Naar inhoud springen

Stoomvoedingspompen: verschil tussen versies

220 bytes toegevoegd ,  24 dec 2012
geen bewerkingssamenvatting
imported>Jan Pieter Rottine
Geen bewerkingssamenvatting
imported>Jan Pieter Rottine
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 49: Regel 49:
In beide gevallen '''moet de grote snelheid''' waarmee het water de waaier verlaat geleidelijk teruggebracht worden om de '''snelheid zodoende om te zetten in een zekere druk'''. Voor gewone pompen is één waaier daarbij voldoende, maar '''als men een hoge persdruk moet bereiken''', zoals '''voor het ketelvoedingswater''', schakelt men '''een aantal waaiers achter elkaar''' om een '''pomp zo met meerdere trappen''' te construeren.
In beide gevallen '''moet de grote snelheid''' waarmee het water de waaier verlaat geleidelijk teruggebracht worden om de '''snelheid zodoende om te zetten in een zekere druk'''. Voor gewone pompen is één waaier daarbij voldoende, maar '''als men een hoge persdruk moet bereiken''', zoals '''voor het ketelvoedingswater''', schakelt men '''een aantal waaiers achter elkaar''' om een '''pomp zo met meerdere trappen''' te construeren.


[[Bestand:Stoom foto 181
[[Bestand:Centr_fug_fig_181_k.JPG|500×535px|link=]]


Het schema geeft een pomp weer met drie trappen. Na het verlaten van de eerste waaier wordt het water naar de tweede geleid en daarna naar de derde. Met b.v. drie iers wordt zo een drie keer zo hoge druk ontwikkeld als met één waaier. het aantal omwentelingen zijn hierbij uiteraard steeds gelijk. Door het toepassen van speciale leischoepen, die ervoor zorgen dat de omloop van het water zo ghunstig mogelijk verloopt, kan men de druk opvoeren tot 80% of meer, al naar gelang de capaciteit van de pomp en elektromotor.
Het schema geeft een pomp weer met '''drie trappen'''. Na het verlaten van de eerste waaier wordt het water naar de tweede geleid en daarna naar de derde. '''Met drie waaiers wordt zo een drie keer zo hoge druk ontwikkeld als met één waaier'''. '''Het aantal omwentelingenis hierbij''' uiteraard '''steeds gelijk'''. Door het toepassen van '''speciale leischoepen''', die ervoor zorgen dat de '''omloop van het water zo gunstig mogelijk''' verloopt, kan men '''de druk opvoeren tot 80% of meer''', al naar gelang '''de capaciteit van de pomp en elektromotor'''.
Het hoge aantal omwentelingen van deze elektromotor maakt deze pomp geschikt om direct met de motor te worden gekoppeld. De centrifugaalpomp heeft een lager nuttig effekt dan de zuigerpomp, maar de gemakkelijke directe aandrijving is de reden dat deze pompen later veel worden toegepast. De centrifugaalpomp leent zich ook uitstekend voor directe koppeling met een kleine stoomturbine.
Voordelen van de centrifugaalpomp zijn de grote eenvoud, een kleine kans op storingen, er is sprake van weinig slijtage. Ook is er de zekerheid dat bij een ventueel pompen tegen een gesloten afsluiter er niet een druk ontstaat die de leidingen kunnen laten springen, omdat bij het volle aantal omwentelingen de pompdruk nooit hoger kan worden dan de maximale nominale druk van de pomp.
Door de afsluiter in de persleiding te knijpen kan men de hoeveelheid afgegeven water, binnen ruime grenzen dan ook goed regelen. Voor warm water is de pomp even goed bruikbaar als bij koud water.
het is wel zo dat de centrifugaalpomp het warme water minder goed aanzuigt. Daarom moet men zorgen voor een goede toeloop van dit warme water (b.v. uit een hoger gelegen bak). Het gevaar is n.l. dat bij het aanzuigen de druk zo wordt verlaagd dat het hete water zijn overeenkomstige kooktemperatuur bereikt en de pomp dus waterdamp zou kunnen aanzuigen, waardoor hij zou afslaan.


foto 184
Het '''hoge aantal omwentelingen''' van deze elektromotor maakt deze '''pomp geschikt om direct met de motor''' '''te worden gekoppeld'''. De centrifugaalpomp heeft een '''lager nuttig effekt dan de zuigerpomp''', maar de '''gemakkelijke directe aandrijving''' is de reden dat deze pompen later '''veel worden toegepast'''. De centrifugaalpomp leent zich '''ook uitstekend voor directe koppeling met een kleine stoomturbine'''.


Bij de samenstelling van deze tekst werd gebruik gemaakt van:
'''Voordelen''' van de '''centrifugaalpomp''' zijn de '''grote eenvoud''', een '''kleine kans op storingen''', er is sprake van '''weinig slijtage'''. Ook is er de '''zekerheid''' dat bij een eventueel pompen tegen een gesloten afsluiter er '''niet een druk ontstaat die de leidingen kunnen laten springen''', omdat '''bij het volle aantal omwentelingen de pompdruk nooit hoger kan worden dan de maximale nominale druk van de pomp'''.
Stoom, uitgave der Vereeniging Krachtwerktuigen, Groningen 1929 en 1942
<br>Door '''de afsluiter in de persleiding te knijpen kan men de hoeveelheid afgegeven water, binnen ruime grenzen dan ook goed regelen'''. '''Voor warm water is de pomp even goed bruikbaar als bij koud water'''.
<br>Het is wel zo dat de centrifugaalpomp '''het warme water minder goed aanzuigt'''. Daarom moet men '''zorgen voor een goede toeloop van dit warme water (b.v. uit een hoger gelegen bak)'''. Het gevaar is n.l. dat bij het aanzuigen de druk zo wordt verlaagd dat het hete water zijn overeenkomstige kooktemperatuur bereikt en de pomp dus waterdamp zou kunnen aanzuigen, waardoor hij zou afslaan.
 
[[Bestand:
 
Bij de samenstelling van deze tekst met afbeeldingen werd gebruik gemaakt van:
'''Stoom, uitgave der Vereeniging Krachtwerktuigen, Groningen 1929 en 1942'''
Anonieme gebruiker