noorderhaven van Harlingen''' werd de '''Grote Zeesluis''' gebouwd. Hij kreeg het water uit het oosten en noorden via de '''Harlingertrekvaart''' en de '''Sexbierumervaar'''t.
Tsjerk Hiddessluizen


De Tsjerk Hiddessluizen zijn schutsluizen bij Harlingen in de provincie Friesland.
De sluis in de '''Zuiderhaven''' was de '''Kleine Zeesluis''' die het water uit het zuiden, dat via de '''Harlingervaart''' kwam, naar zee bracht.
[bewerken] Beschrijving


De sluizen werden gebouwd in 1951 en zijn genoemd naar Tsjerk Hiddes de Vries. De sluizen liggen tussen de haven van Harlingen en het Van Harinxmakanaal en zijn belangrijk voor de binnenvaart. Er ligt een brug over het buitenhoofd van de sluizen in de N390.
[[Bestand:Tsjerk_Hiddessluizen_bij_Harlingen.jpg|600×450px|link=]]


De brug en sluis kunnen via de marifoon worden aangeroepen op VHF-kanaal 22.[1]
De '''zeesluizen van Harlingen''' zijn '''in 1951 vernieuwd'''. Met het bouwen van '''de Tsjerk Hiddessluizen in het Van Harinxmakanaal''' werd voldaan aan de wensen van de in belangrijkheid toenemende '''scheepvaart met steeds groetere schepen'''. Dit nieuwe kanaal verving de Harlingertrekvaart.
 
Naast de mogelijkheden tot '''het schutten van grote zeegaande schepen''', vervullen de Tsjerk Hiddessluizen voor Wetterskip Fryslân ook de belangrijke''' rol van afwateringssluizen op de Waddenzee'''.
 
[[Bestand:Sluis_bij_Harlingen_02_k.jpg|600×450px|link=]]
 
De Tsjerk Hiddessluizen zijn genoemd naar de '''Friese vlootvoogd Tsjerk Hiddes de Vries''', destijds in dienst van de Friese Admiraliteit te Harlingen, de Friese Marinevloot in de tijd van de Republiek der Verenigde Nederlanden.
 
<br>
[[Category:Waterbeheer Friese boezem]]

Huidige versie van 24 sep 2021 om 19:31

In de Noorderhaven van Harlingen werd de Grote Zeesluis gebouwd. Hij kreeg het water uit het oosten en noorden via de Harlingertrekvaart en de Sexbierumervaart.

De sluis in de Zuiderhaven was de Kleine Zeesluis die het water uit het zuiden, dat via de Harlingervaart kwam, naar zee bracht.

600×450px

De zeesluizen van Harlingen zijn in 1951 vernieuwd. Met het bouwen van de Tsjerk Hiddessluizen in het Van Harinxmakanaal werd voldaan aan de wensen van de in belangrijkheid toenemende scheepvaart met steeds groetere schepen. Dit nieuwe kanaal verving de Harlingertrekvaart.

Naast de mogelijkheden tot het schutten van grote zeegaande schepen, vervullen de Tsjerk Hiddessluizen voor Wetterskip Fryslân ook de belangrijke rol van afwateringssluizen op de Waddenzee.

600×450px

De Tsjerk Hiddessluizen zijn genoemd naar de Friese vlootvoogd Tsjerk Hiddes de Vries, destijds in dienst van de Friese Admiraliteit te Harlingen, de Friese Marinevloot in de tijd van de Republiek der Verenigde Nederlanden.