Prinses Margrietkanaal

Uit wiki

Versie door Vincent Erdin (Overleg | bijdragen) op 20 nov 2012 om 20:16 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Prinses Margrietkanaal Het Prinses Margrietkanaal is de belangrijkste vaarverbinding tussen de sluizen bij Lemmer dwars door Friesland naar de sluizen bij Gaarkeuken....')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Prinses Margrietkanaal

Het Prinses Margrietkanaal is de belangrijkste vaarverbinding tussen de sluizen bij Lemmer dwars door Friesland naar de sluizen bij Gaarkeuken. Het kanaal loopt door het Snekermeer. Het Prinses Margrietkanaal is de snelste route voor binnenschepen die van Amsterdam naar Dellfzijl willen varen en daarbij van het IJsselmeer gebruik maken. Bij de sluizen van Lemmer worden de schepen geschut en komen dan op de boezem van Friesland, het peil is tot aan Gaarkeuken steeds - 0.52 cm NAP. Onderweg zijn er geen sluizen meer. Pas bij Gaarkeuken varen de schepen de boezem van het waterschap Noorderzijlvest binnen met een lager peil: -0.93 cm NAP. Vanaf Gaarkeuken tot aan de sluizen bij Oosterhoogebrug heet het kanaal: Van Starkenborghkanaal. Aan de oostkant van de stad Groningen ligt ook een sluis en dan gaat het via het Eemskanaal naar Delfzijl.

De vaarroute wordt opgewaardeerd tot klasse V, dat wil zeggen dat er steeds grotere containerschepen zullen gaan varen. Enkele belangrijke knelpunten zullen worden aangepakt: bochten worden rechtgetrokken of bruggen zullen worden vervangen.