Vliegwiel: verschil tussen versies

Uit wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
Een vliegwiel kan worden gebruikt om een machine gelijkmatiger te laten lopen. maar ook om deze aan te kunnen zetten. Een stoommachine of verbrandingsmotor levert alleen arbeid op het moment dat de stoom of de verbrandingsgassen expanderen in de cilinder. Een deel van deze energie wordt tijdens de arbeidslag afgegeven aan het aan te drijven werktuig terwijl een andere deel wordt opgeslagen in het vliegwiel.
+
Een '''vliegwiel''' wordt gebruikt om een machine bij het aanzetten door het eerste dode punt te halen en de machine vervolgens '''gelijkmatiger te laten lopen'''.
  
Een vliegwiel geeft deze opgeslagen energie weer af tussen de twee arbeidsslagen in. Vooral bij een één-cilinder stoommachine of verbrandingsmotoren is een groot vliegwiel essentieel om de motor uberhaupt aan te kunnen zetten en rustig te laten lopen.
+
Een '''[[stoommachine]]''' of '''[[verbrandingsmotor]]''' levert alleen '''arbeid op het moment dat de stoom of de verbrandingsgassen expanderen in de cilinder.'''
 +
<br>Een '''deel van deze energie wordt tijdens de arbeidslag afgegeven''' aan het aan te drijven werktuig, terwijl '''een ander deel wordt opgeslagen in het vliegwiel'''.
 +
 
 +
Een '''vliegwiel geeft deze opgeslagen energie weer af''' '''tussen de twee arbeidsslagen''' in.
 +
 
 +
Vooral bij een '''één-cilinder [[stoommachine]]''' of '''verbrandingsmotor''' is '''een groot vliegwiel essentieel''' om de motor aan te kunnen zetten en rustig te laten lopen.

Versie van 5 okt 2012 om 12:23

Een vliegwiel wordt gebruikt om een machine bij het aanzetten door het eerste dode punt te halen en de machine vervolgens gelijkmatiger te laten lopen.

Een stoommachine of verbrandingsmotor levert alleen arbeid op het moment dat de stoom of de verbrandingsgassen expanderen in de cilinder.
Een deel van deze energie wordt tijdens de arbeidslag afgegeven aan het aan te drijven werktuig, terwijl een ander deel wordt opgeslagen in het vliegwiel.

Een vliegwiel geeft deze opgeslagen energie weer af tussen de twee arbeidsslagen in.

Vooral bij een één-cilinder stoommachine of verbrandingsmotor is een groot vliegwiel essentieel om de motor aan te kunnen zetten en rustig te laten lopen.