Deze wiki is gemaakt door vrijwilligers van het Woudagemaal, ook het bijhouden en continu uitbreiden gebeurt door vrijwilligers.

Toegankelijkheid

Informatie over de digitale toegankelijkheid van deze website kunt u vinden op de pagina toegankelijkheid.

Oorsprong

 
Oorspronkelijke uiterlijk van Wouda's Wiki

Wouda’s Wiki is een online encyclopedie met informatie over het Woudagemaal. De wiki is in 2011 opgezet als onderdeel van de expositie in het toen nieuwe bezoekerscentrum. De inhoud is gecreëerd door een aantal rondleiders. In het bezoekerscentrum stond een computer waar bezoekers de Wiki op konden bekijken.

Vraag het Jelle

Op elke pagina was boven het zoekveld Jelle afgebeeld. De afbeelding van Jelle is de cartoon versie van Jelle Terpstra, de fictieve hoofdmachinist uit de film ‘Stoom en Water’. Deze mini speelfilm wordt afgespeeld in het bezoekerscentrum. De rol van Jelle Terpstra wordt hierin gespeeld door meesteracteur Peter Tuinman.

Grote update

 
Uiterlijk van de desktopweergave (31-10-2023).

Na 10 jaar had de Wiki wel een grote opfrisbeurt verdient en ook onder de motorkap was een update erg noodzakelijk geworden. In Mei 2022 is de vernieuwde Wouda’s Wiki gelanceerd. De achterliggende software is hierbij geheel bijgewerkt naar de nieuwste versies. De uitstraling van de wiki is hierbij ook meteen opgefrist en heeft een modernere uitstraling gekregen.

Mobiele versie

 
Uiterlijk van de mobiele weergave (31-10-2023).

Doordat er tegenwoordig steeds meer websites bezocht worden met mobiele apparaten (zoals mobiele telefoons) zijn websites hier steeds meer rekening gaan houden. Een moderne website kan zich veel beter aanpassen aan het apparaat waar deze op bekeken worden. De oorspronkelijk Wouda's Wiki was ontworpen om op een pc (ook wel een desktop genoemd) beken te worden, bij het bekijken van deze website op een mobiele telefoon met een veel kleiner scherm moest je dan voortdurend inzoomen om de website te kunnen bekijken. Bij de grote update in 2022 kon de wiki zich al beter aanpassen aan het formaat van het scherm, de website was al meer responsive zoals dat heet. Een versie die echt geoptimaliseerd was voor gebruik op een mobiele telefoon was toen nog niet beschikbaar.

Begin 2023 kwam de software beschikbaar die het mogelijk maakte een mobiele en een desktop versie van de wiki naast elkaar te hebben. In april 2023 kwam hiermee een mobiele versie van Wouda’s Wiki beschikbaar. Tegenwoordig kan er omgeschakeld worden tussen een "Desktopweergave" en een "Mobiele weergave", waarbij de mobiele versie automatisch geselecteerd word op een mobiele telefoon. Hiermee is de wiki nu veel beter bereikbaar geworden.

Beheer

Al sinds de start van Wouda’s Wiki is de inhoud geen statisch iets, het is geen digitale versie van een boek maar is continue in ontwikkeling (net als Wikipedia). De redactie is continue bezig met het verder ontwikkelen van de inhoud van de wiki. Aan de ene kant betekend dit het bijwerken van bestaande pagina's en aan de andere kant het publiceren van nieuwe pagina's.

Onderhoud aan bestaande pagina's

Bij de bestaande pagina's is het nodig af en toe weer eens kritisch naar de inhoud te kijken en te bepalen of de pagina nog relevant is of aangevuld of verbeterd moet worden. Daarnaast kan het zijn dat de opmaak van de pagina aangepast moet worden aan de huidige stijl van de wiki.

Nieuwe pagina's

Er is nog heel veel informatie over het Woudagemaal beschikbaar, bijvoorbeeld in archieven of historische publicaties. Deze informatie is nu niet altijd gemakkelijk toegankelijk. Het toegankelijk maken van deze informatie levert voortdurend nieuwe pagina's op deze wiki op. Hierbij zijn er eigenlijk twee categorieën van nieuwe pagina's, één waarbij puur de historische informatie gepubliceerd wordt (bouwtekeningen, historische documenten en dergelijke), de andere categorie geeft meer interpretatie aan de historische documenten.

Een bijdrage leveren

Er ligt nog een grote schat aan (archief) materiaal te wachten op verwerking tot inhoudelijke pagina's op Wouda's Wiki. Daarnaast geeft het platform nog veel meer mogelijkheden. We hebben ideeën genoeg voor de verdere ontwikkeling van de Wiki, maar beperkte capaciteit. Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u een bijdrage leveren neem dan contact met ons op.