Stuw

Uit Wouda's Wiki
Versie door imported>Vincent Erdin op 5 mei 2012 om 20:38 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een korte omschrijvin van een stuw is dat het waterstaatkundige voorziening is om de waterstand in een sloot of beek mee te kunnen regelen. Een stuw is vooral te vinde...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een korte omschrijvin van een stuw is dat het waterstaatkundige voorziening is om de waterstand in een sloot of beek mee te kunnen regelen. Een stuw is vooral te vinden buiten de grotere boezemwateren om. Tegenwoordig worden er nog wel eens stuwtjes geplaatst in een nieuw plas dras gebied. In het najaar kan er water ingelaten worden en in het voorjaar kan de stuw opengezet worden om het water weer weg te laten lopen.

Nederland heeft echter ook een zeer grote stuw: de stuwen in de Lek en Nederrijn bij Amerongen, Driel en Hagestein. Het gaat om een zogenoemde vizierstuw.

De vizierstuw bij Amerongen is tussen 1959 en 1967 gebouwd naar een ontwerp van W. Harmdorf. Het zijn twee halfcirkelvormige stalen vizierschuiven (vergelijk het vizier van een ridderdie een harnas aan heeft) de schuiven kunnen gesloten of geopend worden.

Naast de stuw bij Amerongen is een schutsluis voor het scheepvaartverkeer.