Bestand:781-90 Ketelhuis bijbouw - Doorsnede JK.png en Schiermonnikoog: verschil tussen pagina's

Uit Wouda's Wiki
(Verschil tussen pagina's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(== Beschrijving == Doorsnede JK door de bijbouw, uitsnede van "781-90 Ketelhuis bijbouw.png" (en resolutie verlaagd).)
Label: Geüpload via server
 
imported>Jan Pieter Rottine
 
Regel 1: Regel 1:
== Beschrijving ==
'''Schiermonnikoog''' is één van de Nederlandse Waddeneilanden.
Doorsnede JK door de bijbouw, uitsnede van "781-90 Ketelhuis bijbouw.png" (en resolutie verlaagd).
 
[[Bestand:Schiermonnikoog_1.jpg|400×300px|link=]]
 
'''Schiermonnikoog''' behoort samen met de '''eilanden [[Vlieland]], [[Terschelling]] en [[Ameland]]''' tot de provincie '''[[Fryslân]]'''.
Het is '''met nog geen duizend inwoners de kleinste zelfstandige gemeente van Nederland'''. Op het eiland is '''slechts één dorp''' met de gelijknamige naam: '''Schiermonnikoog''', dit is een '''beschermd dorpsgezicht'''.
 
[[Bestand:Schiermonnikoog_2.jpg|400×290px|link=]]
 
'''Tot aan de Tweede Wereldoorlog was het eiland particulier bezit'''.
 
'''Het hele eiland heeft de status van Nationaal Landschap''' en is ongeveer 16 km lang en ter hoogte van het dorp ruim 3 km. breed. '''Naar het oosten wordt het eiland steeds smaller''' totdat er een '''zandvlakte van een kilometer''' overblijft.
 
Schiermonnikoog valt '''nu weer in zijn geheel onder de provincie[[ Frryslân]]'''. Enkele jaren geleden is dat offciëel vastgelegd. Het eiland ,,wandelt" nog steeds een beetje naar het oosten de provincie [[Groningen]] binnen.
Omdat Nederland is opgedeeld in veiligheidsregio's zou het in theorie kunnen gebeuren dat er op het strookje van '''Schiermonnikoog''' dat in de provincie[[ Groningen]] valt twee veiligheidsregio's worden ingezet in het geval van een calamiteit. Omdat dit water naar de zee dragen is, is '''besloten het eiland in zijn geheel bestuurlijk onder te brengen bij [[Friesland]]'''.
 
 
'''Schiermonnikoog''' is via een '''reguliere veerdienst''' vanuit '''[[Lauwersoog]]''' vijf keer per dag bereikbaar. In de zomermaanden varen er ook enkele boten vanuit '''Esonstad ([[Oostmahorn]])''' over het '''[[Lauwersmeer]]''', door de '''[[R.J. Cleveringsluizen]]''' bij '''[[Lauwersoog]]''', naar Schiermonnikoog. Dit is vooral een toeristische voorziening.
Het is een '''autoluw eiland''', '''auto's van bezoekers mogen niet mee'''. De '''bevolking mag op het eiland gebruik maken van een auto'''.
 
'''Schiermonnikoog''' heeft '''een eigen variant van het Frysk'''. In 2001 verscheen het nieuwe woordenboek van Els Perdok. In dit woordenboek is getracht het dialect levend te houden, door ook alle nieuwe woorden een woord in het dialect te geven.
 
Opmerkelijk is dat het eiland '''twee vuurtorens''' heeft, alleen '''de rode vuurtoren is nog in werking''' ten behoeve van de scheepvaart.
 
Het eiland heeft een polder: de '''Banckspolder'''. Deze polder wordt '''voor agrarische doeleinden gebruikt''' en ligt aan de zuidwest kant van het eiland. De polder ligt ongeveer '''2 meter boven NAP'''. De polder wordt omsloten door de '''Kooiweg''', de '''Oosterkwelder''' de '''Westerplas''' en de '''Waddendijk'''.
De dijk ligt tussen de Waddenzee en de polder, de dijk loopt door tot aan de Oosterkwelder en heeft een lengte van nauwelijks 3 kilometer. 
 
Aan de west- en noordzijde van het eiland ligt een '''brede duinenrij''', waardoor het eiland gevrijwaard blijft blijft van water dat vanuit de '''[[Noordzee]]''' binnen zou willen dringen.
 
Het '''natuurgebied achter de Kobbeduinen is tussen maart en augustus afgesloten''', omdat het dan volop '''broedseizoen''' is.
 
Het '''hoogste punt''' op het eiland is '''het duin met de bunker Wasserman''', hier is een '''uitkijkpunt'''. Behalve een overzicht over het eiland zijn delen van '''[[Fryslân]] en [[Groningen]]''' bij helder weer goed te zien.
<br>Achter en aan de voet van de binker ligt een bijzondere begraafplaats: '''Vredehof, gesticht in 1917 aanvankelijk voor aangespoelde drenkelingen die in de Eerste Wereldoorlog op het eiland aanspoelden'''. '''Ook in de Tweede Wereldoorlog is Vredehof voor dit doel gebruikt'''.
 
'''Waterstaatkundig valt Schiermonnikoog onder het Wetterskip Fryslân'''.
 
'''Schiermonnikoog''' ligt in de '''[[Waddenzee]]''', '''de [[Waddenzee]] staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO'''. Niet alleen de '''[[Waddenzee]]''' maakt deel uit van dit bijzondere gebied, maar het gaat '''ook om het hele noordelijke kustgebied van de Afsluitdijk tot aan de Dollard'''.

Versie van 7 nov 2013 13:26

Schiermonnikoog is één van de Nederlandse Waddeneilanden.

400×300px

Schiermonnikoog behoort samen met de eilanden Vlieland, Terschelling en Ameland tot de provincie Fryslân. Het is met nog geen duizend inwoners de kleinste zelfstandige gemeente van Nederland. Op het eiland is slechts één dorp met de gelijknamige naam: Schiermonnikoog, dit is een beschermd dorpsgezicht.

400×290px

Tot aan de Tweede Wereldoorlog was het eiland particulier bezit.

Het hele eiland heeft de status van Nationaal Landschap en is ongeveer 16 km lang en ter hoogte van het dorp ruim 3 km. breed. Naar het oosten wordt het eiland steeds smaller totdat er een zandvlakte van een kilometer overblijft.

Schiermonnikoog valt nu weer in zijn geheel onder de provincieFrryslân. Enkele jaren geleden is dat offciëel vastgelegd. Het eiland ,,wandelt" nog steeds een beetje naar het oosten de provincie Groningen binnen. Omdat Nederland is opgedeeld in veiligheidsregio's zou het in theorie kunnen gebeuren dat er op het strookje van Schiermonnikoog dat in de provincieGroningen valt twee veiligheidsregio's worden ingezet in het geval van een calamiteit. Omdat dit water naar de zee dragen is, is besloten het eiland in zijn geheel bestuurlijk onder te brengen bij Friesland.


Schiermonnikoog is via een reguliere veerdienst vanuit Lauwersoog vijf keer per dag bereikbaar. In de zomermaanden varen er ook enkele boten vanuit Esonstad (Oostmahorn) over het Lauwersmeer, door de R.J. Cleveringsluizen bij Lauwersoog, naar Schiermonnikoog. Dit is vooral een toeristische voorziening. Het is een autoluw eiland, auto's van bezoekers mogen niet mee. De bevolking mag op het eiland gebruik maken van een auto.

Schiermonnikoog heeft een eigen variant van het Frysk. In 2001 verscheen het nieuwe woordenboek van Els Perdok. In dit woordenboek is getracht het dialect levend te houden, door ook alle nieuwe woorden een woord in het dialect te geven.

Opmerkelijk is dat het eiland twee vuurtorens heeft, alleen de rode vuurtoren is nog in werking ten behoeve van de scheepvaart.

Het eiland heeft een polder: de Banckspolder. Deze polder wordt voor agrarische doeleinden gebruikt en ligt aan de zuidwest kant van het eiland. De polder ligt ongeveer 2 meter boven NAP. De polder wordt omsloten door de Kooiweg, de Oosterkwelder de Westerplas en de Waddendijk. De dijk ligt tussen de Waddenzee en de polder, de dijk loopt door tot aan de Oosterkwelder en heeft een lengte van nauwelijks 3 kilometer.

Aan de west- en noordzijde van het eiland ligt een brede duinenrij, waardoor het eiland gevrijwaard blijft blijft van water dat vanuit de Noordzee binnen zou willen dringen.

Het natuurgebied achter de Kobbeduinen is tussen maart en augustus afgesloten, omdat het dan volop broedseizoen is.

Het hoogste punt op het eiland is het duin met de bunker Wasserman, hier is een uitkijkpunt. Behalve een overzicht over het eiland zijn delen van Fryslân en Groningen bij helder weer goed te zien.
Achter en aan de voet van de binker ligt een bijzondere begraafplaats: Vredehof, gesticht in 1917 aanvankelijk voor aangespoelde drenkelingen die in de Eerste Wereldoorlog op het eiland aanspoelden. Ook in de Tweede Wereldoorlog is Vredehof voor dit doel gebruikt.

Waterstaatkundig valt Schiermonnikoog onder het Wetterskip Fryslân.

Schiermonnikoog ligt in de Waddenzee, de Waddenzee staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Niet alleen de Waddenzee maakt deel uit van dit bijzondere gebied, maar het gaat ook om het hele noordelijke kustgebied van de Afsluitdijk tot aan de Dollard.

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie24 apr 2022 22:21Miniatuurafbeelding voor de versie van 24 apr 2022 22:21259 × 241 (30 kB)Cierick Goos (overleg | bijdragen)== Beschrijving == Doorsnede JK door de bijbouw, uitsnede van "781-90 Ketelhuis bijbouw.png" (en resolutie verlaagd).

Dit bestand wordt op de volgende pagina gebruikt:

Metadata