Molenviergang bij Aarlanderveen: verschil tussen versies

Uit wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
'''Molenviergang bij Aarlanderveen'''
+
De '''molenviergang''' bij het dorp '''Aarlanderveen''' (gemeente Alphen aan den Rijn) is '''bijzonder en uniek''' te noemen.
  
De molenviergang bij het dorp '''Aarlanderveen''' (gemeente Alphen aan den Rijn) is bijzonder en uniek te noemen. De vier poldermolens ([[poldermolen]]) bemalen de '''Drooggemaakte polder aan de westzijde van Aarlanderveen''' (450 hectare). De vier molens vormen nog steeds de '''hoofdbemaling''' van de polder. De eerder naam was: '''Aarlanderveensche Droogmakerij''', het zomerpeil in het westelijk deel van de droogmakerij was in 1869 - 5 m. en het oostelijk deel - 4.75 m.
+
De '''[[poldermolen|vier poldermolens]]''' bemalen de '''Drooggemaakte polder aan de westzijde van Aarlanderveen''' (450 hectare). De molens vormen nog steeds de '''hoofdbemaling''' van de polder. De vroegere naam was: '''Aarlanderveensche Droogmakerij'''. Het '''zomerpeil''' in het westelijk deel van de droogmakerij was in '''1869'''  '''- 5 m.''' en het oostelijk deel '''- 4.75 m'''.
  
Eind jaren tachtig werd er meerdere keren vanuit het '''waterschap De Oude Rijnstromen''' (Leiderdorp) getracht om de molenviergang buiten werking te stellen en te vervangen door nieuwe gemalen. De dorpsgemeenschap van Aarlanderveen kwam hiertegen masaal in het verzet.
+
Eind jaren tachtig werd er meerdere keren vanuit het '''waterschap De Oude Rijnstromen''' (Leiderdorp) '''getracht om de molenviergang buiten werking te stellen''' en '''te vervangen door nieuwe gemalen'''. De dorpsgemeenschap van '''Aarlanderveen''' '''kwam hiertegen massaal in het verzet'''.  
Zoals zo vaak zitten er twee kanten aan het verhaal. Het waterschap wil zorgen voor een optimaal peil in de polder ten behoeve van de boeren die afhankelijk zijn van een goed peil. Om bij een overschot aan (hemel) water dit zo snel mogelijk naar de Oude Rijn af te voeren is een elektrisch gemaal het meest betrouwbare. Een poldermolen is vanuit historisch oogpunt wel een mooi werktuig maar is afhankelijk van de wind.
+
  
Het dorp heeft de strijd gewonnen de vier molens zijn gebleven. De molens zijn al in 1962 ondergebracht zijn in een aparte stichting en de molenaars zijn niet meer rechtstreekse in dienst van het toenmalige waterschap. Door allerlei geldstromen aan te boren was het mogelijk om de poldermolens in de primaire bemaling te houden en bij iedere molen een klein hulpgemaal te plaatsen. De partijen die bij de bemaling zijn betrokken: '''Hoogheemraadschap van Rijnland''' (het inliggende waterschap De Oude Rijnstromen is gefuseerd met het hoogheemraadschap), '''Stichting Molenviergang Aarlanderveen''', '''provincie Zuid-Holland''' en '''gemeente Alphen aan den Rijn'''
+
E zittenr twee kanten aan het verhaal. Het '''waterschap wil zorgen voor een optimaal peil in de polder''' ten behoeve van de boeren. Om bij '''een overschot aan neerslag-water''' zo snel mogelijk '''naar de Oude Rijn''' af te voeren, is '''een elektrisch gemaal de meest betrouwbare vorm'''. Een '''[[poldermolen]] is vanuit historisch oogpunt wel een mooi werktuig maar is afhankelijk van de wind'''.
Mocht het peil toch te hoog staan en er is onvoldoende wind dan nemen deze gemaaltjes het werk over en malen het water op.
+
  
Als het '''[[polderpeil]]''' te hoog is dan malen de poldermolens nog steeds het teveel aan water weg. Dat er vier molens staan komt doordat de polder groot is en door het hoogteverschil dat overbrugd moet worden. Bij het opstellen van de plannen om de polder te bemalen werd uitgegaan van drie poldermolens. Deze drie zij ook in serie gebouwd aan de tocht die het water naar de '''Oude Rijn''' opvoert.
+
Het dorp heeft de strijd gewonnen. De vier molens zijn gebleven. De molens '''zijn al in 1962 ondergebracht in een aparte stichting''' en de '''molenaars zijn niet meer rechtstreekse in dienst van het waterschap'''.
 +
<br>Door allerlei geldstromen aan te boren, was het '''mogelijk om de poldermolens in de primaire bemaling te houden''' en '''bij iedere molen een klein hulpgemaal te plaatsen'''.  
  
Echter het water bleef in het meest westelijke deel van de polder staan en werd niet goed meegemalen waardoor de boeren in dit deel van de polder last beleven houden van een te hoge waterstand hetgeen nadelig is voor een goede bedrijfsvoering.  
+
De partijen die bij de bemaling betrokken zijn, heten '''Hoogheemraadschap van Rijnland''' (het inliggende waterschap De Oude Rijnstromen is gefuseerd met het hoogheemraadschap), '''Stichting Molenviergang Aarlanderveen''', '''provincie Zuid-Holland''' en '''gemeente Alphen aan den Rijn'''.
De vierde molen werd in de zogenaamde put van de polder aan de Molentocht gebouwd en heet dan ook de ''',,Putmolen"'''.
+
Mocht het peil toch te hoog staan en er is onvoldoende wind, '''dan nemen deze gemaaltjes het werk over''' en malen het water op.
  
De put van de polder ligt op - 4.7 m. NAP, het hoogste deel op - 1.2 m NAP. Het verschil is 3,5 m. De poldermolens zijn uitgerust met een''' scheprad''':  molen 1, 2 en 3, alleen molen 4 heeft een '''vijzel''' als '''[[opvoerwerktuig]]'''. Het scheprad heeft een diameter van ruim 6 meter en is in de molen geplaatst.
+
Als het '''[[polderpeil]]''' te hoog is, dan '''malen de poldermolens nog steeds het teveel aan water weg'''. Dat er vier molens staan komt doordat '''de polder groot''' is en door '''het hoogteverschil dat overbrugd moet worden'''. Bij het opstellen van de plannen om de polder te bemalen werd '''uitgegaan van drie poldermolens'''. Deze drie zij ook '''in serie gebouwd aan de tocht''' die het water naar de '''Oude Rijn''' opvoert.
 +
 
 +
Echter het water bleef i'''n het meest westelijke deel van de polder''' staan en werd '''niet goed meegemalen''', waardoor de boeren in dit deel van de polder last beleven houden van een te hoge waterstand. Dit is nadelig is voor een goede bedrijfsvoering.
 +
De '''vierde molen werd in de zogenaamde put van de polder aan de Molentocht''' gebouwd en heet dan ook de ''',,Putmolen"'''.
 +
 
 +
De '''put''' van de polder '''ligt op - 4.7 m. NAP''', het '''hoogste deel op - 1.2 m NAP'''.
 +
<br>Het verschil is 3,5 m.
 +
<br>De '''drie poldermolens in serie''' zijn uitgerust met een '''[[scheprad]]''', alleen '''molen vier''' heeft een '''[[vijzel]]''' als '''[[opvoerwerktuig]]'''. Het scheprad heeft '''een diameter van ruim 6 meter''' en is '''in de molen''' geplaatst.
  
 
De vier poldermolens dateren van respectievelijk: 1924 (molen nummer 1), 1869 (molen nummer 2), 1823 (molen nummer 3) en 1801 (molen nummer 4).  
 
De vier poldermolens dateren van respectievelijk: 1924 (molen nummer 1), 1869 (molen nummer 2), 1823 (molen nummer 3) en 1801 (molen nummer 4).  
Alleen de laatste molen nummer 4 is nog de oorspronkelijke molen die bijgeplaatst is om het diepste deel (de put) van de polder te bemalen. De andere drie molens zijn één of zelfs meerdere keren door brand verloren gegaan. In 1786 zijn er al twee molens gebouwd waarvan er één in 1823 door brand is verwoest en de ander in 1924 eveneens door brand.  
+
Alleen de laatste molen '''nummer 4 is nog de oorspronkelijke molen''', die bijgeplaatst is om het diepste deel (de put) van de polder te bemalen. '''De andere drie molens zijn één of zelfs meerdere keren door brand verloren gegaan'''. In 1786 zijn er twee molens gebouwd, waarvan er één in 1823 door brand is verwoest en de ander in 1924 eveneens aan het vuur ten prooi viel.  
  
De molens behoren tot de grotere poldermolens van '''[[Nederland]]''' met een '''vlucht''' (de spanwijdte van de wieken) van 27 m (molen 2 en 4), molen nummer 3: 27,15 meter tot ruim 28 meter (molen nummer 1).   
+
De molens behoren''' tot de grotere [[poldermolen|poldermolens]]''' van '''[[Nederland]]''' met een '''vlucht''' (de spanwijdte van de wieken) van 27 m (molen 2 en 4), molen nummer 3: 27,15 meter tot ruim 28 meter (molen nummer 1).   
  
De molens staan alsvolgt: nummer 3 het dichtste bij de''' Oude Rijn''', molen nummer 2 (middenmolen) iets ten noorden van nummer 3 en nummer 1 het dichtste bij het dorp '''Aarlanderveen''' aan de '''Achtermiddenweg''',. De latere bijgebouwde molen nummer 4 staat ten westen van nummer 1 aan de '''Kerkvaartsweg'''.
+
De molens staan als volgt opgesteld: nummer 3 het dichtste bij de''' Oude Rijn''', molen nummer 2 (middenmolen) iets ten noorden van nummer 3 en nummer 1 het dichtste bij het dorp '''Aarlanderveen''' aan de '''Achtermiddenweg''',. De latere bijgebouwde molen nummer 4 staat ten westen van nummer 1 aan de '''Kerkvaartsweg'''.

Versie van 5 nov 2013 om 18:50

De molenviergang bij het dorp Aarlanderveen (gemeente Alphen aan den Rijn) is bijzonder en uniek te noemen.

De vier poldermolens bemalen de Drooggemaakte polder aan de westzijde van Aarlanderveen (450 hectare). De molens vormen nog steeds de hoofdbemaling van de polder. De vroegere naam was: Aarlanderveensche Droogmakerij. Het zomerpeil in het westelijk deel van de droogmakerij was in 1869 - 5 m. en het oostelijk deel - 4.75 m.

Eind jaren tachtig werd er meerdere keren vanuit het waterschap De Oude Rijnstromen (Leiderdorp) getracht om de molenviergang buiten werking te stellen en te vervangen door nieuwe gemalen. De dorpsgemeenschap van Aarlanderveen kwam hiertegen massaal in het verzet.

E zittenr twee kanten aan het verhaal. Het waterschap wil zorgen voor een optimaal peil in de polder ten behoeve van de boeren. Om bij een overschot aan neerslag-water zo snel mogelijk naar de Oude Rijn af te voeren, is een elektrisch gemaal de meest betrouwbare vorm. Een poldermolen is vanuit historisch oogpunt wel een mooi werktuig maar is afhankelijk van de wind.

Het dorp heeft de strijd gewonnen. De vier molens zijn gebleven. De molens zijn al in 1962 ondergebracht in een aparte stichting en de molenaars zijn niet meer rechtstreekse in dienst van het waterschap.
Door allerlei geldstromen aan te boren, was het mogelijk om de poldermolens in de primaire bemaling te houden en bij iedere molen een klein hulpgemaal te plaatsen.

De partijen die bij de bemaling betrokken zijn, heten Hoogheemraadschap van Rijnland (het inliggende waterschap De Oude Rijnstromen is gefuseerd met het hoogheemraadschap), Stichting Molenviergang Aarlanderveen, provincie Zuid-Holland en gemeente Alphen aan den Rijn. Mocht het peil toch te hoog staan en er is onvoldoende wind, dan nemen deze gemaaltjes het werk over en malen het water op.

Als het polderpeil te hoog is, dan malen de poldermolens nog steeds het teveel aan water weg. Dat er vier molens staan komt doordat de polder groot is en door het hoogteverschil dat overbrugd moet worden. Bij het opstellen van de plannen om de polder te bemalen werd uitgegaan van drie poldermolens. Deze drie zij ook in serie gebouwd aan de tocht die het water naar de Oude Rijn opvoert.

Echter het water bleef in het meest westelijke deel van de polder staan en werd niet goed meegemalen, waardoor de boeren in dit deel van de polder last beleven houden van een te hoge waterstand. Dit is nadelig is voor een goede bedrijfsvoering. De vierde molen werd in de zogenaamde put van de polder aan de Molentocht gebouwd en heet dan ook de ,,Putmolen".

De put van de polder ligt op - 4.7 m. NAP, het hoogste deel op - 1.2 m NAP.
Het verschil is 3,5 m.
De drie poldermolens in serie zijn uitgerust met een scheprad, alleen molen vier heeft een vijzel als opvoerwerktuig. Het scheprad heeft een diameter van ruim 6 meter en is in de molen geplaatst.

De vier poldermolens dateren van respectievelijk: 1924 (molen nummer 1), 1869 (molen nummer 2), 1823 (molen nummer 3) en 1801 (molen nummer 4). Alleen de laatste molen nummer 4 is nog de oorspronkelijke molen, die bijgeplaatst is om het diepste deel (de put) van de polder te bemalen. De andere drie molens zijn één of zelfs meerdere keren door brand verloren gegaan. In 1786 zijn er twee molens gebouwd, waarvan er één in 1823 door brand is verwoest en de ander in 1924 eveneens aan het vuur ten prooi viel.

De molens behoren tot de grotere poldermolens van Nederland met een vlucht (de spanwijdte van de wieken) van 27 m (molen 2 en 4), molen nummer 3: 27,15 meter tot ruim 28 meter (molen nummer 1).

De molens staan als volgt opgesteld: nummer 3 het dichtste bij de Oude Rijn, molen nummer 2 (middenmolen) iets ten noorden van nummer 3 en nummer 1 het dichtste bij het dorp Aarlanderveen aan de Achtermiddenweg,. De latere bijgebouwde molen nummer 4 staat ten westen van nummer 1 aan de Kerkvaartsweg.