Lauwerszee

Uit Wouda's Wiki
Versie door imported>Vincent Erdin op 20 jan 2012 om 18:59 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De Lauwerszee stond tot aan de afsluiting in 1969 in open verbinding met de Waddenzee. En eigenlijk is de naam Waddenzee niet zo erg oud. Pas in 1932 bij de afsluiting...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Lauwerszee stond tot aan de afsluiting in 1969 in open verbinding met de Waddenzee. En eigenlijk is de naam Waddenzee niet zo erg oud. Pas in 1932 bij de afsluiting door middel van de Afsluitdijk verdween de Zuiderzee. Hiervoor in de plaats kwamen het IJsselmeer en de Waddenzee. De Lauwerszee stond in open verbinding met de Zuiderzee en later de Waddenzee. Rondom de Lauwerszee lagen verschillende visserdorpen waarvan Zoutkamp aan de Groningse kant de meest bekende is. De vissers visten vooral op garnalen. Vanuit Zoutkamp en Oostmahorn werd de verbinding met het eiland Schiermonnikoog onderhouden. Na de afsluiting is de veerhaven verplaatst naar Lauwersoog.

De vissersplaats Zoutkamp onderging een ware metamorfose. Veel van de oude visserswoningen werden afgebroken, straten verdwenen uit het karakteristieke dorpsbeeld. Slechts een enkel pand bleef bewaard omdat het overgenomen werd door het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Inmiddels is men zich in Zoutkamp bewust geworden van dit verleden en probeert te redden wat er nog te redden valt, de herinnering aan de vissersvloot wordt levend gehouden, er zijn weerr bedrijven bij de haven gevestigd die zich bezighouden met de visvangst of dienstverlenend zijn.

Vanuit Oostmahorn, Esonstad wordt sinds enkele jaren weer een in hoofdzaak recreatieve verbinding onderhouden met Schiermonnikoog. Na de afsluiting werd de naam Lauwersmeer vervangen door Lauwersmeer. Het meer werd vooral een groot natuur- en recreatiegebied en een klein deel werd aangewezen als militair oefenterrein.

De reden om de Lauwerszee af te sluiten werd vooral ingegeven door veiligheidsoverwegingen. Het zou goedkoper zijn om een nieuwe dam met sluizen aan te leggen dan om alle bestaande dijken te verhogen. De afsluiting past in de grotere Deltaplan wat op dat moment in Zeeland en de Zuidhollandse eilanden volop in uitvoering was: het afsluiten van de grote zeegaten door middel van dijken of dammen.