Naar inhoud springen

Oud-medewerkers en Polderpeil: verschil tussen pagina's

(Verschil tussen pagina's)
1.489 bytes toegevoegd ,  19 aug 2013
geen bewerkingssamenvatting
imported>Jan Pieter Rottine
Geen bewerkingssamenvatting
 
imported>Vincent Erdin
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
Op deze wiki-pagina verzamelen wij de '''belevenissen en verhalen''' van de '''oud-medewerkers van het [[ir. D.F. Woudagemaal]]'''.
'''Polderpeil'''


<ul>
De meest eenvoudige definitie van polderpeil is: het vastgestelde peil in een '''[[polder]]'''.
<li> De heer '''[[D.H. de Bruyne]]'''
Zo eenvoudige is het inmiddels al lang niet meer. Bij kleinere polders gaat het vaak om één vastgesteld polderpeil. Bij de grotere polders zal het per gebied kunnen wisselen; bijvoorbeeld de '''[[Noordoostpolder]]''' en de '''[[Haarlemmermeer]]'''. Vaak hangt het peil samen met het gebruik van de grond: landbouwgrond, weidegrond, stedelijk gebied, infrastructuur (wegen, spoorlijnen, luchthaven) en natuurgebied om een paar mogelijkheden te noemen.
<li> De familie '''[[H. Krekt]]'''
 
</ul>
Het polderpeil liet zich vervolgens weer splitsen in een '''zomerpeil'''- en een '''winterpeil'''. Het zomerpeil werd dan in de periode van 1 mei - 1 november gehanteerd en het winterpeil van 1 november tot 1 mei.
 
Op de '''waterstaatskaart''' van 1873 '''Sneek''' blad 4 wordt bijvoorbeeld voor de '''Galamadammen''' het volgende genoteerd: Zomerpeil: - 0.37 m AP en winterpeil: - 0.08 m AP.
 
Het zomerpeil is lager dan het winterpeil omdat de dieper stekende wortels van de gewassen die op het land staan ook voldoende water moeten kunnen bereiken.
 
De aanduiding zomer - en winterpeil zal men tevergeefs zoeken voor de polders die afwateren op de boezem van Friesland. In september 2010 is door het '''[[Wetterskip Fryslân]]''' vastgesteld dat; Invoering van een zomerpeil en winterpeil op de Friese boezem te duur is.
 
De aanduiding zomer- en winterpeil komt wel voor op het '''[[IJsselmeer]]'''.
 
De actuele waterstanden op de boezem kunnen worden opgevraagd via de site van het '''Wetterskip Fryslân'''; actuele waterinformatie en dan is er een menu met verschillende meetstations waaronder het '''[[ir. D.F. Woudagemaal]]'''.
Anonieme gebruiker