Naar inhoud springen

Lemmer: verschil tussen versies

135 bytes toegevoegd ,  1 okt 2012
geen bewerkingssamenvatting
imported>Jan Pieter Rottine
Geen bewerkingssamenvatting
imported>Jan Pieter Rottine
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 21: Regel 21:


In '''1799 landden Britse troepen in Lemmer'''.
In '''1799 landden Britse troepen in Lemmer'''.
<br>Er was oorlog tussen Groot-Brittannië en Frankrijk en daar kreeg de Republiek ook mee te maken. '''Engelse oorlogsschepen voeren de Zuiderzee op'''. De steden Enkhuizen, Medemblik en Stavoren werden bezet. Spoedig daarna kon men in Lemmer de forse oorlogsschepen zien naderen. Het Lemster beurtschip, waarmee de ondernemende Poppe Jans menige tocht naar Amsterdam had gemaakt, werd bij Urk overmeesterd. De passagiers werden naar Stavoren gebracht. Op 24 september verschenen twee Engelse oorlogsschepen voor de haven van Lemmer. Kapitein James Boorder ging in een sloep – onder dekking van een witte vlag – aan wal om de bestuurders te ontmoeten. Een opstekende storm noodzaakte hem de nacht in herberg De Wildeman door te brengen. Drie dagen later keerde hij terug en '''eiste Lemmer voor de Engelsen op''', met inbegrip van alle geladen schepen. Bij weigering zou heel Lemmer aan stukken worden geschoten.
<br>Er was oorlog tussen Groot-Brittannië en Frankrijk en daar kreeg de Republiek ook mee te maken.
<br>'''Engelse oorlogsschepen voeren de Zuiderzee op'''. De steden '''Enkhuizen, Medemblik en Stavoren werden bezet'''. Spoedig '''daarna''' kon men in '''Lemmer''' de forse '''oorlogsschepen''' zien naderen. Het Lemster beurtschip, waarmee de ondernemende Poppe Jans menige tocht naar Amsterdam had gemaakt, werd bij Urk overmeesterd. De passagiers werden naar Stavoren gebracht. Op 24 september verschenen '''twee Engelse oorlogsschepen voor de haven van Lemmer'''. Kapitein James Boorder ging in een sloep – onder dekking van een witte vlag – aan wal om de bestuurders te ontmoeten. Een opstekende storm noodzaakte hem de nacht in herberg De Wildeman door te brengen. Drie dagen later keerde hij terug en '''eiste Lemmer voor de Engelsen op''', met inbegrip van alle geladen schepen. '''Bij weigering zou heel Lemmer aan stukken worden geschoten'''.


'''Lemmer wees onvervaard de eis af'''. Het had inmiddels versterking gekregen van 500 gewapende boeren uit Het Bildt, die veldgeschut met zich meebrachten. Maar tegen de '''beschieting met Engelse veertien-, zestien- en achttienponds kogels''' was het dorp niet bestand. Anderhalf uur nadat de aanval was ingezet stak men op de kerktoren de vlag uit als teken van '''overgave'''. Op verschillende plaatsen in Friesland riepen patriotten burgers en soldaten op om Lemmer te bevrijden. Op 7 oktober waren er nog 260 soldaten en mariniers in het dorp. Om een aanval te water te voorkomen werden de vaarwaters met kettingen afgesloten.
'''Lemmer wees onvervaard de eis af'''. Het had inmiddels '''versterking''' gekregen '''van 500 gewapende boeren uit Het Bildt, die veldgeschut met zich meebrachten'''. Maar tegen de '''beschieting met Engelse veertien-, zestien- en achttienponds kogels''' was het dorp niet bestand. Anderhalf uur nadat de aanval was ingezet stak men op de kerktoren '''de vlag uit''' als teken van '''overgave'''. Op verschillende plaatsen in Friesland '''riepen patriotten burgers en soldaten op om Lemmer te bevrijden'''. Op 7 oktober waren er nog 260 soldaten en mariniers in het dorp. Om een aanval te water te voorkomen werden de vaarwaters met kettingen afgesloten.
 
[[Bestand:


==='''Scheepvaart'''===
==='''Scheepvaart'''===
De Kromme Ie bij [[Teakesyl]], de Sylroede en de Rien zijn alle drie natuurlijke afwateringen voor het Friese boezemgebied. Ook de uitloop van de Linde (Lenne) werd in de middeleeuwen meermalen van De Kuinre naar De Lemmer verlegd.
De '''Kromme Ie bij [[Teakesyl]]''', de '''Sylroede''' en de '''Rien''' zijn alle '''drie natuurlijke afwateringen''' voor het Friese boezemgebied. Ook de uitloop van de Linde (Lenne) werd in de middeleeuwen meermalen van De Kuinre naar De Lemmer verlegd.
Reeds in 1511 lag er bij De Lemmer al een sluis in het belangrijke '''(binnenduynse)''' vaartwater dat van Amsterdam over de Zuiderzee, door de sluis bij Lemmer, via Sloten, Sneek, Grou, leeuwarden en Dokkum naar Hamburg voerde.
Reeds '''in 1511 lag er bij De Lemmer al een sluis''' in het belangrijke '''(binnenduynse)''' '''vaarwater dat van Amsterdam over de Zuiderzee, door de sluis bij Lemmer, via Sloten, Sneek, Grou, leeuwarden en Dokkum naar Hamburg voerde'''.
<br>Het scheepvaartverkeer en alles wat met de bouw en het onderhoud van schepen te maken heeft vormde dan ook van ouds het voornaamste middel van bestaan voor de lemsters. Al in 1719 was de bekende veerdienst op Amsterdam een feit.
<br>'''Het scheepvaartverkeer''' en alles wat met de bouw en het onderhoud van schepen te maken heeft vormde dan ook '''van ouds het voornaamste middel van bestaan voor de lemsters'''. Al '''in 1719''' was de bekende '''veerdienst op Amsterdam''' een feit.


[[Bestand:Lemster sluizen voor 1881 k.JPG|600×792px|link=]]
[[Bestand:Lemster sluizen voor 1881 k.JPG|600×792px|link=]]
Anonieme gebruiker