Help:Zandbak: verschil tussen versies

Uit Wouda's Wiki
k (Inhoud aangevuld)
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(15 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Voor het weergeven van wiskundige formules proberen we de aanpak hiervoor van de Engelse Wikipedia te volgen. Deze twee pagina's geven een aardig beeld hoe formules op de engelse wikpedia gebruikt worden en eruit zien:
==Rookschuif aan de schoorsteen==
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Polynomial Polynomial], een pagina over polynomen.
Zie ook nieuwe pagina met technische tekeningen van de rookkanalen: [[Technische tekeningen rookkanalen]]
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Quadratic_formula Quadratic formula], een pagina over de vierkantsvergelijking en het oplossen ervan.


Op deze pagina's worden de formules en variabelen die in de lopende tekst opgenomen zijn gemaakt met sjablonen en de losstaande formules worden gemaakt met het <code>&lt;math&gt;</code> HTML element. Deze laatse methode is zeer krachtig en heeft een hoop mogelijkheden, deze methode maakt gebruik van LaTeX comando's, ook wel TeX genoemd. Deze LaTeX formule opmaak werkt echter niet op (deze versie van) Wouda's Wiki, de Math extensie is wel geïnstalleerd maar werkt op de een of ander manier niet naar behoren. Gelukkig is er nog een (oudere) methode die wel werkt deze maakt gebruik van HTML gecombineerd met speciale opmaak. De templates/sjablonen die hiervoor in de Engelse Wikipedia gebruikt worden zijn gedeeltelijk en in aangepaste vorm voor Wouda's Wiki beschikbaar gemaakt.
Opmerking in dagboek 1920 1e kwartaal, Maandag 19 Januari t/m Zaterdag 24 Januari: De monteurs aan het stellen condensatie inrichtingen, '''schuiven schoorsteen''', hoekijzers onder de vloerplaten enz.  


Veel informatie over het maken van formules is te vinden op de volgende pagina's:
[[Bestand:PWS 05627.jpg|miniatuur|rechtop=0.75|alt=""|Foto van de schoorsteen met rookschuif. Bron: Foto archief PWS.]]
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Help:Displaying_a_formula Help:Displaying a formula]
Deze foto laat de schoorsteen zien met de rookschuif aan de schoorsteen, jaartal onbekend bij mij. Pierre wist deze foto te dateren op 22-09-1939.
* [https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=MOS:COMMONMATH Manual of Style, hoofdstuk wiskundige sybolen]
<br clear=all>
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Manual_of_Style/Mathematics Manual of Style/Mathematics]


[[Bestand:165689.jpg|miniatuur|rechtop=0.75|Foto van de schoorsteen met rookschuiven, foto van 02-1975. Bron: RCE]]
Op deze foto uit het fotoarchief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is de rookschuif nog duidelijk te zien. De rookschuif zelf is ingemetseld in een soort kast die tegen de schoorsteen aan gemetseld is.


__TOC__
Ook grappig om te zien dat de weg hier anders loopt, veel dichter langs de schoorsteen, verder van de huisjes af.


==Gebruik van het math sjabloon==
Ander interesant detail; op deze fot zitten er nog geen ronde ventilatie openingen in de schoorsteen. Hier nog alleen de ventilatie openingen vlak boven de grond. Eigenlijk zitten de ventilatie openingen onder de grond en is alleen een soort gemetseld kanaal te zien dat boven de grond uitkomt.
Het math sjabloon (<code>&#x7B;{math|...}}</code>) is bedoeld om wiskundige formules in de lopende tekst op te nemen. Standaard is de tekst op Wiki pagina's opgemaakt in een sans serif font terwijl formules vaak in een serif font zijn opgesteld. Door gebruik te maken van het sjabloon math wordt de formule in een serif font opgemaakt. Daarnaast zal de formule niet onderbroken worden door een regel einde, als er te weinig ruimte is aan het eind van de regel wordt de formule op de volgende regel geplaatst. Bovendien wordt de grootte van het font geschaald zodat het goed past bij de rest van de tekst.
<br clear=all>


Zonder het math sjabloon is een formule ook te maken, bijvoorbeeld: ''x'' = −(''y''<sup>2</sup> + 2). Met gebruik van het math sjabloon wordt dit: {{math|''x'' &#61; −(''y''<sup>2</sup> + 2)}}. De tweede versie ziet er wat netter uit en ondersheidt zich ook wat van de omliggende tekst waardoor de formule beter herkenbaar en leesbaar is.
Onderstaande technische tekeningen van Machinefabriek &bdquo;Jaffa&rdquo; laten de rookschuif in al zijn detail zien. De linker tekening heeft in de linker bovenhoek een aangezicht staan van de rookschuif. De rechter tekening geeft de detail van alle onderdelen. Het duurst overigens even om de afbeeldingen te laden als je er op klikt doordat ze zo groot zijn.


Gebruikte Wikicode voor formules in bovenstaand stukje:
De rookschuif was m.b.v. een ketting en een contra gewicht gebalanceerd zodat deze gemakkelijk te bewegen was. De ketting aan de bovenzijde loopt over twee kettingwielen die tegen de schoorsteen aangebouwd zijn naar het contragewicht. Het contragewicht werd geleid langs twee stalen buizen.
* <code>&apos;'x'&apos; = −(&apos;'y'&apos;&lt;sup>2&lt;/sup> + 2)</code> voor: ''x'' = −(''y''<sup>2</sup> + 2)
* <code>&#x7B;{math|1= &apos;'x'&apos; = −(&apos;'y'&apos;&lt;sup>2&lt;/sup> + 2)}}</code> voor: {{math|1= ''x'' = −(''y''<sup>2</sup> + 2)}}
In deze laatste wikicode wordt <code>1=</code> aan het begn van de formule definite gebruikt omdat anders het = teken in de formule verkeerd geinterpreteerd wordt. Als een formule het = teken bevat dan de code beginnen met <code>1=</code>.


===Gebruik van het math-big sjabloon===
De constructie waar de kettingwielen mee aan de schoorsteen bevestigd zitten is overigens anders op de onderstaande tekening dan op de RCE foto hierboven. Kan goed zijn dat het niet helemaal uitgevoerd is als op onderstaande tekeningen maar dat er nog wat aanpassingen nodig zijn geweest.
Het math-big sjabloon (<code>&#x7B;{math-big|...}}</code>) is een variant op het math sjabloon en doet hetzelfde alleen wordt het resultaat iets groter weergegeven. Dit sjabloon is bedoeld voor losstaande formules, zoals in onderstaand voorbeeld.


:{{math-big|1=''y'' = ''ax''<sup>2</sup> + ''bx'' + c}}
<div style="margin: auto; text-align: center;"><ul style="margin: 0;><!--
--><li style="display: inline-block; margin: 0.5em; vertical-align: top;">
<div class="thumb tleft" style="margin-top: .5em; width: 199px;">
  <div class="thumbinner">
    <div style="float:left; padding:1px; width: 189px;">
      <div class="thumbimage">[[Bestand:843 Rookkanalen naar den schoorsteen - miniatuur.png|link=https://wiki.woudagemaal.nl/w/images/f/fd/843_Rookkanalen_naar_den_schoorsteen.png]]</div>
    </div>
    <div style="clear:both;"></div>
    <div class="thumbcaption">Rookkanalen naar den schoorsteen.</div>
  </div>
</div>
</li><!--
--><li style="display: inline-block; margin: 0.5em; vertical-align: top;">
<div class="thumb tleft" style="margin-top: .5em; width: 318px;">
  <div class="thumbinner">
    <div style="float:left; padding:1px; width: 308px;">
      <div class="thumbimage">[[Bestand:846 Rookschuif aan den schoorsteen - miniatuur.png|link=https://wiki.woudagemaal.nl/w/images/c/ce/846_Rookschuif_aan_den_schoorsteen.png]]</div>
    </div>
    <div style="clear:both;"></div>
    <div class="thumbcaption">Rookschuif aan den schoorsteen. Door Machinefabriek &bdquo;Jaffa&rdquo;.</div>
  </div>
</div>
</ul></div>


Waarin {{math|''x''}} de input variabele is, {{math|''y''}} het reultaat is en {{math|''a''}}, {{math|''b''}} en {{math|''c''}} constanten zijn.
Op de linker tekening staan trouwens ook nog een soort goten getekend met een toegangsdeur tot de rookkanalen. Dan kom je vanaf het grasveld buiten direct in de ondergrondse rookkanalen kommen. daar heeft men blijkbaar vanaf gezien.


De wikicode hiervoor ziet er als volgt uit:
<br clear=all>
<pre>
Alinea einde.


:{{math-big|1=''y'' = ''ax''<sup>2</sup> + ''bx'' + c}}
==Deurtje en klimijzers==
[[Bestand:PWS 05650.jpg|miniatuur|rechtop=0.75|Foto van de bouwkuip en eerste schoorsteen in aanbouw, foto gedateerd 10 november 1917. Bron: Foto archief PWS.]]
Deurtje aan de zijde van het ketelhuis bij de eerste schoorsteen. Bovenop de schoorsteen is zeer vaag de hijsinrichting te zien (van het type galg).
<br clear=all>


Waarin {{math|''x''}} de input variabele is, {{math|''y''}} het reultaat is en {{math|''a''}}, {{math|''b''}} en {{math|''c''}} constanten zijn.
[[Bestand:PWS 05651.jpg|miniatuur|rechtop=0.75|Foto van de bouwkuip en eerste schoorsteen in aanbouw, foto gedateerd 27 mei 1918. Bron: Foto archief PWS.]]
</pre>
Wederom deurtje in schoorsteen aan zijde van het ketelhuis. Nu ook te zien dat de klimijzers ook aan de ketelhuis kant zaten. Op deze foto is de hijsinrichting boven op de schoorsteen beter te zien.


De <code>:</code> voor het aanroepen van het math-big sjabloon zorgt ervoor dat de formule inspringt.
Lijkt erop dat er 1 lijn langs de schoorsteen en 1 door de schoorsteen loopt. Langs de schoorsteen hijsen zal lastig gaan omdat de schoorsteen taps toeloopt, de last zou dan over het onderste deel van de schoorsteen langs het metselwerk schuren. Dus hijsen door de schoorsteen is waarschijnlijker. Dus hijstouw loopt buiten de schoorsteen naar beneden. Er zal aan de voet van de schoorsteen ergens een katrol zitten om de richting van het hijstouw te veranderen (van verticaal langs de schoorsteen naar horizontaal richting een paard of iets anders om er aan te trekken). Dit geldt voor de hijsinrichting van het type galg die dus bij de eerste schoorsteen gebruikt is.
<br clear=all>


==Schuinschrift of normaal schrift==
[[Bestand:PWS 05661.jpg|miniatuur|rechtop=0.75|Foto van de schoorsteen na bliksem inslag, foto gedateerd 16 juni 1918. Bron: Foto archief PWS.]]
===Variabelen===
Op deze foto is te zien dat er geen deurtje in de schoorsteen zit aan de kant waar nu het deurtje zit. Ook de eerste schoorsteen had dus maar één schoonmaakopening. Op een van de tekeningen van Canoy is een doorsnede te zien waarop twee schoonmaakopening ingetekend staan diagonaal tegenover elkaar.
Over het algemeen wordt schuinschrift (''itallic'') gebruikt voor het afbeelden van variabelen maar niet voor nummers of symbolen. In de wikicode worden dubbele apostrofs gebruikt voor en na het stuk tekst wat in schuinschrift moet (<code>&apos;'...&apos;'</code>). Zaken als parameters, cijfers gelijk aan of plus tekens worden niet schuin gedrukt. Omschrijvende subschrift teksten horen ook niet schuingedrukt want het zijn immers geen variabelen. Als voorbeeld {{math|''m''<sub>appel</sub>}} is de massa van een appel. SI eenheden worden nooit schuin gedrukt: {{math|''x''}} = 5 cm.


Om ervoor te zorgen dat variabelen die in de tekst genoemd worden er gelijk uitzien als in een formule wordt aangeraden om ook daar het math sjabloon voor te gebruiken. In bovenstaande stukje tekst is dit ook gedaan.
In de tekeningen van Canoy staan er per schoonmaakopening twee deurtjes geteken, één aan de buitenkant maar ook één aan de binnenkant van de schoorsteen (ter hoogte van de schutwand). In beide contracten met Canoy wordt gesproken over een schoonmaakdeurtje (á 25 gulden). Waarschijnlijk altijd maar 1 schoonmaakdeurtje in de schoorsteen, dus niet volgens de tekening bij de offerte.
* <code>&#x7B;{math|&apos;'m'&apos;&lt;sub>appel&lt;/sub>}}</code> voor {{math|''m''<sub>appel</sub>}}.
* <code>&#x7B;{math|&apos;'x'&apos;}} = 5 cm</code> voor {{math|''x''}} = 5 cm.


===Functies===
Ook te zien dat tijdens de bouw je een veel betere toegang tot de schoorsteen had via het rookgaskanaal dan via het deurtje. Bij de bouw van de eerste schoorsteen zal vast de rookgaskanalen gebruikt zijn om materialen naar binnen te brengen. Het hijstouw liep al aan de buitenzijde langs de schoorsteen en hoefde dus niet meer door een opening naar buiten, zie boven.
Standaard functies zoals sin en cos worden niet schuingedrukt, maar namen zoals {{math|''f''}} voor functies worden wel schuin gedrukt. Bijvoorbeeld: {{math|1= ''f''(''x'') = sin(''x'') cos(''x'')}}
<br clear=all>


Gebruikte Wikicode voor formules in bovenstaand stukje:
[[Bestand:PWS 05663.jpg|miniatuur|rechtop=0.75|Aanzicht van het bijna voltooide gebouw in juli 1919 aan de zeezijde. Foto gedateerd 18 juli 1919. Bron: Foto archief PWS.]]
* <code>&#x7B;{math|1= &apos;'f'&apos;(&apos;'x'&apos;) = sin(&apos;'x'&apos;) cos(&apos;'x'&apos;)}}</code> voor: {{math|1=''f''(''x'') = sin(''x'') cos(''x'')}}
Piere vertelde dat zijn vader altijd een driepoot gebruikte als hijsinrichting. De foto hiernaast bevestigd dat er bij de bouw van de tweede schoorsteen een driepoot gebruikt is als hijsinrichting. Aan de driepoot zit tussen twee van de poten een rol om het hijstouw over te lijden zodat het opgaande en neergaande touw verder van elkaar af lopen. Anders zou het neergaande hijstouw tegen de hijslast aanschuren.


===Griekse letters===
Onderin de schoorsteen zal er dan ergens een katrol zijn bevestigd om de richting van het hijstouw te veranderen en en hijstouw horizontaal naar buiten de schoorsteen te leiden. Het kan goed zijn dat hiervoor de schoonmaakopening gebruikt is, maar het valt niet uit te sluiten dat het touw door een van de rookgasopeningen geleid is. Heb hier geen foto of ander aanwijzing voor kunnen vinden.
Schrijf kleine Griekse letters schuin als het variabelen of constanten zijn (in lijn met het schuinschrijven van variabelen), bijvoorbeeld: {{math|1= ''&lambda;'' + ''y'' = ''&pi; r''<sup>2</sup>}}. Griekse hoofdletters niet schuin schrijven.
<br clear=all>


Gebruikte Wikicode voor de formules hierboven:
==Toegankelijkheid schoorsteen==
* <code>&#x7B;{math|1= &apos;'&amp;lambda;'&apos; + &apos;'y'&apos; = &apos;'&amp;pi; r'&apos;&lt;sup>2&lt;/sup>}}</code> voor: {{math|1= ''&lambda;'' + ''y'' = ''&pi; r''<sup>2</sup>}}
Dagboek fragmenten mbt tot rookkanalen en rookschuiven


april 1919 begonnen met de eerste helft rookkanalen


==Speciale tekens==
21 aug 1919 schoorsteen gereed
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mathematical_symbols_by_subject


Maandag 8 t/m Zaterdag 13 September 1919: Door de metselaars werd er gewerkt aan het afwerken rookkanalen, voegwerk ketelblokken en schoonmaken windwerkkasten en schuifkasten penanten zeezijde.


Het standaard min teken (-) van het toetsenbord is Unicode karakter U+002D "HYPHEN-MINUS"
Maandag 15 t/m Zaterdag 21 September 1919: Donderdag 18 September begonnen met het afwerken van de rookkanalen achter de ketels.
daarnaast is er ook nog (−, Unicode character U+2212 "MINUS SIGN")


Negatief of min gebruik (−, Unicode character U+2212 MINUS SIGN) &minus; (<code>&amp;minus;</code>)
Maandag 27 oktober t/m Zaterdag 1 November: Het baggeren boezemzijde gaat deze week goed van stapel en de zuiger werd verplaatst naar de walmuur om het uitkomende zand te spuiten op het terrein rondom den schoorsteen.


:{{math-big|1= ''x'' = -(''y''<sup>2</sup> + 2)}}
Maandag 19 Januari t/m Zaterdag 24 Januari: De monteurs aan het stellen condensatie inrichtingen, schuiven schoorsteen, hoekijzers onder de vloerplaten enz.
:{{math-big|1= ''x'' = −(''y''<sup>2</sup> + 2)}}


===Optellen===
Er is al begonnen met het bouwen van de rookkanalen voordat de schoorsteen gereed was. Afwerking van de rookkanalen ook na gereedkomen van de schoorsteen. Stellen van de schuiven aan de schoorsteen pas maanden na gereedkomen van de schoorsteen.


===Aftrekken===
Onduidelijk of de schoorsteen tijdens de bouwperiode toegankelijk is gebleven via een van de rookgasopeningen. Zou goed kunnen dat ze een deel van een rookkanaal vlak bij de schoorsteen opengehouden hebben voor toegang en deze pas na gereedkomen van de schoorsteen dicht gemetseld hebben. Na gereedkomen van de schoorsteen duurde het nog een paar maanden voordat ze zand zijn gaan opspuiten rond de schoorsteen, toen moest alles dicht zijn.
 
===Vermenigvuldigen===
For multiplication, use a multiplication sign (U+00D7 × MULTIPLICATION SIGN) or a dot (U+22C5 ⋅ DOT OPERATOR), which are input by clicking on them in the edit toolbox under the edit window or by entering &times; or &sdot;. Care should be taken not to confuse the dot operator (in the "Math and logic" section of the edit toolbox) with an interpunct (in the "Insert" section of the edit toolbox) or a bullet. The letter x should not be used to indicate multiplication, but it is used (unspaced) as the substitute for "by" in terms such as 4x4.
 
===Delen===
 
<sup>a</sup>&frasl;<sub>b</sub> renders as: a⁄b
 
==Sfrac sjabloon==
 
==Sfrac sjabloon==
 
{{sfrac|A|B|C}}
 
 
{{sfrac|A|B|Ccccc}}
 
 
{{sfrac| |1|''x'' - 1}}
 
:{{math-big|1= ''D'' = 355 &sdot; ''H'' &sdot; {{sfrac| |''T''<sub>s</sub> &minus; ''T''<sub>1</sub>| ''T''<sub>s</sub> &sdot; ''T''<sub>1</sub> }} }}
 
 
:{{math-big|1= ''D'' = 355 &sdot; ''H'' &sdot; {{sfrac| |''T''<sub>s</sub> &minus; ''T''<sub>1</sub>|&nbsp; ''T''<sub>s</sub> &sdot; ''T''<sub>1</sub> &nbsp;}} }}
 
 
==Links==
Om formules goed te kunnen weergeven zijn er aanpassingen gedaan aan Common.css en zijn er een aantal sjablonen aangemaakt. Links hier naar toe:
* [[MediaWiki:Common.css]]
* [[Sjabloon:Math]]
* [[Sjabloon:Math-big]]
* [[Sjabloon:%3D]]
* [[Sjabloon:Sfrac]]
 
 
 
==Aantekeningen==
Template:Math (https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Math) maakt gebruik van class="texhtml" en als de optie "big" wordt meegegeven tevens van "texhtml-big"
 
https://wiki.woudagemaal.nl/w/index.php?title=MediaWiki:Common.css

Huidige versie van 19 mrt 2024 om 13:57

Rookschuif aan de schoorsteen

Zie ook nieuwe pagina met technische tekeningen van de rookkanalen: Technische tekeningen rookkanalen

Opmerking in dagboek 1920 1e kwartaal, Maandag 19 Januari t/m Zaterdag 24 Januari: De monteurs aan het stellen condensatie inrichtingen, schuiven schoorsteen, hoekijzers onder de vloerplaten enz.

""
Foto van de schoorsteen met rookschuif. Bron: Foto archief PWS.

Deze foto laat de schoorsteen zien met de rookschuif aan de schoorsteen, jaartal onbekend bij mij. Pierre wist deze foto te dateren op 22-09-1939.

Foto van de schoorsteen met rookschuiven, foto van 02-1975. Bron: RCE

Op deze foto uit het fotoarchief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is de rookschuif nog duidelijk te zien. De rookschuif zelf is ingemetseld in een soort kast die tegen de schoorsteen aan gemetseld is.

Ook grappig om te zien dat de weg hier anders loopt, veel dichter langs de schoorsteen, verder van de huisjes af.

Ander interesant detail; op deze fot zitten er nog geen ronde ventilatie openingen in de schoorsteen. Hier nog alleen de ventilatie openingen vlak boven de grond. Eigenlijk zitten de ventilatie openingen onder de grond en is alleen een soort gemetseld kanaal te zien dat boven de grond uitkomt.

Onderstaande technische tekeningen van Machinefabriek „Jaffa” laten de rookschuif in al zijn detail zien. De linker tekening heeft in de linker bovenhoek een aangezicht staan van de rookschuif. De rechter tekening geeft de detail van alle onderdelen. Het duurst overigens even om de afbeeldingen te laden als je er op klikt doordat ze zo groot zijn.

De rookschuif was m.b.v. een ketting en een contra gewicht gebalanceerd zodat deze gemakkelijk te bewegen was. De ketting aan de bovenzijde loopt over twee kettingwielen die tegen de schoorsteen aangebouwd zijn naar het contragewicht. Het contragewicht werd geleid langs twee stalen buizen.

De constructie waar de kettingwielen mee aan de schoorsteen bevestigd zitten is overigens anders op de onderstaande tekening dan op de RCE foto hierboven. Kan goed zijn dat het niet helemaal uitgevoerd is als op onderstaande tekeningen maar dat er nog wat aanpassingen nodig zijn geweest.

  • Rookkanalen naar den schoorsteen.
  • Rookschuif aan den schoorsteen. Door Machinefabriek „Jaffa”.

Op de linker tekening staan trouwens ook nog een soort goten getekend met een toegangsdeur tot de rookkanalen. Dan kom je vanaf het grasveld buiten direct in de ondergrondse rookkanalen kommen. daar heeft men blijkbaar vanaf gezien.


Deurtje en klimijzers

Foto van de bouwkuip en eerste schoorsteen in aanbouw, foto gedateerd 10 november 1917. Bron: Foto archief PWS.

Deurtje aan de zijde van het ketelhuis bij de eerste schoorsteen. Bovenop de schoorsteen is zeer vaag de hijsinrichting te zien (van het type galg).

Foto van de bouwkuip en eerste schoorsteen in aanbouw, foto gedateerd 27 mei 1918. Bron: Foto archief PWS.

Wederom deurtje in schoorsteen aan zijde van het ketelhuis. Nu ook te zien dat de klimijzers ook aan de ketelhuis kant zaten. Op deze foto is de hijsinrichting boven op de schoorsteen beter te zien.

Lijkt erop dat er 1 lijn langs de schoorsteen en 1 door de schoorsteen loopt. Langs de schoorsteen hijsen zal lastig gaan omdat de schoorsteen taps toeloopt, de last zou dan over het onderste deel van de schoorsteen langs het metselwerk schuren. Dus hijsen door de schoorsteen is waarschijnlijker. Dus hijstouw loopt buiten de schoorsteen naar beneden. Er zal aan de voet van de schoorsteen ergens een katrol zitten om de richting van het hijstouw te veranderen (van verticaal langs de schoorsteen naar horizontaal richting een paard of iets anders om er aan te trekken). Dit geldt voor de hijsinrichting van het type galg die dus bij de eerste schoorsteen gebruikt is.

Foto van de schoorsteen na bliksem inslag, foto gedateerd 16 juni 1918. Bron: Foto archief PWS.

Op deze foto is te zien dat er geen deurtje in de schoorsteen zit aan de kant waar nu het deurtje zit. Ook de eerste schoorsteen had dus maar één schoonmaakopening. Op een van de tekeningen van Canoy is een doorsnede te zien waarop twee schoonmaakopening ingetekend staan diagonaal tegenover elkaar.

In de tekeningen van Canoy staan er per schoonmaakopening twee deurtjes geteken, één aan de buitenkant maar ook één aan de binnenkant van de schoorsteen (ter hoogte van de schutwand). In beide contracten met Canoy wordt gesproken over een schoonmaakdeurtje (á 25 gulden). Waarschijnlijk altijd maar 1 schoonmaakdeurtje in de schoorsteen, dus niet volgens de tekening bij de offerte.

Ook te zien dat tijdens de bouw je een veel betere toegang tot de schoorsteen had via het rookgaskanaal dan via het deurtje. Bij de bouw van de eerste schoorsteen zal vast de rookgaskanalen gebruikt zijn om materialen naar binnen te brengen. Het hijstouw liep al aan de buitenzijde langs de schoorsteen en hoefde dus niet meer door een opening naar buiten, zie boven.

Aanzicht van het bijna voltooide gebouw in juli 1919 aan de zeezijde. Foto gedateerd 18 juli 1919. Bron: Foto archief PWS.

Piere vertelde dat zijn vader altijd een driepoot gebruikte als hijsinrichting. De foto hiernaast bevestigd dat er bij de bouw van de tweede schoorsteen een driepoot gebruikt is als hijsinrichting. Aan de driepoot zit tussen twee van de poten een rol om het hijstouw over te lijden zodat het opgaande en neergaande touw verder van elkaar af lopen. Anders zou het neergaande hijstouw tegen de hijslast aanschuren.

Onderin de schoorsteen zal er dan ergens een katrol zijn bevestigd om de richting van het hijstouw te veranderen en en hijstouw horizontaal naar buiten de schoorsteen te leiden. Het kan goed zijn dat hiervoor de schoonmaakopening gebruikt is, maar het valt niet uit te sluiten dat het touw door een van de rookgasopeningen geleid is. Heb hier geen foto of ander aanwijzing voor kunnen vinden.

Toegankelijkheid schoorsteen

Dagboek fragmenten mbt tot rookkanalen en rookschuiven

april 1919 begonnen met de eerste helft rookkanalen

21 aug 1919 schoorsteen gereed

Maandag 8 t/m Zaterdag 13 September 1919: Door de metselaars werd er gewerkt aan het afwerken rookkanalen, voegwerk ketelblokken en schoonmaken windwerkkasten en schuifkasten penanten zeezijde.

Maandag 15 t/m Zaterdag 21 September 1919: Donderdag 18 September begonnen met het afwerken van de rookkanalen achter de ketels.

Maandag 27 oktober t/m Zaterdag 1 November: Het baggeren boezemzijde gaat deze week goed van stapel en de zuiger werd verplaatst naar de walmuur om het uitkomende zand te spuiten op het terrein rondom den schoorsteen.

Maandag 19 Januari t/m Zaterdag 24 Januari: De monteurs aan het stellen condensatie inrichtingen, schuiven schoorsteen, hoekijzers onder de vloerplaten enz.

Er is al begonnen met het bouwen van de rookkanalen voordat de schoorsteen gereed was. Afwerking van de rookkanalen ook na gereedkomen van de schoorsteen. Stellen van de schuiven aan de schoorsteen pas maanden na gereedkomen van de schoorsteen.

Onduidelijk of de schoorsteen tijdens de bouwperiode toegankelijk is gebleven via een van de rookgasopeningen. Zou goed kunnen dat ze een deel van een rookkanaal vlak bij de schoorsteen opengehouden hebben voor toegang en deze pas na gereedkomen van de schoorsteen dicht gemetseld hebben. Na gereedkomen van de schoorsteen duurde het nog een paar maanden voordat ze zand zijn gaan opspuiten rond de schoorsteen, toen moest alles dicht zijn.