Naar inhoud springen

Inlaatsluis: verschil tussen versies

229 bytes toegevoegd ,  4 mrt 2017
geen bewerkingssamenvatting
imported>Jan Pieter Rottine
Geen bewerkingssamenvatting
imported>Jan Pieter Rottine
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
In de directe nabijheid van het '''[[ir. D.F. Woudagemaal]]''' staat een''' inlaatsluis'''. Deze sluis heeft als functie om in tijden van aanhoudende droogte water vanuit het''' [[IJsselmeer]]''' de '''[[ Friese boezem]]''' in te laten stromen.
In de directe nabijheid van het '''[[ir. D.F. Woudagemaal]]''' staat een '''inlaatsluis'''. Deze sluis heeft als functie om in tijden van aanhoudende droogte water vanuit het''' [[IJsselmeer]]''' de '''[[ Friese boezem]]''' in te laten stromen.
<br>Niet alleen de provincie Friesland heeft belang bij deze zoetwaterinlaat, maar ook een deel van de provincie''' Groningen'''. Op verzoek van Groningen kan er water worden doorgevoerd. Het water gaat via het Stroomkanaal naar de '''Grote Brekken''' en komt dan in het '''[[Prinses Margrietkanaal]]''' en uiteindelijk bij Gaarkeuken in het '''Van Starkenborghkanaal'''.
 
'''Bovendien''' beschikt Wetterskip Fryslân over '''een inlaatsluis ter plekke van Teakesyl''' '''(Tacozijl)''', de locatie van een vroegere "zeezijl", in de volksmond '''ook wel Ald-Teakesyl''' genoemd.
 
'''Niet alleen de provincie Friesland''' heeft belang bij deze '''zoetwaterinlaat''', maar '''ook een deel van de provincie Groningen'''. Op verzoek van Groningen kan er water worden '''doorgevoerd'''. Het water gaat via het Stroomkanaal naar de '''Grote Brekken''' en komt dan in het '''[[Prinses Margrietkanaal]]''' en '''uiteindelijk bij Gaarkeuken''' in het '''Van Starkenborghkanaal'''.


[[Bestand:Inlaatsluis_Ter_Oelsterkolk_Tresoar_1938_k.jpg|600×420px|link=]]
[[Bestand:Inlaatsluis_Ter_Oelsterkolk_Tresoar_1938_k.jpg|600×420px|link=]]
Anonieme gebruiker