Help:Zandbak: verschil tussen versies

5.178 bytes toegevoegd ,  18 apr 2023
k
geen bewerkingssamenvatting
k (Zandbak weer leeggemaakt)
Label: Leeghalen
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
==Rookschuif aan de schoorsteen==
Zie ook nieuwe pagina met technische tekeningen van de rookkanalen: [[Technische tekeningen rookkanalen]]


Opmerking in dagboek 1920 1e kwartaal, Maandag 19 Januari t/m Zaterdag 24 Januari: De monteurs aan het stellen condensatie inrichtingen, '''schuiven schoorsteen''', hoekijzers onder de vloerplaten enz.
[[Bestand:PWS 05627.jpg|miniatuur|rechtop=0.75|Foto van de schoorsteen met rookschuif. Bron: Foto archief PWS.]]
Deze foto laat de schoorsteen zien met de rookschuif aan de schoorsteen, jaartal onbekend bij mij.
<br clear=all>
[[Bestand:165689.jpg|miniatuur|rechtop=0.75|Foto van de schoorsteen met rookschuiven, foto van 02-1975. Bron: RCE]]
Op deze foto uit het fotoarchief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is de rookschuif nog duidelijk te zien. De rookschuif zelf is ingemetseld in een soort kast die tegen de schoorsteen aan gemetseld is.
Ook grappig om te zien dat de weg hier anders loopt, veel dichter langs de schoorsteen, verder van de huisjes af.
<br clear=all>
Onderstaande technische tekeningen van Machinefabriek &bdquo;Jaffa&rdquo; laten de rookschuif in al zijn detail zien. De linker tekening heeft in de linker bovenhoek een aangezicht staan van de rookschuif. De rechter tekening geeft de detail van alle onderdelen. Het duurst overigens even om de afbeeldingen te laden als je er op klikt doordat ze zo groot zijn.
De rookschuif was m.b.v. een ketting en een contra gewicht gebalanceerd zodat deze gemakkelijk te bewegen was. De ketting aan de bovenzijde loopt over twee kettingwielen die tegen de schoorsteen aangebouwd zijn naar het contragewicht. Het contragewicht werd geleid langs twee stalen buizen.
<div style="margin: auto; text-align: center;"><ul style="margin: 0;><!--
--><li style="display: inline-block; margin: 0.5em; vertical-align: top;">
<div class="thumb tleft" style="margin-top: .5em; width: 199px;">
  <div class="thumbinner">
    <div style="float:left; padding:1px; width: 189px;">
      <div class="thumbimage">[[Bestand:843 Rookkanalen naar den schoorsteen - miniatuur.png|link=https://wiki.woudagemaal.nl/w/images/f/fd/843_Rookkanalen_naar_den_schoorsteen.png]]</div>
    </div>
    <div style="clear:both;"></div>
    <div class="thumbcaption">Rookkanalen naar den schoorsteen.</div>
  </div>
</div>
</li><!--
--><li style="display: inline-block; margin: 0.5em; vertical-align: top;">
<div class="thumb tleft" style="margin-top: .5em; width: 318px;">
  <div class="thumbinner">
    <div style="float:left; padding:1px; width: 308px;">
      <div class="thumbimage">[[Bestand:846 Rookschuif aan den schoorsteen - miniatuur.png|link=https://wiki.woudagemaal.nl/w/images/c/ce/846_Rookschuif_aan_den_schoorsteen.png]]</div>
    </div>
    <div style="clear:both;"></div>
    <div class="thumbcaption">Rookschuif aan den schoorsteen. Door Machinefabriek &bdquo;Jaffa&rdquo;.</div>
  </div>
</div>
</ul></div>
Op de linker tekening staan trouwens ook nog een soort goten getekend met een toegangsdeur tot de rookkanalen. Dan kom je vanaf het grasveld buiten direct in de ondergrondse rookkanalen kommen. daar heeft men blijkbaar vanaf gezien.
<br clear=all>
==Deurtje en klimijzers==
[[Bestand:PWS 05650.jpg|miniatuur|rechtop=0.75|Foto van de bouwkuip en eerste schoorsteen in aanbouw, foto gedateerd 10 november 1917. Bron: Foto archief PWS.]]
Deurtje aan de zijde van het ketelhuis. Bovenop de schoorsteen is zeer vaag de hijsinrichting te zien.
<br clear=all>
[[Bestand:PWS 05651.jpg|miniatuur|rechtop=0.75|Foto van de bouwkuip en eerste schoorsteen in aanbouw, foto gedateerd 27 mei 1918. Bron: Foto archief PWS.]]
Deurtje in schoorsteen aan zijde van het ketelhuis net als de klimijzers. Op deze foto is de hijsinrichting boven op de schoorsteen beter te zien.
Lijkt erop dat er 1 lijn langs de schoorsteen en 1 door de schoorsteen loopt. Langs de schoorsteen hijsen zal lastig gaan omdat de schoorsteen taps toeloopt, de last zou dan over het onderste deel van de schoorsteen langs het metselwerk schuren. Dus hijsen dor de schoorsteen is waarschijnlijker. Dus hijstouw loopt buiten de schoorsteen naar beneden. Er zal aan de voet van de schoorsteen ergens een katrol zitten om de richting van het hijstouw te veranderen (van verticaal langs de schoorsteen naar horizontaal richting een paard).
<br clear=all>
[[Bestand:PWS 05661.jpg|miniatuur|rechtop=0.75|Foto van de schoorsteen na bliksem inslag, foto gedateerd 16 juni 1918. Bron: Foto archief PWS.]]
Op deze foto is te zien dat er geen deurtje in de schoorsteen zit aan de kant waar nu het deurtje zit. Ook te zien dat tijdens de bouw je een veel betere toegang tot de schoorsteen had via het rookgaskanaal dan via het deurtje. Bij de bouw van de eerste schoorsteen zal vast de rookgaskanalen gebruikt zijn om materialen naar binnen te brengen. Richting het ketelhuis kon een paard bij de bouw van de eerste schoorsteen ook niet lopen omdat daar de bouwkuip van het ketelhuis was.
<br clear=all>
Ik meen dat er in het dagboek beschreven staat dat bij de herbouw van de schoorsteen eerst de schoorsteen zelf is herbouwd en pas daarna de rookgaskanalen zijn gebouwd. Dat heb ik nu niet verder teruggezocht.
4.504

bewerkingen