Naar inhoud springen

Dagboek bouw/1917, 3e kwartaal: verschil tussen versies

Inhoud aangevuld
(Inhoud aangevuld)
(Inhoud aangevuld)
Regel 138: Regel 138:


De aannemers toegestaan Maandag morgen te beginnen met het afbreken v/d mallen om de schoorsteenvoet.
De aannemers toegestaan Maandag morgen te beginnen met het afbreken v/d mallen om de schoorsteenvoet.
<!--
[[Bestand:Gedenkboek Jaffa p27. Ophaalbrug over het stroomkanaal bij Lemmer.png | miniatuur | Ophaalbrug over het stroomkanaal bij Lemmer. 24 Juli 1917. Bron [Gedenkboek Jaffa]. ]]
[[Bestand:Gedenkboek Jaffa p35. Fundeeringsput.png| | miniatuur | Fundeeringsput op 24 Juli 1917. Bron [Gedenkboek Jaffa]. ]]
-->


===Maandag 23 Juli 1917===
===Maandag 23 Juli 1917===
Regel 240: Regel 246:
===Dinsdag 14 Augustus 1917===
===Dinsdag 14 Augustus 1917===
[[Bestand:p046 & p047 - Dagboek van bestek 6.jpg | miniatuur | Dagboek bladzijden 46 & 47.]]
[[Bestand:p046 & p047 - Dagboek van bestek 6.jpg | miniatuur | Dagboek bladzijden 46 & 47.]]
Begonnen met het storten van de beton voor de walmuur. In deze walmuur verwerkt 8 staven ijzer lang 12,&ndash;&nbsp;M en zwaar 16&nbsp;m/m.  
Begonnen met het storten van de beton voor de walmuur. In deze walmuur verwerkt 8 staven ijzer lang 12,&ndash;&nbsp;M en zwaar 16&nbsp;m/m. Onder de walmuur van het gedeelte beton zijn geplaatst totaal 119 stuks dennen palen, waaronder 36 schoorpalen.


Onder de walmuur van het gedeelte beton zijn geplaatst totaal 119 stuks dennen palen, waaronder 36 schoorpalen.
===Woensdag 15 Augustus 1917===
Klaar gekomen met het storten van de beton voor de walmuur. Verder gestort de werkvloer onder de ketelblokken. Uitgezet de perkoenrij langs het ontvangbed, waarmee begonnen te heien.


Jansma naar Leeuwarden vertrokken, om morgen naar Arnhem te gaan voor het bezien van een woonark.


<!-- Tot hier gekomen ------------------------------------------------------------------- -->
Met de aannemers gesproken om de overgebleven einden van de verschillende staven te gebruiken in de ondervloer onder de ketelblokken.


===Woensdag 15 Augustus 1917===
Werd door den Hoofdingenieur toegestaan onder die voorwaarden, dat de meerdere lasschen, welke hierdoor ontstaan voor rekening van de aannemers kwam om de lasschen 25&nbsp;cM <s>moet</s> lang werden. Dit is aan de aannemers persoonlijk meegedeeld.
Klaar gekomen met storten beton walmuur. Eender gestort de werkvloer onder de ketelblokken.
 
===Donderdag 16 Augustus 1917===
Uitgezet de perkoenrij langs het stortebed.  


De aannemers meegedeeld, dat de aanvulling met zand onder het stortebed 35&nbsp;cM te hoog kwam, waarop zij hebben geantwoord, dat het met opzet werd gedaan om boven water te komen en plan hadden, dit later weer af te graven. Ook de hoogten van de perkoenpalen direct aangegeven.


===Vrijdag 17 Augustus 1917===
===Vrijdag 17 Augustus 1917===
Begonnen met het stellen van de bewapening betonvloer onder de ketelblokken.
Begonnen met het stellen van de bewapening betonvloer onder de ketelblokken.  


Met de aannemers afgesproken het bovennet tegelijk te stellen met het ondernet, zodat de storting ineens kan plaats hebben.
Hoekstra opgedragen een staat nakeurig aan te houden van het verwerkte ijzer.
===Zaterdag 17 Augustus 1917===
Afgegeven weekrapport n<sup><u>o</u></sup>&nbsp;39, waarop de aangevoerde materialen en uigevoerde werkzamheden vermeld.


===Maandag 20 Augustus 1917===
===Maandag 20 Augustus 1917===
Het ontvangbed op diepte gemaakt en gewerkt aan de wapening.
Met verlof geweest. Het ontvangbed op diepte gemaakt en verwerkt het benodigde riet met rijshout. Aan het stellen van de bewapening onder het ketelhuis werd doorgewerkt.
 
Verder werd er gewerkt aan het op diepte brengen van het stortebed en het slaan van de perkoenpalen langs het stortebed.


===Dinsdag 21 Augustus 1917===
Naar Leeuwarden geweest om met de Ingenieur te spreken over het storten van de beton in de verdiepte gedeelten.
De Ingenieur maakte er geen bezwaar tegen, om beton te storten onder water.
Om ± 5 uur wilden de aannemers tijdens mijne afwezigheid nog met het storten van de verdiepte gedeelte beginnen te storten, wat door Jansma niet werd toegestaan en mijn terugkomst wilde afwachten.


===Woensdag 22 Augustus 1917===
===Woensdag 22 Augustus 1917===
Begonnen met het storten van de verdiepte gedeelten.
Begonnen met het storten van de verdiepte gedeelten op eene breedte van ± ... en ... .
Met de verdere storting wachten tot vrijdag.
 
Het maken van een werkvloer was onmogelijk en onder de beton gelegd een platte laag van klinker steen.  


De beton zoo goed mogelijk gestort in de droge, toch heele maal in de droge was onmogelijk. Na de storting onder water laten loopen en met de aannemers afgesproken met de verdere storting te wachten tot Vrijdag, daar vermoedelijk de Ingenieur dan komt.


===Donderdag 23 Augustus 1917===
===Donderdag 23 Augustus 1917===
Begonnen met het stellen van de bekisting voor de verdieping langs het ontvangbed.
Begonnen met het stellen van de bekisting voor de verdieping langs het ontvangbed. Deze verdieping genomen over eene breedte van 1,20&nbsp;Meter.
 
De aannemers opgedragen de perkoenpalen langs het ontvang en stortebed om de andere in de gording te bespijkeren, waaraan geen gevolg werd gegeven. De vierde sluisdeur, welke thans niet onder de kap ligt, onderdak op te sluiten en de beplanking aan te brengen.


Met het stellen van de bewappening vloer onder de ketelblokken klaar gekomen.


===Vrijdag 24 Augustus 1917===
[[Bestand:p048 & p049 - Dagboek van bestek 6.jpg | miniatuur | Dagboek bladzijden 48 & 49.]]
[[Bestand:p048 & p049 - Dagboek van bestek 6.jpg | miniatuur | Dagboek bladzijden 48 & 49.]]
Door het slechte weer werd er de halve dag maar gewerkt. Bezig met het op diepte brengen van het stortebed.


===Zaterdag 25 Augustus 1917===
===Zaterdag 25 Augustus 1917===
Begonnen met het storten van de beton voor de vloer onder de ketelblokken.<br>
Begonnen met het storten van de beton voor de vloer onder de ketelblokken.
Ingenieur op het werk geweest om de fundeeringput machinegebouw met ketelhuis op te nemen. Tot de conclusie gekomen dat er in de bemaling weinig verbetering was te brengen. Onder de werkvloer een laag van 20 cm dikte en hier onder een platte laag in plaats van 5 cm beton. Vastgesteld om in te gaan tot het aanbrengen van een grindlaag zwaar 20 cm waarvan een laag stampbeton zwaar 5 cm in plaats van een platte laag waartegen de hoofdingenieur bezwaar maakte.
 
Ingenieur op het werk geweest om de fundeeringput machinegebouw met keersluis op te nemen. Ook deze put onvoldoende bevonden, om zoo de werkvloer met de bewapende balken te storten. Tot de conclusie gekomen, dat in de bemaling weinig verbetering was te brengen, in geen geval voldoende verbetering.  
 
Besloten om onder de geheele opvlakte van de werkvloer te storten een laag grind ter dikte van 20&nbsp;cM en hierover een platte laag in plaats van 5&nbsp;cM beton en deze zaak eerst met den Hoofdingenieur te bespreken. Met den Ingenieur naar Leeuwarden gegaan om één en ander mede met den Hoofdingenieur te bespreken.
 
Vast gesteld, om over te gaan tot het aanbrengen van een grindlaag zwaar 20&nbsp;cM, waarover een laag stampbeton zwaar 5&nbsp;cM in plaats van een platte laag, waartegen de Hoofdingenieur bezwaar maakte.
 
Verder afgesproken, dat ik met de aannemers de prijs zou vaststellen per M³ en deze aan den Ingenieur mee te deelen.


Afgegeven weekrapport n<sup><u>o</u></sup>&nbsp;40.


===Maandag 27 Augustus 1917===
===Maandag 27 Augustus 1917===
Door de schoorsteenbouwers werd niet gewerkt wegens afwezigheid.<br>
Wegens het slechte weer werd er weinig uitgevoerd en het storten van de beton verboden om de harde wind. Door de schoorsteenbouwers werd niet gewerkt wegens afwezigheid.
De aannemer prijsopgaaf gevraagd voor het aanbrengen van 20 cm grind onder de werkvloer machinegebouw met ketelhuis en het zand te verwijderen. Het leveren van grind ter plaatse op f. 6,25 per M³. Inkoopprijs volgens ontvangen telegram van Hielder te Harlingen f, 4,50 en van Broojenhout (?) te Nijmegen voor f. 5,00.<br>
 
Problemen om de put droog te houden.
De aannemers Gebr<sup><u>s</u></sup>&nbsp;Broersma prijsopgaaf gevraagd voor het aanbrengen van 20&nbsp;cM grind onder de werkvloer machinegebouw met keersluis en het zand te verwijderen, alles per M³.
 
Deze opgaaf luidt als volgt:<br/>
Het verwijderen van zand per M³ te rekenenen op ƒ&nbsp;1,25.<br/>
Het leveren van grind ter plaatse op ƒ&nbsp;6,25 per M³. Inkoopsprijs volgens ontvangen telegram van Vlietstra te Harlingen ƒ&nbsp;4,50; en van Breejenhout te Nijmegen voor ƒ&nbsp;5,&ndash; per M³, beide te lemmer in de haven. Gerekend ƒ&nbsp;1,&ndash; voor verder vervoer en ƒ&nbsp;0,75 voor het lossen en in de put brengen.  


De prijzen van ƒ&nbsp;6,25 per M³ grind en ƒ&nbsp;1,25 M³ vervoeren zand aan de Ingenieur per telefoon meegedeeld en vermeld, dat het aanbrengen van deze grindlaag enz. <s>komt</s> op ±&nbsp;ƒ&nbsp;5000,&ndash; komt.
Opdracht v/d Ingenieur per telefoon ontvangen, maar aan de aannemers op te dragen.
Kreeg met de aannemers verschil over de bemaling tijdens het verwijderen van het zand en het aanbrengen van de grindlaag. Heb de aannemers meegedeeld, dat ik deze kosten niet voor rekening van de Provincie wilde nemen, waarop Broersma antwoorde, dat hij hierover bij den Hoofdingenieur dan nader terug kwam.
Ook heb ik de aannemers opgedragen in de Z.W. hoek van de funderingput eene afdamming te slaan, om het water komende van het ketelhuis en achter de schoorsteen te brengen achter het stortebed om zoo, door een geul zijn uitweg te vinden naar de pomp. Gezegd dat deze afdamming voor hun rekening kwam, waar de aannemer direct mee axoort ging.


===Dinsdag 28 Augustus 1917===
===Dinsdag 28 Augustus 1917===
Begonnen met het stellen van spoor voor het vervoeren van zand uit de funderingsput. Er werd ook nog gewerkt aan het stortebed en aan het plaatsen van damplanken op de hoek bij de locomobiel. Verder werd er gewerkt aan de bewapening kolommen onder het ketelhuis.<br>
Begonnen met het stellen van spoor voor het vervoeren van zand uit de funderingsput. Er werd ook nog gewerkt aan het stortebed en aan het plaatsen van damplanken op de hoek bij de locomobiel.
 
Verder werd er gewerkt aan de bewapening kolommen onder het ketelhuis.
 
Wegens de harde wind verboden om de beton te storten voor de vloer onder het derde ketelblok.
 
De aannemers gevraagd om te bestellen de noodige meetlatten.
 
Wegens het slechte weer werd er door de schoorsteenbouwers niet gewerkt.
Wegens het slechte weer werd er door de schoorsteenbouwers niet gewerkt.


===Woensdag 29 Augustus 1917===
[[Bestand:p050 & p051 - Dagboek van bestek 6.jpg | miniatuur | Dagboek bladzijden 50 & 51.]]
Gestort de beton voor de gewapende vloer onder het derde ketelblok.
Begonnen met het inbrengen van een laag grind onder de fundeering machinegebouw met keersluis ter dikte van ± 20&nbsp;cM. Zie aant 27 Aug.
===Vrijdag 31 Augustus 1917===
Wegens het slechte weer werd de halve dag maar gewerkt van 's morgens 6 uur tot 9 uur niet.


[[Bestand:p050 & p051 - Dagboek van bestek 6.jpg | miniatuur | Dagboek bladzijden 50 & 51.]]
===Woensdag 29 Augustus 1917===
Gestort de beton voor de gewapende vloer onder het tweede ketelblok.<br>
Begonnen met het aanbrengen van een laag grind onder de fundering machinegebouw met keersluis ter dikte van plusminus 20 cm.<br>
Commissaris [der Koningin] op het werk geweest met zijn plezierjacht.
Commissaris [der Koningin] op het werk geweest met zijn plezierjacht.


Er werd doorgewerkt aan het aanbrengen van een laag grind onder de fundeering machinegebouw met keersluis enz.


<br clear=all>
==September 1917==
==September 1917==
===Zaterdag 1 September 1917===
===Zaterdag 1 September 1917===
Gewerkt aan het metselen van de walmuur.<br>
Afgegeven weekrapport n<sup><u>o</u></sup>&nbsp;40. Er werd deze week gewerkt aan het metselen van de walmuren, gestort de betonvloer onder het derde ketelblok, het aanbrengen van een laag grind onder de fundeering machinegebouw met keersluis enz.
Gestort betonvloer onder het derde ketelblok.<br>
 
Aan de Ingenieur voorgesteld om het selecteeren van de steen door de metselaar te laten doen en niet de vaste arbeiders.<br>
Op het werk geweest de Ingenieur met Commissaris. Met de Ingenieur besproken het storten van de betonbalken haaksch op de damwanden, wat voor het drooghouden van de grindlaag en het opdrijven van de vloer een groot bezwaar is.
Schoorsteen tot een hoogte van 13 meter.
 
Verder de Ingenieur voorgesteld, om het selecteeren van de steen door de metselaar te laten doen en niet de vaste arbeiders. Eén en ander zou door den Ingenieur nogmaals met den Hoofdingenieur worden besproken.
 
Door de schoorsteenbouwers deze week weinig uitgevoerd en is de schoorsteen thans tot eene <s>hoof</s> hoogte hoogte van 13&nbsp;meter.


<!-- tot hier gekomen ----------------------------------------- -->


===Maandag 3 September 1917===
===Maandag 3 September 1917===
4.504

bewerkingen