Boezemgemaal

Uit wiki

Versie door Admin (Overleg | bijdragen) op 16 mei 2011 om 15:48 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''boezemgemaal''' cq. '''boezemmolen''' is een gemaal resp. windmolen die het uitmalen van het water uit de boezem v...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een boezemgemaal cq. boezemmolen is een gemaal resp. windmolen die het uitmalen van het water uit de boezem verzorgt. Boezemgemalen zijn de laatste schakel in de keten: ze malen het water uit naar oppervlaktewater dat in directe verbinding staat met een rivier of ander water dat op natuurlijke wijze in zee uitmondt. De aanwezigheid van een boezemmolen is noodzakelijk indien het boezempeil lager is dan het peil van het water waarop uitgemalen moet worden. In andere gevallen volstaat een spuisluis.

Ook kunnen boezemgemalen toegepast worden om een boezem uit te bemalen op een andere boezem als de eerste boezem geen mogelijkheid heeft om het water rechtstreeks te lozen. Zo werd de Raaksmaatsboezem bemalen op de Schermerboezem. De molens die dat deden werden in Noord-Holland strijkmolens genoemd.

De bekendste boezemmolens van Nederland maken deel uit van de Kinderdijkse molens. Ze bemalen De Nederwaard en De Overwaard.

Zie ook