Stichting ir. D.F. Woudagemaal

Uit wiki

Versie door Bert Lems (Overleg | bijdragen) op 19 jan 2020 om 20:06

Ga naar: navigatie, zoeken

Stichting Woudagemaal

Na de plaatsing van het Woudagemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft Wetterskip Fryslân begin 2001 de stichting ir. D.F. Woudagemaal opgericht. De stichting zorgt ervoor dat het stoomgemaal voor een breed publiek toegankelijk is.

Doelstelling

Voor de oprichting van de stichting was het aantal bezoekers van het gemaal klein. Het doel van de stichting is om een breed publiek kennis te laten maken met het Woudagemaal op een cultureel verantwoorde manier.


Vrijwilligers

In 2001 is de stichting gestart met het verzorgen van rondleidingen, waarbij informatie wordt gegeven over het stoomgemaal en over het waterbeheer in Fryslân. De rondleidingen worden verzorgd door ca. 85 deskundige en enthousiaste vrijwilligers.

IMG 1986 essf.jpg

Bezoekerscentrum

De realisatie van het Bezoekerscentrum van het Woudagemaal is een grote mijlpaal voor het bestuur van de Stichting Woudagemaal. Het publiek wordt vanaf 23 augustus 2011 ontvangen in het nieuwe bezoekerscentrum.

400×267px

In dit bezoekerscentrum wordt uitgelegd hoe het watersysteem werkt. Daarnaast wordt ook prominent de techniek achter het stoomgemaal in beeld gebracht. Via een loopbrug komen bezoekers onder leiding van de rondleider op de dijk en vervolgens in het gemaal.
In de Panoramazaal kan men even rust nemen en genieten van een kop koffie of thee.

Bestuurssamenstelling

H. Meinardi, penningmeester
W. Zuidema-Haans, secretaris

Overdracht

Wetterskip Fryslân en de stichting hebben in 2019 onderzoek laten doen naar de manier van besturen van de stichting. Op basis van de uitkomsten heeft het stichtingsbestuur aan Wetterskip Fryslân gevraagd alle taken en verantwoordelijkheden van de stichting over te nemen. Het dagelijks bestuur van WF heeft hier op 14 januari 2020 mee ingestemd. De stichting ir. D.F. Woudagemaal zal dan ook op termijn worden opgeheven.