Polderpeil

Uit Wouda's Wiki
Versie door imported>Vincent Erdin op 19 aug 2013 om 20:41 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Polderpeil''' De meest eenvoudige definitie van podlerpeil is: het vastgestelde peil in een '''polder'''. Zo eenvoudige is het inmiddels al lang niet meer. Bij...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Polderpeil

De meest eenvoudige definitie van podlerpeil is: het vastgestelde peil in een polder. Zo eenvoudige is het inmiddels al lang niet meer. Bij kleinere polders gaat het vaak om één vastgesteld polderpeil. Bij de groter polders zal het per gebied kunnen wisselen. Vaak hangt het peil samen met het gebruik van de grond: landbouwgrond, weidegrond, stedelijk gebied, infrastructuur (wegen, spoorlijnen, luchthaven) en natuurgebied om een paar mogelijkheden te noemen.

Het polderpeil liet zich vervolgens weer splitsen in een zomerpeil- en een winterpeil. Het zomerpeil werd dan in de periode van 1 mei - 1 november gehanteerd en het winterpeil van 1 november tot 1 mei.

Op de waterstaatskaart van 1873 Sneek blad 4 wordt bijvoorbeeld voor de Galamadammen het volgende genoteerd: Zomerpeil: - 0.37 m AP en winterpeil: - 0.08 m AP.

Het zomerpeil is lager dan het winterpeil omdat de dieper stekende wortels van de gewassen die op het land staan ook voldoende water moeten kunnen bereiken.

De aanduiding zomer - en winterpeil zal men tevergeefs zoeken voor de polders die afwateren op de boezem van Friesland. In september 2010 is door het Wetterskip Fryslân vastgesteld dat; Invoering van een zomerpeil en winterpeil op de Friese boezem te duur is.

De aanduiding zomer- en winterpeil komt wel voor op het IJsselmeer.

De actuele waterstanden op de boezem kunnen worden opgevraagd via de site van het Wetterskip Fryslân; actuele waterinformatie en dan is er een menu met verschillende meetstations waaronder het ir. D.F. Woudagemaal.