Naar inhoud springen

Sluizen: verschil tussen versies

2.118 bytes toegevoegd ,  2 okt 2012
geen bewerkingssamenvatting
imported>Jan Pieter Rottine
Geen bewerkingssamenvatting
imported>Jan Pieter Rottine
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 81: Regel 81:


===='''keersluis'''====
===='''keersluis'''====
Op sommige plaatsen in het waterrijke Nederland gebruikt men '''een sluis, meestal slechts met één set sluisdeuren, om het water op gezette tijden tijdelijk te kunnen keren'''. Een dergelijke '''afsluiting en kering''' gebeurt meestal '''in periodes, waarbij het boezemwater plotseling sterk stijgt en het laagliggende polderland beschermd moet worden tegen overstroming'''. Als het '''gevaar geweken is wordt een keersluis weer opengezet'''. Onder normale omstandigheden is het de bedoeling dat '''de keersluis permanent openstaat en het scheepvaartverkeer ongehinderd doorgang''' kan krijgen.
Kleine keersluizen kunnen '''ook binnen een poldersysteem''' in gebruik zijn: het laagstliggende polderland wordt dan beschermd tegen het waterpeil van de hogerliggende polderdelen. Deze '''kleine sluisjes''' komen ook voor in de vorm van '''schotten en schuiven''', waarbij er uiteraard geen sprake is van scheepvaartverkeer.
'''Keersluizen''' tegen de hoge standen '''in de verbindingswegen van de Friese boezem''' komen ook voor.
In het Lage Midden van Fryslân vinden wij bijvoorbeeld een dubbele keersluis in de Jansleat bij Grou. Deze sluis beschermt het gebied van het "Eilân" en Goanjehuzen tussen Grou en Aldeboarn, een gebied dat eertijds in de winter geregeld onder water stond. In de zomerperiode staan deze sluizen bijna altijd open.
Een '''grote keersluis''' vinden wij '''in het Prinses Margrietkanaal bij Terherne'''. Deze keersluis kan gesloten worden bij een sterke '''windstuwing van water uit het gebied van de grote Friese meren in het zuidwesten''': het gebied van het '''Lage Midden''' wordt dan''' tijdelijk beschermd''' tegen te hoge boezemstanden.
<br>Deze keersluis wordt eigenlijk alleen maar gesloten '''als uiterste maatregel tijdens acute noodsituaties met betrekking tot windstuwing en buitengewoon hoge waterstanden in de Friese boezem'''. Het '''scheepvaartverkeer wordt dan stilgelegd'''. Als men via bemaling (J.L. Hooglandgemaal en ir. D.F. Woudagemaal) de situatie weer beheerst wordt de keersluis bij Terherne weer geopend en kan het scheepvaartverkeer weer op gang komen.   


===='''inlaatsluis'''====
===='''inlaatsluis'''====


===='''uitwateringssluis'''====
===='''uitwateringssluis'''====
Anonieme gebruiker