Help:Introductie

Uit Wouda's Wiki

Aanmaken of editen van een pagina

Om een een bijdrage te leveren aan deze wiki door een pagina te maken of te editen is een gebruiksnaam en een pasword nodig. Deze inloggevens zijn niet zelf aan te maken. Mocht je een bijdrage willen leveren aan deze wiki neem dan contact op met iemand van het Wouda's wiki team.

Als je een gebruiksnaam en pasword hebt kun je je aanmelden op de aanmeld pagina. Deze kun je vinden door aan de linker kant op de link naar "Speciale pagina's" te drukken en daar de link naar de aanmeld pagina te zoeken " Aanmelden".

Handige links

Wikepedia biedt een handige on-line Wikepedia snelcursus in het nederlands:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Snelcursus

MediaWiki biedt een mooi overzicht met meer diepgaande informatie (in het engels):
https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Contents

Ook op Wikepedia is overigens meer diepgravendere informatie te vinden over wikicode. Omdat de software van de Wouda wiki aardig verouderd is kan het zijn dat bepaalde voorbeelden die op de genoemde websites staan hier niet werken. Binnenkort wordt de softaware achter de Wouda wiki vernieuwd en zullen nieuwere mogelijkheden ook hier beschikbaar komen.

De software van MediaWiki is de (open source) software waar vele wiki's wereldwijd op draaien. Wikipedia "de vrije encylopedie" is één van deze wiki's die draait op de MediaWiki software. Vandaar dat op beide informatie te vinden is over hoe pagina's te editen.

Editen van een bestaande pagina

Bij elke pagina staan onderaan een aantal links, deze zijn anders als je ingelogd bent dan als je niet ingelogd bent. Ben je niet ingelogd dan kun je onderaan op "brontekst bekijken" klikken om de pagina in Wiki tekst te zien (met alle opmaak codes). Als je bent ingelogd staat er op dezelfde plek onderaan de pagina "bewerken". Als een pagina een indeling in hoofdstukken heeft staat er dan bij elk hoofdstuk ook "bewerken". Met "bewerken" onderaan de pagina kun je de gehele pagina bewerken en met de "bewerken" bij een hoofdstuk titel wordt alleen dat betreffende hoofdstuk in de editor geopend.

Een nieuwe pagina aanmaken

Door in het zoekveld een niet bestaande pagina naam in te vullen komt bij het zoekrestaat ook de optie te staan om een pagina met deze titel aan te maken (als je ingelogd bent). Door hierop te klikken wordt de editor geopend met de nieuwe pagina titel. Pas als na het editen het resultaat wordt opgeslagen (met de knop "Pagina opslaan") wordt de nieuwe pagina daadwerkelijk aangemaakt en is deze voor iedereen zichtbaar.

Een pagina is volledig in de webinterface te maken maar als je de webpagina sluit (voordat je de pagina opgeslagen hebt) ben je al je werk kwijt. Elke keer als je een de pagina opslaat wordt dit in een log bijgewerkt. De eerdere versie blijft in te zien in de geschiedenis en kan ook gemakkelijk weer teruggezet worden. Bij het maken van nieuwe pagina's en grotere wijzigingen van bestannde pagina's is het advies om de wiki tekst te maken in een tekstverwerker naar keuze op je eigen computer en pas als de basis af is dit in de editor van de wiki te plakken.

Tekst opmaken

 • Schuin (itallic); je typt:  ''schuine tekst'' ; je krijgt: schuine tekst
 • Vet (blold); je typt:  '''vete tekst''' ; je krijgt: vete tekst
 • Vet en schuin; je typt:  ''''' vet en schuin samen ''''' ; je krijgt: vet en schuin samen
 • Onderstreept (underline); je typt:  <u>onderstreepte tekst ; je krijgt: onderstreepte tekst
 • Doorgestreept (strike-throug); je typt:  <s>doorstreepte tekst ; je krijgt: doorstreepte tekst
 • Onderschrift (Subscript); je typt:  H<sub>2O ; je krijgt: H2O
 • Bovenschrift (Superscript); je typt:  2<sup>de ; je krijgt: 2de

Spaties

Er zijn een aantal verschillende spaties beschikbaar (van smal naar breed):

 • >< geen spatie
 • > < Dunne spatie  &thinsp; 
 • > < Normale spatie (woordspatie)
 • > < Niet-afbrekende spatie  &nbsp; 
 • > < En-spatie  &ensp; 
 • > < Em-spatie  &emsp; 

Het hangt van het gebruikte font af hoe breed deze spaties precies zijn maar in het algemeen geldt dat; een em-spatie gelijk is aan 4 gewone spaties; de en-spatie gelijk aan 2 gewone spaties en de thin-space de helft van een gewone spatie. De niet-afbrekende spatie is even breed als de gewone spatie.

De niet-afbrekende spatie heeft als bijzonder eigenschap dat hierop niet gebroken wordt als er naar een nieuwe regel gegaan moet worden, het houdt de boel bij elkaar. Dit kan handig zijn bij bv om de voorletters en de naam van een persoon bij elkaar te houden of een waarde en de bijbehorende dimensie. Bijvoorbeeld:  D.&nbsp;F.&nbsp;Wouda  of  25&nbsp;°C; .

Bij bovenstaande is ook belangrijk om te beseffen dat de tekstdoorloop verschillend is op verschillende devices. Op een mobiele telefoon passen er minder woorden op een regel dan op een PC scherm. Het kan zijn dat op je PC scherm de tekst er keurig uitziet maar dat deze dan op een telefoon scherm er wat raar uitziet omdat er op een onhandige plek (bv tussen de voorletters en de achternaam) naar een nieuwe regel gegaan wordt. Met de niet-brekende spatie is dit te voorkomen.

In verband met bovenstaande is het ook verstandig om geen afbreekstreepjes te gebruiken om de regel beter te vullen, ook hier kan dit op je PC scherm er goed uitzien maar juist weer niet op een ander device.

Links

 • Interne link (binnen de wiki):
  [[naam interne link]] of
  [[naam interne link | alternatieve tekst]]
 • Externe link (naar andere websites) :
  http://www.woudagemaal.nl
  [http://www.woudagemaal.nl]
  [http://www.woudagemaal.nl | alternatieve tekst]