Polderpeil: verschil tussen versies

Uit Wouda's Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
imported>Vincent Erdin
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Polderpeil''' De meest eenvoudige definitie van podlerpeil is: het vastgestelde peil in een '''polder'''. Zo eenvoudige is het inmiddels al lang niet meer. Bij...')
 
imported>Cierick Goos
k (Categorie toegevoegd)
 
(9 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Polderpeil'''
De meest eenvoudige definitie van polderpeil is: het vastgestelde peil in een '''[[polder]]'''.


De meest eenvoudige definitie van podlerpeil is: het vastgestelde peil in een '''[[polder]]'''.
Zo eenvoudige is het inmiddels al lang niet meer. Bij '''kleinere polders''' gaat het '''vaak om één vastgesteld polderpeil'''.
Zo eenvoudige is het inmiddels al lang niet meer. Bij kleinere polders gaat het vaak om één vastgesteld polderpeil. Bij de groter polders zal het per gebied kunnen wisselen.  Vaak hangt het peil samen met het gebruik van de grond: landbouwgrond, weidegrond, stedelijk gebied, infrastructuur (wegen, spoorlijnen, luchthaven) en natuurgebied om een paar mogelijkheden te noemen.  
<br>Bij de '''grotere polders''' zal het '''per gebied''' kunnen '''wisselen'''; bijvoorbeeld de '''[[Noordoostpolder]]''' en de '''[[Haarlemmermeer]]'''.


Het polderpeil liet zich vervolgens weer splitsen in een '''zomerpeil'''- en een '''winterpeil'''. Het zomerpeil werd dan in de periode van 1 mei - 1 november gehanteerd en het winterpeil van 1 november tot 1 mei.
Vaak '''hangt het peil samen met het gebruik van de grond''': landbouwgrond, weidegrond, stedelijk gebied, infrastructuur (wegen, spoorlijnen, luchthaven) en natuurgebied om een paar mogelijkheden te noemen.  


Op de '''waterstaatskaart''' van 1873 '''Sneek''' blad 4 wordt bijvoorbeeld voor de '''Galamadammen''' het volgende genoteerd: Zomerpeil: - 0.37 m AP en winterpeil: - 0.08 m AP.
Het '''polderpeil''' liet zich vervolgens weer splitsen in een '''zomerpeil'''- en een '''winterpeil'''. Het '''zomerpeil''' werd dan '''in de periode van 1 mei - 1 november''' gehanteerd en het '''winterpeil''' van '''1 november tot 1 mei'''.


Het zomerpeil is lager dan het winterpeil omdat de dieper stekende wortels van de gewassen die op het land staan ook voldoende water moeten kunnen bereiken.  
Op de '''waterstaatskaart''' van 1873 '''Sneek''' blad 4 wordt bijvoorbeeld voor de '''Galamadammen''' het volgende genoteerd: '''Zomerpeil: - 0.37 m AP''' en '''Winterpeil: - 0.08 m AP'''.
<br>Denk er wel om dat het hier om het '''Algemeen Peil''' gaat '''en nog niet om het later vastgestelde''' '''[[Normaal Amsterdams Peil]]'''.
<br>Er '''kan een verschil zitten tussen het AP''', zoals dat in Friesland werd gehanteeerd, en '''het uiteindelijke NAP''', dat landelijk wordt gehanteerd en waarvan het vaste ijkpunt in het stadhuis van '''[[Amsterdam]]''' is aangebracht.


De aanduiding zomer - en winterpeil zal men tevergeefs zoeken voor de polders die afwateren op de boezem van Friesland. In september 2010 is door het '''[[Wetterskip Fryslân]]''' vastgesteld dat; Invoering van een zomerpeil en winterpeil op de Friese boezem te duur is.
[[Bestand:400px-Normaal_Amsterdams_Peil_-_Woerden.jpg|400×600px|link=]]


De aanduiding zomer- en winterpeil komt wel voor op het '''[[IJsselmeer]]'''.  
Het '''zomerpeil is lager dan het winterpeil''', omdat de dieper stekende wortels van de gewassen, die op het land staan, ook voldoende het water moeten kunnen bereiken.  


De actuele waterstanden op de boezem kunnen worden opgevraagd via de site van het '''Wetterskip Fryslân'''; actuele waterinformatie en dan is er een menu met verschillende meetstations waaronder het '''[[ir. D.F. Woudagemaal]]'''.
De aanduiding '''zomer - en winterpeil''' zal men '''tevergeefs zoeken voor de polders die afwateren op de boezem van Friesland'''. In september 2010 is door het '''[[Wetterskip Fryslân]]''' vastgesteld dat, '''invoering van een zomerpeil en winterpeil op de Friese boezem te duur is'''.
 
De aanduiding zomer- en winterpeil komt wel voor op het '''[[IJsselmeer]]'''.
 
<br>
[[Category:Waterbeheer]]

Huidige versie van 23 sep 2021 om 18:12

De meest eenvoudige definitie van polderpeil is: het vastgestelde peil in een polder.

Zo eenvoudige is het inmiddels al lang niet meer. Bij kleinere polders gaat het vaak om één vastgesteld polderpeil.
Bij de grotere polders zal het per gebied kunnen wisselen; bijvoorbeeld de Noordoostpolder en de Haarlemmermeer.

Vaak hangt het peil samen met het gebruik van de grond: landbouwgrond, weidegrond, stedelijk gebied, infrastructuur (wegen, spoorlijnen, luchthaven) en natuurgebied om een paar mogelijkheden te noemen.

Het polderpeil liet zich vervolgens weer splitsen in een zomerpeil- en een winterpeil. Het zomerpeil werd dan in de periode van 1 mei - 1 november gehanteerd en het winterpeil van 1 november tot 1 mei.

Op de waterstaatskaart van 1873 Sneek blad 4 wordt bijvoorbeeld voor de Galamadammen het volgende genoteerd: Zomerpeil: - 0.37 m AP en Winterpeil: - 0.08 m AP.
Denk er wel om dat het hier om het Algemeen Peil gaat en nog niet om het later vastgestelde Normaal Amsterdams Peil.
Er kan een verschil zitten tussen het AP, zoals dat in Friesland werd gehanteeerd, en het uiteindelijke NAP, dat landelijk wordt gehanteerd en waarvan het vaste ijkpunt in het stadhuis van Amsterdam is aangebracht.

400×600px

Het zomerpeil is lager dan het winterpeil, omdat de dieper stekende wortels van de gewassen, die op het land staan, ook voldoende het water moeten kunnen bereiken.

De aanduiding zomer - en winterpeil zal men tevergeefs zoeken voor de polders die afwateren op de boezem van Friesland. In september 2010 is door het Wetterskip Fryslân vastgesteld dat, invoering van een zomerpeil en winterpeil op de Friese boezem te duur is.

De aanduiding zomer- en winterpeil komt wel voor op het IJsselmeer.