Stoommachine: verschil tussen versies

Uit wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een stoommachine is een soort motor (of, in bredere zin een soort machine) die de energie van hete, onder druk staande stoom voor een deel omzet in mechanische arbeid....')
 
Regel 1: Regel 1:
Een stoommachine is een soort motor (of, in bredere zin een soort machine) die de energie van hete, onder druk staande stoom voor een deel omzet in mechanische arbeid. In het algemeen gebeurt dat door de stoom in een of meer [[cilinders|cilinder]] te laten expanderen. De zich in de cilinder bevindende [[zuiger]] zal door de expanderende [[stoom]] worden weggedrukt. Via een [[kruk-drijfstangmechanisme]] wordt de expansieenergie op een [[vliegwiel]] overgebracht.
+
Een stoommachine is een werktuig dat warmte (thermische energie) omzet in mechanische arbeid (bewegings energie). Hierbij kan een onderscheid worden gemaakt tussen een zuigerstoomwerktuigen en turbines.
 +
 
 +
Bij zuigerstoommachines wordt de energie van de hete, onder druk staande stoom voor een deel omzet in nuttige mechanische arbeid. In het algemeen gebeurt dat door de stoom in een of meer [[cilinder|cilinders]] te laten expanderen. De zich in de cilinder bevindende [[zuiger]] zal door de expanderende [[stoom]] worden weggedrukt. Via een [[kruk-drijfstangmechanisme]] wordt de expansieenergie op de aandrijfas en het [[vliegwiel]] overgebracht.

Versie van 8 apr 2012 om 14:19

Een stoommachine is een werktuig dat warmte (thermische energie) omzet in mechanische arbeid (bewegings energie). Hierbij kan een onderscheid worden gemaakt tussen een zuigerstoomwerktuigen en turbines.

Bij zuigerstoommachines wordt de energie van de hete, onder druk staande stoom voor een deel omzet in nuttige mechanische arbeid. In het algemeen gebeurt dat door de stoom in een of meer cilinders te laten expanderen. De zich in de cilinder bevindende zuiger zal door de expanderende stoom worden weggedrukt. Via een kruk-drijfstangmechanisme wordt de expansieenergie op de aandrijfas en het vliegwiel overgebracht.