Boezemgemaal: verschil tussen versies

Uit wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
Een '''boezemgemaal''' cq. '''boezemmolen''' is een [[gemaal (waterbouw)|gemaal]] respectievelijk [[poldermolen]] die het uitmalen van het water uit de [[boezem (water)|boezem]] verzorgt. Boezemgemalen zijn de laatste schakel in de keten: ze malen het water uit naar [[oppervlaktewater]] dat in directe verbinding staat met een rivier of ander water dat op natuurlijke wijze in zee uitmondt. De aanwezigheid van een boezemmolen is noodzakelijk indien het [[boezempeil]] lager is dan het peil van het water waarop uitgemalen moet worden. In andere gevallen volstaat een [[spuisluis]].
+
Een '''boezemgemaal''' of '''boezemmolen''' is een [[gemaal (waterbouw)|gemaal]] of [[poldermolen]] dat het '''uitmalen van het water uit de [[boezem (water)|boezem]]''' verzorgt.
  
Ook kunnen boezemgemalen toegepast worden om een boezem uit te malen op een andere boezem als de eerste boezem geen mogelijkheid heeft om het buitenwater rechtstreeks te lozen. Zo werd de [[Raaksmaatsboezem]] bemalen op de [[Schermerboezem]]. De molens die dat deden werden in Noord-Holland [[strijkmolen]]s genoemd.
+
<br>Boezemgemalen zijn '''de laatste schakel in de keten''': ze malen het water uit de polder naar het '''[[oppervlaktewater]] dat in directe verbinding staat met een rivier of ander water dat op natuurlijke wijze in zee uitmondt'''.
 +
<br>De aanwezigheid van een boezemgemaal of boezemmolen is '''noodzakelijk, indien het [[boezempeil]] lager is dan het peil van het water waarop uitgemalen moet worden'''. In andere gevallen volstaat een '''[[sluizen|spuisluis]]'''.
  
De bekendste boezemmolens van Nederland maken deel uit van de [[molens bij Kinderdijk]]. Ze bemalen [[De Nederwaard]] en [[De Overwaard]].
+
Ook kunnen boezemgemalen toegepast worden om een boezem uit te malen '''op een andere boezem''', als de eerste boezem geen mogelijkheid heeft om het buitenwater rechtstreeks te lozen.
 +
<br>Zo werd de '''Raaksmaatsboezem bemalen op de Schermerboezem'''. De molens die dat deden werden in Noord-Holland '''[[strijkmolen|strijkmolens]]''' genoemd.
 +
 
 +
De bekendste '''boezemmolens''' van Nederland maken deel uit van de '''[[molens bij Kinderdijk]]'''. Ze bemalen De Nederwaard en De Overwaard.
  
 
==Zie ook==
 
==Zie ook==
Regel 9: Regel 13:
 
*[[molengang]]
 
*[[molengang]]
 
*[[strijkmolen]]
 
*[[strijkmolen]]
 
[[Categorie:Molen]]
 
[[Categorie:Gemaal]]
 

Versie van 3 okt 2012 om 17:17

Een boezemgemaal of boezemmolen is een gemaal of poldermolen dat het uitmalen van het water uit de boezem verzorgt.


Boezemgemalen zijn de laatste schakel in de keten: ze malen het water uit de polder naar het oppervlaktewater dat in directe verbinding staat met een rivier of ander water dat op natuurlijke wijze in zee uitmondt.
De aanwezigheid van een boezemgemaal of boezemmolen is noodzakelijk, indien het boezempeil lager is dan het peil van het water waarop uitgemalen moet worden. In andere gevallen volstaat een spuisluis.

Ook kunnen boezemgemalen toegepast worden om een boezem uit te malen op een andere boezem, als de eerste boezem geen mogelijkheid heeft om het buitenwater rechtstreeks te lozen.
Zo werd de Raaksmaatsboezem bemalen op de Schermerboezem. De molens die dat deden werden in Noord-Holland strijkmolens genoemd.

De bekendste boezemmolens van Nederland maken deel uit van de molens bij Kinderdijk. Ze bemalen De Nederwaard en De Overwaard.

Zie ook