Friese boezem: verschil tussen versies

Uit wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
De Friese boezem of Frieslands boezem is een aaneengesloten open stelsel van meren, kanalen en kleinere vaarten in Friesland en is gelegen tussen [[Lemmer]] en [[Dokkumer Nieuwe Zijlen]]. Het zit ingeklemd tussen het [[IJsselmeer]], de [[Waddenzee]] en het [[Lauwersmeer]].
+
De '''Friese boezem''' of '''Frieslands boezem''' is een '''aaneengesloten open stelsel van meren, kanalen en kleinere vaarten in Friesland'''.
  
De oppervlakte van de Friese boezem is 15.000 hectare. Het [[streefpeil]] op de Friese boezem is [[N.A.P]] -0,52 m gedurende het gehele jaar.
+
De Friese boezem is '''gelegen tussen [[Lemmer]] en [[Dokkumer Nieuwe Zijlen]]. Het zit ingeklemd tussen het [[IJsselmeer]], de [[Waddenzee]] en het [[Lauwersmeer]]'''.
  
Voor het afvoeren van het water zijn het [[J.L. Hooglandgemaal]] bij Stavoren en de [[R.J. Cleveringsluizen]] bij Lauwersoog belangrijk.
+
De '''oppervlakte van de Friese boezem is 15.000 hectare'''. Het <strong>[[streefpeil]]</strong> op de Friese boezem is <strong>[[N.A.P]]</strong> -0,52 m gedurende het gehele jaar.
 +
 
 +
Voor het afvoeren van het water zijn het <strong>[[J.L. Hooglandgemaal]]</strong> bij '''Stavoren''' en de <strong>[[R.J. Cleveringsluizen]]</strong> bij '''Lauwersoog''' belangrijk.
 +
 
 +
Voor een uitgebreide beschrijving van Frieslands boezem zie:
 +
<strong>[[Peilbeheer van de Friese boezem
 +
in relatie tot ecosysteem- en waterkwaliteit
 +
in historisch perspectief]]</strong>

Versie van 1 jan 2012 om 12:11

De Friese boezem of Frieslands boezem is een aaneengesloten open stelsel van meren, kanalen en kleinere vaarten in Friesland.

De Friese boezem is gelegen tussen Lemmer en Dokkumer Nieuwe Zijlen. Het zit ingeklemd tussen het IJsselmeer, de Waddenzee en het Lauwersmeer.

De oppervlakte van de Friese boezem is 15.000 hectare. Het streefpeil op de Friese boezem is N.A.P -0,52 m gedurende het gehele jaar.

Voor het afvoeren van het water zijn het J.L. Hooglandgemaal bij Stavoren en de R.J. Cleveringsluizen bij Lauwersoog belangrijk.

Voor een uitgebreide beschrijving van Frieslands boezem zie: [[Peilbeheer van de Friese boezem in relatie tot ecosysteem- en waterkwaliteit in historisch perspectief]]