Ketelvoedingswater

Uit Wouda's Wiki
Versie door imported>Jan Pieter Rottine op 29 dec 2012 om 12:34

De vier nieuwe Schotse ketels van het ir. D.F. Woudagemaal bevatten ieder 25 m3 water.
Dit water wordt in de voorbereidingsperiode van het opstoken in de ketels gepompt die in bedrijf zullen worden gesteld. Het water dat hiervoor gebruikt wordt is het normale oppervlaktewater dat via een zuigbuis omhoog gepompt wordt naar de ketels.
Dit water bevat opgeloste zouten en andere natuurlijke bestanddelen, die bij verdamping gedeeltelijk als ketelsteen op de ketelwanden neerslaan of zich in de vorm van slik, ook wel slib genoemd, onderin de ketel verzamelen. Slik kan voor een belangrijk deel via de spuileidingen worden verwijderd, eventueel ketelsteen wordt op gezette tijden mechanisch verwijderd.

Om de afzetting van ketelsteen in het ketelsysteem zoveel mogelijk te voorkomen, worden er aan dit water chemische middelen toegevoegd. Hiervoor wordt o.a. caustic soda gebruikt. Het water moet dus worden onthard.

De scheikundige verbinding NaOH staat voor de algemene benaming natriumhydroxide . De oplossing van natriumhydroxide in water heet natronloog. Dit is de verschijningsvorm waarin het product het meest gebruikt wordt. De vaste stof (korrels, schilfers, vlokken, parels) die je verkrijgt door het indampen van de loog wordt bijtende of caustic soda of bijtende soda genoemd.
De Egyptenaren verstonden reeds de kunst om uit soda (natriumcarbonaat) en kalk natronloog te bereiden en aldus zeep te vervaardigen. Hun methode werd later ook in Europa toegepast zonder dat onze voorouders de eigenlijke aard van de chemische reacties kenden. In de 18de eeuw slaagde de Schotse chemicus Black erin de bereidingswijze te verklaren.

400×318px (afbeelding: Wikipedia)

Sinds 1880 wordt natronloog op grote schaal geproduceerd door middel van elektrolytische ontleding van pekel. De industriële productie van één ton chloor gaat gepaard met de productie van 1,1 ton natriumhydroxide (gerekend als 100 % NaOH).
In 2008 werd in Europa alleen al meer dan 11 miljoen ton natriumhydroxide (gerekend als 100 % NaOH) geproduceerd voor uiteenlopende toepassingen.

Natriumhydroxide (caustische soda of bijtende soda), formule NaOH, is een witte, hygroscopische stof met een smeltpunt van 319 °C en een dichtheid van 2,13 g/cm3. De stof lost onder grote warmteontwikkeling in water op tot natronloog. Het is een sterke base en verdringt zwakkere basen uit hun zouten.

Natriumhydroxide reageert met kooldioxide uit de lucht tot natriumcarbonaat en moet daarom in een afgesloten verpakking worden bewaard.

Ook de chemische samenstelling van het terugkerende water uit de condensors, dat in principe gedestilleerd water is, wordt via de persfilters en voedingwaterbakken chemisch gereguleerd, waarna het door de pompen in de ketels mag terugkeren om opnieuw in stoom te worden omgezet.

Ketelvoedingswater - Algemeen
(samenvatting uit: "Stoom", uitgave: Krachtwerktuigen Amersfoort/Groningen, 1929 en 1942)