Boezempeil en Functies bij het Woudagemaal: verschil tussen pagina's

Uit Wouda's Wiki
(Verschil tussen pagina's)
imported>Bert Lems
Geen bewerkingssamenvatting
 
imported>Bert Lems
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
Er is sprake van een '''boezempeil''' als dit is '''vastgesteld door het <strong>[[waterschap]]</strong>''' en in het verleden '''ook door Gedeputeerde Staten van een provincie'''.
Bij het '''[[Ir. D.F. Woudagemaal|Woudagemaal]]''' werken de volgende mensen:
Aan de hand van dit peil wordt '''de waterstand binnen de boezem geregeld'''.
<br>Voor de polders binnen de boezem is het boezempeil van belang. Mocht er een overschot aan hemelwater zijn dan kan een polder dat '''niet onbeperkt uitslaan op de boezem'''.


'''Op het moment dat het boezempeil is bereikt zal het malen onderbroken moeten worden'''.
'''De [[gemaalchef]]'''
<br>In veel gevallen zal een waterschap '''maatregelen nemen om er voor te zorgen dat de polders hun water in voldoende mate kunnen afvoeren'''.


Dat kan door het zogenaamde '''voormalen''' waardoor het boezempeil daalt, het water '''uit de boezem''' wordt '''afgevoerd''' '''naar een naastgelegen boezem''' (een voorbeeld hiervan is het water dat door het waterschap Velt en Vecht in Overijssel afgevoerd wordt naar de waterschappen Reest en Wieden en Groot Salland en het water van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden dat bij Zwammerdam op de boezem van het Hoogheemraadschap van Rijnland komt), '''of een rivier of de zee'''.
[[Bestand:Wouda2kl.jpg|440×293px|link=]]


De <strong>[[Friese boezem|boezem van Friesland]]</strong> loost op het <strong>[[IJsselmeer]], [[Lauwersmeer]] en de [[Waddenzee]]</strong>.
De '''[[gemaalchef]]''' is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en bediening van het '''[[ir. D.F. Woudagemaal]]''', zowel bouwkundig, civiel als technisch. Als direct leidinggevende stuurt hij de '''[[wachtchefmonteurs]]''', '''[[machinisten]]''', '''[[stokers]]''', '''[[filterman]]''' en''' [[tremmers]]''' aan. Hij zorgt ervoor dat iedereen zijn werk zo goed mogelijk kan doen.
Door het '''water uit de polders''' weer '''in de boezem''' te stromen wordt '''het aanvankelijke verlaagde boezempeil weer aangevuld tot het streefpeil'''.


Voor de''' Friese boezem is dat -0.52 cm NAP'''.
'''De [[wachtchefmonteur]]'''


[[Bestand:IMG_1978_boezemzijde_peilschaal.jpg|600x400px|link=]]
Wanneer het gemaal draait, draait het dag en nacht. Daarom zijn er verschillende wachtploegen die het gemaal bedienen en in de gaten houden. De '''[[wachtchefmonteur]]''' heeft de leiding over een wachtploeg. Een wachtploeg bestaat uit vier man. De wachtchefmonteur zelf, samen met één of twee stokers en één of twee machinisten. De leidinggevende over de machinisten wordt traditioneel ook wel '''[[chefmachinist]]''' genoemd.


Ter vergelijking '''Groningen: -0.97 cm NAP'''.
'''De [[stoker]]'''


De stand van het water kan op een <strong>[[peilschaal]]</strong> worden afgelezen. In het bezoekerscentrum is een onlineverbinding, waar voortdurend de '''actuele waterstand in de Friese boezem''' kan worden afgelezen.
[[Bestand:Stoker_kolen.jpg|400×259px|link=]]


Het <strong>[[ir. D.F. Woudagemaal]]</strong> wordt '''pas ingezet als de waterstand in de boezem -0.40 cm is''', dan staat er '''tenminste 12 cm extra water'''. Een hoeveelheid die niet alleen maar door natuurlijke afwatering met behulp van sluizen en het Hoogland gemaal bij Staveren binnen een aanvaardbare tijd weggewerkt kan worden.
De '''[[stoker]]''' zorgt ervoor dat de '''[[stoomketel|ketels]]''' voldoende en de juiste soort stoom leveren. Hij controleert of de '''verbranding''' optimaal is, en houd het '''waterpeil''' en de vervuiling van de '''[[filter|filters]]''' in de gaten.


'''Het [[ir. D.F. Woudagemaal]] in bedrijf om het peil in de [[Friese boezem]] te verlagen na hevige regenval''':
[[Bestand:Personeel_ketelhuis.jpg|400×267px|link=]]
[[Bestand:Boezemstand_Woudagemaal.jpg|580x32ppx|Link=]] '''UItleg bij bovenstaande afbeelding:'''
'''Waterstand [[ir. D.F. Woudagemaal]]''' bij [[Lemmer]] in meter ten opzichte van het [[NAP]]. De '''blauwe lijn''' is de '''[[Friese boezem|Friese boezemwaterstand]]''', de '''rode lijn''' is de buitenwaterstand '''([[IJsselmeer]])'''. Een '''gesloten groene''' balk onderin het scherm geeft aan wanneer het '''[[gemaal]]''' in werking is en er geloosd wordt op het '''[[IJsselmeer]]'''. Wanneer een '''rode balk''' zichtbaar is wordt er via de nabijgelegen inlaten '''[[Teroelsterkolk]]''' water vanuit het '''[[IJsselmeer]]''' ingelaten.


De '''actuele waterstanden''' op de '''[[Friese boezem|boezem]]''' kunnen worden opgevraagd via de site van het '''[[Wetterskip Fryslân]]''': https://www.wetterskipfryslan.nl/kaarten/boezem-kaart
'''De [[machinist]]'''
De kaart werkt '''interactief'''.
 
De '''[[machinist]]''' ondersteunt de '''[[wachtchefmonteur]]''' in de machinehal. Hij controleert de keldermachines en smeert de hoofdstoommachines waar nodig met de hand.
 
[[Bestand:Machinist_3.jpg|400×267px|link=]]
[[Bestand:Machinist 1.jpg|400x267px|link=]]
 
'''De [[filterman]]'''
 
De '''filters in het ketelhuis''' moet worden''' ingepakt, ofwel voorzien van schone filterdoeken'''. Daarnaast draagt de filterman zorg voor '''enkele filters in de kelders en het ketelhuis'''. Tenslotte helpt hij de wachtploeg met diverse civiele taken, zoals het schoonhouden van machines en vloeren en andere algemene werkzaamheden.
 
[[Bestand:Filterman.JPG|267×400px|link=]]
 
'''De [[tremmers]]'''
 
De '''[[tremmer|tremmers]]''' verzorgen de aanvoer van brandstof naar het ketelhuis. Zij scheppen de kolen in de '''[[kolenloods]]''' in kruiwagens en kruien de steenkolen naar het ketelhuis, waar de kolen worden gewogen op een grote bascule. Daarna storten de tremmers de steenkolen in de bakken op de vloer van het ketelhuis.
<br>De functie van tremmer wordt uitgeoefend door tijdelijk ingehuurd personeel, meestal Lemster vissers, die hiervoor tijdelijk onder contract zijn gesteld.
 
[[Bestand:Kolenscheppen_k.jpg|400×259px|link=]]
 
'''Na de overschakeling van het stoken van steenkolen op zware stookolie''' is '''de functie''' van '''[[tremmer]]''' bij het '''[[ir. D.F. Woudagemaal]]''' '''verdwenen'''.

Versie van 31 mrt 2019 18:32

Bij het Woudagemaal werken de volgende mensen:

De gemaalchef

440×293px

De gemaalchef is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en bediening van het ir. D.F. Woudagemaal, zowel bouwkundig, civiel als technisch. Als direct leidinggevende stuurt hij de wachtchefmonteurs, machinisten, stokers, filterman en tremmers aan. Hij zorgt ervoor dat iedereen zijn werk zo goed mogelijk kan doen.

De wachtchefmonteur

Wanneer het gemaal draait, draait het dag en nacht. Daarom zijn er verschillende wachtploegen die het gemaal bedienen en in de gaten houden. De wachtchefmonteur heeft de leiding over een wachtploeg. Een wachtploeg bestaat uit vier man. De wachtchefmonteur zelf, samen met één of twee stokers en één of twee machinisten. De leidinggevende over de machinisten wordt traditioneel ook wel chefmachinist genoemd.

De stoker

400×259px

De stoker zorgt ervoor dat de ketels voldoende en de juiste soort stoom leveren. Hij controleert of de verbranding optimaal is, en houd het waterpeil en de vervuiling van de filters in de gaten.

400×267px

De machinist

De machinist ondersteunt de wachtchefmonteur in de machinehal. Hij controleert de keldermachines en smeert de hoofdstoommachines waar nodig met de hand.

400×267px

De filterman

De filters in het ketelhuis moet worden ingepakt, ofwel voorzien van schone filterdoeken. Daarnaast draagt de filterman zorg voor enkele filters in de kelders en het ketelhuis. Tenslotte helpt hij de wachtploeg met diverse civiele taken, zoals het schoonhouden van machines en vloeren en andere algemene werkzaamheden.

267×400px

De tremmers

De tremmers verzorgen de aanvoer van brandstof naar het ketelhuis. Zij scheppen de kolen in de kolenloods in kruiwagens en kruien de steenkolen naar het ketelhuis, waar de kolen worden gewogen op een grote bascule. Daarna storten de tremmers de steenkolen in de bakken op de vloer van het ketelhuis.
De functie van tremmer wordt uitgeoefend door tijdelijk ingehuurd personeel, meestal Lemster vissers, die hiervoor tijdelijk onder contract zijn gesteld.

400×259px

Na de overschakeling van het stoken van steenkolen op zware stookolie is de functie van tremmer bij het ir. D.F. Woudagemaal verdwenen.