Stoomverhalen

Uit Wouda's Wiki
Versie door Cierick Goos (overleg | bijdragen) op 9 feb 2024 om 14:35 (Inhoud aangevuld)
Titelafbeelding van de Woudagemaal serie: Stoomverhalen

Op 5 december 2023 was het precies 25 jaar geleden dat het Woudagemaal de prestigieuze status van UNESCO Werelderfgoed ontving. Om deze mijlpaal te vieren en het rijke erfgoed van het gemaal te verkennen, is er een 25-delige podcastserie gemaakt.

In deze podcastreeks komen mensen aan het woord die een bijzondere band hebben met het Woudagemaal. Van bezoekers die getuige waren van zijn majestueuze werking tot kinderen uit de buurt die opgroeiden naast dit icoon van waterbeheer. Van toegewijde vrijwilligers die het gemaal levend houden tot bekende gezichten uit Lemmer die hun herinneringen en verhalen delen.

De podcast is een reis door de tijd, gezien vanuit verschillende oogpunten. En legt de verbinding tussen generaties en delen van de gemeenschap. Want het Woudagemaal is niet alleen van ons, maar van toekomstige generaties. De podcast is een eerbetoon aan het behoud van dit erfgoed en een manier om de rijke geschiedenis door te geven aan de generaties die nog komen.

De afleveringen

De jubileum podcastserie is van start gegaan op de exacte dag waarop het Woudagemaal 25 jaar geleden tot UNESCO Werelderfgoed werd gekroond. Daarna volgt iedere week op dinsdag een nieuwe aflevering in de podcastserie. De podcast worden gepubliceerd op Spotify, YouTube en op Woudagemaal.nl.

Op deze pagina staan de links naar de individuele afleveringen en een link naar pagina's op Wouda's Wiki met transcripten van de afleveringen (zodra deze gemaakt zijn).

  1. Jettie de Boer, gemaalchef
  2. Geert Lammers, stoker
  3. Karlijn Postma, kunstenares
  4. Luzette Kroon, dijkgraaf
  5. Rintje en Elly, Lemsters
  6. Wopke Hettema, Stork
  7. Henk Kats, vrijwilliger
  8. Theo Haarsma, machinist
  9. Merel Tesselaar, jeugddijkgraaf
  10. Janita Tabak, wethouder cultuur