Vijzel

Uit wiki

Versie door Vincent Erdin (Overleg | bijdragen) op 5 apr 2012 om 22:41 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'In een poldermolen werd aanvankelijk een scheprad gebruikt. Omdat het rendement door het waterverlies groot was en een scheprad veel ruimte in beslag neemt naast de po...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

In een poldermolen werd aanvankelijk een scheprad gebruikt. Omdat het rendement door het waterverlies groot was en een scheprad veel ruimte in beslag neemt naast de poldermolen werd er nagedacht over een beter opvoerwerktuig.

De vijzel werd geïntroduceerd. Eerst van hout later van staal. Een vijzel, (in Groningen: schroef) kan het water tot een grotere hoogte opvoeren: 4 - 5 meter.

De vijzel werd onder de poldermolen en in de watergang ingebouwd waaruit het water moest worden opgevoerd. Het ruimtebeslag rondom het molenerf werd hierdoor compacter. Omdat de vijzel in een bak werd geplaatst werd het waterverlies in belangrijke mate tegengegaan waarmee het rendement ten opzcichte van het scheprad aanzienlijk toenam.

Er zijn tientallen stoomgemalen in de periode 1850 - 1870 uitgerust met een vijzel. De vijzel was op dat moment het belangrijkste opvoerwerktuig.

Na de wereldtentoonstelling in 1861 die in Londen werd gehouden kwam de centrifugaalpomp beschikbaar.