De Tuut

Uit wiki

Versie door Vincent Erdin (Overleg | bijdragen) op 7 jun 2013 om 16:41 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Stoomgemaal De Tuut Het stoomgemaal is in 1915 gesticht en heeft tot 1967 gefunctioneerd. '''De Tuut''' staat aan de '''Appelternsche sluis''', in de nabijheid van he...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Stoomgemaal De Tuut

Het stoomgemaal is in 1915 gesticht en heeft tot 1967 gefunctioneerd. De Tuut staat aan de Appelternsche sluis, in de nabijheid van het dorp Appeltern.Vetgedrukte tekst Het stoomgemaal is tot stand gekomen in opdracht van het Waterschap Het Rijk van Nijmegen en Land van Maas & Waal.

De Tuut is een poldergemaal en bemaalde 3300 ha. Het water wordt uit de Nieuwe Wetering opgemalen naar de Maas.

De Tuut heeft 3 stoomketels: 1 Cornwall ketel en 2 Lancashire ketels. er worden 2 centrifugaalpompen aangedreven. De installatie is geleverd en geplaatst door Gebr. Stork & Co. in Hengelo (Ov) en J. van Hasselt van het architectenbureau Van Hasselt & De Koning (nu Royal Haskoning) in Nijmegen was de architect.

Stoomgemaal De Tuut is in eigen beheer gerestaureerd en wordt periodiek onder stoom gebracht. Het gemaal heeft geen waterstaatkundige functie meer. Bij het gemaal is een bezoekerscentrum ingericht waar informatie wordt gegeven over de waterhuishouding in het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas & Waal.

De Tuut staat vlak naast de tuinen van Appeltern, hier zijn enkele tientallen model tuinen ingericht.