Stichting ir. D.F. Woudagemaal: verschil tussen versies

Uit wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
k (Categorie toegevoegd)
 
(2 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
'''Stichting Woudagemaal'''
 
'''Stichting Woudagemaal'''
  
Na de plaatsing van het '''Woudagemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst''' heeft <strong>[[Wetterskip Fryslân]]</strong> '''begin 2001 de stichting ir. D.F. Woudagemaal opgericht'''. De stichting zorgt ervoor dat het stoomgemaal voor een breed publiek toegankelijk is.
+
Na de plaatsing van het '''Woudagemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst''' heeft <strong>[[Wetterskip Fryslân]]</strong> '''begin 2001 de stichting ir. D.F. Woudagemaal opgericht'''. De stichting heeft ervoor gezorgd dat het stoomgemaal voor een breed publiek toegankelijk werd.
  
 
==Doelstelling==
 
==Doelstelling==
  
Voor de oprichting van de stichting was het aantal bezoekers van het gemaal klein. Het doel van de stichting is om een '''breed publiek kennis te laten maken met het Woudagemaal op een cultureel verantwoorde manier'''.
+
Vóór de oprichting van de stichting was het aantal bezoekers van het gemaal klein. Het doel van de stichting was om een '''breed publiek kennis te laten maken met het Woudagemaal op een cultureel verantwoorde manier'''.
  
  
 
==Vrijwilligers==
 
==Vrijwilligers==
  
In 2001 is de stichting '''gestart met het verzorgen van rondleidingen''', waarbij '''informatie wordt gegeven over het stoomgemaal en over het waterbeheer in Fryslân'''. De rondleidingen worden verzorgd door ca. 85 deskundige en enthousiaste vrijwilligers.
+
In 2001 is de stichting toen '''gestart met het verzorgen van rondleidingen''', waarbij '''informatie werd gegeven over het stoomgemaal en over het waterbeheer in Fryslân'''. De rondleidingen werden verzorgd door ca. 85 deskundige en enthousiaste vrijwilligers.
  
 
[[Bestand:IMG_1986_essf.jpg‎|200x300px|link=]]
 
[[Bestand:IMG_1986_essf.jpg‎|200x300px|link=]]
Regel 16: Regel 16:
 
==Bezoekerscentrum==
 
==Bezoekerscentrum==
  
De realisatie van het <strong>[[Bezoekerscentrum van het Woudagemaal]]</strong> is een grote mijlpaal voor het bestuur van de '''Stichting Woudagemaal'''. Het publiek wordt vanaf 23 augustus 2011 ontvangen in het nieuwe bezoekerscentrum.
+
De realisatie van het <strong>[[Bezoekerscentrum van het Woudagemaal]]</strong> was een grote mijlpaal voor het bestuur van de '''Stichting Woudagemaal'''. Het publiek werd vanaf 23 augustus 2011 ontvangen in het nieuwe bezoekerscentrum.
  
 
[[Bestand:IMG_1945essf.jpg|400×267px|link=]]
 
[[Bestand:IMG_1945essf.jpg|400×267px|link=]]
  
In dit bezoekerscentrum wordt '''uitgelegd hoe het watersysteem werkt'''. Daarnaast wordt ook prominent '''de techniek achter het stoomgemaal in beeld gebracht'''. Via een loopbrug komen bezoekers '''onder leiding van de rondleider''' op de dijk en vervolgens in het gemaal.
+
In dit bezoekerscentrum werd '''uitgelegd hoe het watersysteem werkt'''. Daarnaast werd ook prominent '''de techniek achter het stoomgemaal in beeld gebracht'''. Via een loopbrug kwamen bezoekers '''onder leiding van de rondleider''' op de dijk en vervolgens in het gemaal.
<br>In de <strong>[[Panoramazaal]]</strong> kan men even rust nemen en genieten van een kop koffie of thee.
+
<br>In de <strong>[[Panoramazaal]]</strong> kon men even rust nemen en genieten van een kop koffie of thee.
 
+
==Bestuurssamenstelling==
+
H. Meinardi, penningmeester
+
<br>W. Zuidema-Haans, secretaris
+
  
 
==Overdracht==
 
==Overdracht==
Wetterskip Fryslân en de stichting hebben in 2019 onderzoek laten doen naar de manier van besturen van de stichting. Op basis van de uitkomsten heeft het stichtingsbestuur aan Wetterskip Fryslân gevraagd alle taken en verantwoordelijkheden van de stichting over te nemen. Het dagelijks bestuur van WF heeft hier op 14 januari 2020 mee ingestemd. De stichting ir. D.F. Woudagemaal zal dan ook op termijn worden opgeheven.
+
Wetterskip Fryslân en de stichting hebben in 2019 onderzoek laten doen naar de manier van besturen van de stichting. Op basis van de uitkomsten heeft het stichtingsbestuur aan Wetterskip Fryslân gevraagd alle taken en verantwoordelijkheden van de stichting over te nemen. Het dagelijks bestuur van WF heeft hier op 14 januari 2020 mee ingestemd. De stichting ir. D.F. Woudagemaal is medio 2020 overgegaan in de stichting Vrienden van het ir. D.F. Woudagemaal.
 +
De vrijwilligers die tot medio 2020 hun werkzaamheden onder verantwoordelijkheid van de stichting verrichtten vielen vanaf dat moment rechtstreeks onder het waterschap.
 +
 
 +
Tegenwoordig zijn alle bovenstaande publieksfuncties van het gemaal, het bezoekerscentrum, haar vaste staf en de vrijwilligers rechtstreeks bij Wetterskip Fryslân ondergebracht.
 +
 
 +
<br>
 +
[[Category:Overig]]

Huidige versie van 24 sep 2021 om 19:10

Stichting Woudagemaal

Na de plaatsing van het Woudagemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft Wetterskip Fryslân begin 2001 de stichting ir. D.F. Woudagemaal opgericht. De stichting heeft ervoor gezorgd dat het stoomgemaal voor een breed publiek toegankelijk werd.

Doelstelling

Vóór de oprichting van de stichting was het aantal bezoekers van het gemaal klein. Het doel van de stichting was om een breed publiek kennis te laten maken met het Woudagemaal op een cultureel verantwoorde manier.


Vrijwilligers

In 2001 is de stichting toen gestart met het verzorgen van rondleidingen, waarbij informatie werd gegeven over het stoomgemaal en over het waterbeheer in Fryslân. De rondleidingen werden verzorgd door ca. 85 deskundige en enthousiaste vrijwilligers.

IMG 1986 essf.jpg

Bezoekerscentrum

De realisatie van het Bezoekerscentrum van het Woudagemaal was een grote mijlpaal voor het bestuur van de Stichting Woudagemaal. Het publiek werd vanaf 23 augustus 2011 ontvangen in het nieuwe bezoekerscentrum.

400×267px

In dit bezoekerscentrum werd uitgelegd hoe het watersysteem werkt. Daarnaast werd ook prominent de techniek achter het stoomgemaal in beeld gebracht. Via een loopbrug kwamen bezoekers onder leiding van de rondleider op de dijk en vervolgens in het gemaal.
In de Panoramazaal kon men even rust nemen en genieten van een kop koffie of thee.

Overdracht

Wetterskip Fryslân en de stichting hebben in 2019 onderzoek laten doen naar de manier van besturen van de stichting. Op basis van de uitkomsten heeft het stichtingsbestuur aan Wetterskip Fryslân gevraagd alle taken en verantwoordelijkheden van de stichting over te nemen. Het dagelijks bestuur van WF heeft hier op 14 januari 2020 mee ingestemd. De stichting ir. D.F. Woudagemaal is medio 2020 overgegaan in de stichting Vrienden van het ir. D.F. Woudagemaal. De vrijwilligers die tot medio 2020 hun werkzaamheden onder verantwoordelijkheid van de stichting verrichtten vielen vanaf dat moment rechtstreeks onder het waterschap.

Tegenwoordig zijn alle bovenstaande publieksfuncties van het gemaal, het bezoekerscentrum, haar vaste staf en de vrijwilligers rechtstreeks bij Wetterskip Fryslân ondergebracht.