Friese boezem: verschil tussen versies

Uit Wouda's Wiki
imported>Jasper
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De Friese boezem of Frieslands boezem is een aaneengesloten open stelsel van meren, kanalen en kleinere vaarten in Friesland en is gelegen tussen Lemmer en [[Dokku...')
 
k (Dode links verwijderd)
 
(18 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De Friese boezem of Frieslands boezem is een aaneengesloten open stelsel van meren, kanalen en kleinere vaarten in Friesland en is gelegen tussen [[Lemmer]] en [[Dokkumer Nieuwe Zijlen]]. Het zit ingeklemd tussen het [[IJsselmeer]], de [[Waddenzee]] en het [[Lauwersmeer]].
De '''Friese boezem''' of Frieslands boezem is een aaneengesloten open stelsel van meren, kanalen en kleinere vaarten in Friesland.


De oppervlakte van de Friese boezem is 15.000 hectare. Het [[streefpeil]] op de Friese boezem is [[N.A.P]] -0,52 m gedurende het gehele jaar.
De Friese boezem is gelegen tussen [[Lemmer]] en [[Dokkumer Nieuwe Zijlen]]. Het zit ingeklemd tussen het [[IJsselmeer]], de Waddenzee en het [[Lauwersmeer]].


Voor het afvoeren van het water zijn het [[J.L. Hooglandgemaal]] bij Stavoren en de [[R.J. Cleveringsluizen]] bij Lauwersoog belangrijk.
De oppervlakte van de Friese boezem is 15.000 hectare. Het [[streefpeil]] op de Friese boezem is [[Normaal Amsterdams Peil|NAP]] -0,52 m gedurende het gehele jaar.
 
 
[[Bestand:IMG_1081_k.jpg|400×600|link=]]Nesserdyk doorsneden door het PM-kanaal
 
 
De Friese boezem (PM-kanaal van ca 1942) doorsnijdt de "Nesserdyk" die van Grou naar Akkrum liep. Het peil van de Friese boezem ligt duidelijk hoger dan het dorp Grou in het "Lage Midden".
 
Met de bouw van het [[boezemgemaal]] [[ir. D.F. Woudagemaal]] in 1920 te Teakesyl bij Lemmer was het voor het eerst mogelijk om de bijna jaarlijkse overstromingen van het Lage Midden van Fryslân door stoombemaling te voorkomen.
 
Voor het afvoeren van het water zijn na 1967 vooral ook het [[J.L. Hooglandgemaal]] bij Stavoren en de [[R.J. Cleveringsluizen]] bij Lauwersoog belangrijk geworden.
 
Voor een uitgebreide beschrijving van Frieslands boezem zie:
[[Peilbeheer van de Friese boezem in relatie tot ecosysteem- en waterkwaliteit in historisch perspectief]]
 
<br>
[[Category:Waterbeheer Friese boezem]]

Huidige versie van 15 jan 2024 om 15:50

De Friese boezem of Frieslands boezem is een aaneengesloten open stelsel van meren, kanalen en kleinere vaarten in Friesland.

De Friese boezem is gelegen tussen Lemmer en Dokkumer Nieuwe Zijlen. Het zit ingeklemd tussen het IJsselmeer, de Waddenzee en het Lauwersmeer.

De oppervlakte van de Friese boezem is 15.000 hectare. Het streefpeil op de Friese boezem is NAP -0,52 m gedurende het gehele jaar.


400×600Nesserdyk doorsneden door het PM-kanaal


De Friese boezem (PM-kanaal van ca 1942) doorsnijdt de "Nesserdyk" die van Grou naar Akkrum liep. Het peil van de Friese boezem ligt duidelijk hoger dan het dorp Grou in het "Lage Midden".

Met de bouw van het boezemgemaal ir. D.F. Woudagemaal in 1920 te Teakesyl bij Lemmer was het voor het eerst mogelijk om de bijna jaarlijkse overstromingen van het Lage Midden van Fryslân door stoombemaling te voorkomen.

Voor het afvoeren van het water zijn na 1967 vooral ook het J.L. Hooglandgemaal bij Stavoren en de R.J. Cleveringsluizen bij Lauwersoog belangrijk geworden.

Voor een uitgebreide beschrijving van Frieslands boezem zie: Peilbeheer van de Friese boezem in relatie tot ecosysteem- en waterkwaliteit in historisch perspectief