Boezemgemaal: verschil tussen versies

Uit wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
(7 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Een '''boezemgemaal''' cq. '''boezemmolen''' is een [[gemaal (waterbouw)|gemaal]] respectievelijk [[poldermolen]] die het uitmalen van het water uit de [[boezem (water)|boezem]] verzorgt. Boezemgemalen zijn de laatste schakel in de keten: ze malen het water uit naar [[oppervlaktewater]] dat in directe verbinding staat met een rivier of ander water dat op natuurlijke wijze in zee uitmondt. De aanwezigheid van een boezemmolen is noodzakelijk indien het [[boezempeil]] lager is dan het peil van het water waarop uitgemalen moet worden. In andere gevallen volstaat een [[spuisluis]].
+
Een '''boezemgemaal''' of '''boezemmolen''' is een '''[[gemaal (waterbouw)|gemaal]]''' of '''[[poldermolen]]''' dat het '''uitmalen van het water uit de [[boezem (water)|boezem]]''' verzorgt.
  
Ook kunnen boezemgemalen toegepast worden om een boezem uit te bemalen op een andere boezem als de eerste boezem geen mogelijkheid heeft om het water rechtstreeks te lozen. Zo werd de [[Raaksmaatsboezem]] bemalen op de [[Schermerboezem]]. De molens die dat deden werden in Noord-Holland [[strijkmolen]]s genoemd.
+
[[Bestand:De_Waterwolf_Electra_Groningen_NL_k.jpg|400×295px|link=]]
 +
'''Boezemgemaal De Waterwolf aan het Reitdiep te Groningen'''
  
De bekendste boezemmolens van Nederland maken deel uit van de [[molens bij Kinderdijk]]. Ze bemalen [[De Nederwaard]] en [[De Overwaard]].
+
<br>'''Boezemgemalen''' zijn '''de laatste schakel in de keten''': ze malen het water uit de polder naar het '''[[oppervlaktewater]] dat in directe verbinding staat met een rivier of ander water dat op natuurlijke wijze in zee uitmondt'''.
 +
<br>De '''aanwezigheid''' van een boezemgemaal of boezemmolen is '''noodzakelijk, indien het [[boezempeil]] lager is dan het peil van het water waarop uitgemalen moet worden'''. In andere gevallen volstaat een '''[[sluizen|spuisluis]]'''.
  
==Zie ook==
+
Ook kunnen boezemgemalen toegepast worden om een boezem uit te malen '''op een andere boezem''', als de eerste boezem geen mogelijkheid heeft om het buitenwater rechtstreeks te lozen.
*[[poldermolen]]
+
<br>Zo werd de Raaksmaatsboezem bemalen op de Schermerboezem. De molens die dat deden werden in Noord-Holland '''strijkmolen|strijkmolens''' genoemd.
*[[molengang]]
+
*[[strijkmolen]]
+
  
[[Categorie:Molen]]
+
De bekendste '''boezemmolens''' van Nederland maken deel uit van de '''[[molens bij Kinderdijk]]'''.
[[Categorie:Gemaal]]
+
[[Bestand:230px-KinderdijkMolens_klein.jpg|230×149px|link=]]
 +
'''De molens bij Kinderdijk: ze bemalen De Nederwaard en De Overwaard'''

Versie van 12 okt 2015 om 09:36

Een boezemgemaal of boezemmolen is een gemaal of poldermolen dat het uitmalen van het water uit de boezem verzorgt.

400×295px Boezemgemaal De Waterwolf aan het Reitdiep te Groningen


Boezemgemalen zijn de laatste schakel in de keten: ze malen het water uit de polder naar het oppervlaktewater dat in directe verbinding staat met een rivier of ander water dat op natuurlijke wijze in zee uitmondt.
De aanwezigheid van een boezemgemaal of boezemmolen is noodzakelijk, indien het boezempeil lager is dan het peil van het water waarop uitgemalen moet worden. In andere gevallen volstaat een spuisluis.

Ook kunnen boezemgemalen toegepast worden om een boezem uit te malen op een andere boezem, als de eerste boezem geen mogelijkheid heeft om het buitenwater rechtstreeks te lozen.
Zo werd de Raaksmaatsboezem bemalen op de Schermerboezem. De molens die dat deden werden in Noord-Holland strijkmolen|strijkmolens genoemd.

De bekendste boezemmolens van Nederland maken deel uit van de molens bij Kinderdijk. 230×149px De molens bij Kinderdijk: ze bemalen De Nederwaard en De Overwaard