Stichting ir. D.F. Woudagemaal

Uit Wouda's Wiki

Stichting ir. D.F. Woudagemaal

Na de plaatsing van het Woudagemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft Wetterskip Fryslân begin 2001 de stichting ir. D.F. Woudagemaal opgericht. De stichting heeft ervoor gezorgd dat het stoomgemaal voor een breed publiek toegankelijk werd.

Doelstelling

Vóór de oprichting van de stichting was het aantal bezoekers van het gemaal klein. Het doel van de stichting was om een breed publiek kennis te laten maken met het Woudagemaal op een cultureel verantwoorde manier.

Vrijwilligers

In 2001 is de stichting toen gestart met het verzorgen van rondleidingen, waarbij informatie werd gegeven over het stoomgemaal en over het waterbeheer in Fryslân. De rondleidingen werden verzorgd door ca. 85 deskundige en enthousiaste vrijwilligers.

Bezoekerscentrum

De realisatie van het Bezoekerscentrum van het Woudagemaal was een grote mijlpaal voor het bestuur van de Stichting ir. D.F. Woudagemaal. Het publiek werd vanaf 23 augustus 2011 ontvangen in het nieuwe bezoekerscentrum.

400×267px

In dit bezoekerscentrum werd uitgelegd hoe het watersysteem werkt. Daarnaast werd ook prominent de techniek achter het stoomgemaal in beeld gebracht. Via een loopbrug kwamen bezoekers onder leiding van de rondleider op de dijk en vervolgens in het gemaal.
In de panoramazaal kon men even rust nemen en genieten van een kop koffie of thee.

Overdracht

Wetterskip Fryslân en de stichting hebben in 2019 onderzoek laten doen naar de manier van besturen van de stichting. Op basis van de uitkomsten heeft het stichtingsbestuur aan Wetterskip Fryslân gevraagd alle taken en verantwoordelijkheden van de stichting over te nemen. Het dagelijks bestuur van WF heeft hier op 14 januari 2020 mee ingestemd. De stichting ir. D.F. Woudagemaal is medio 2020 overgegaan in de stichting Vrienden van het ir. D.F. Woudagemaal. De vrijwilligers die tot medio 2020 hun werkzaamheden onder verantwoordelijkheid van de stichting verrichtten vielen vanaf dat moment rechtstreeks onder het waterschap.

Tegenwoordig zijn alle bovenstaande publieksfuncties van het gemaal, het bezoekerscentrum, haar vaste staf en de vrijwilligers rechtstreeks bij Wetterskip Fryslân ondergebracht.