Naar inhoud springen

Inlaten van IJsselmeerwater: verschil tussen versies

imported>Bert Lems
imported>Bert Lems
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 22: Regel 22:
=='''Na de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 verandert het water- en peilbeheer'''==
=='''Na de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 verandert het water- en peilbeheer'''==


'''Droogte in de zomer''' blijft natuurlijk '''een regelmatig voorkomend verschijnsel'''. Na 1932 is echter het '''[[IJsselmeer]]''' ontstaan, dat langzamerhand zoeter water krijgt door de '''regelmatige aanvoer van zoet water vanaf de [[Rijn]] via de [[IJssel]]'''. Het '''[[IJsselmeer]]''' gaat als '''een opslagbekken''' van zoet water fungeren.
Droogte in de zomer blijft natuurlijk een regelmatig voorkomend verschijnsel. Na 1932 is echter het [[IJsselmeer]] ontstaan, dat langzamerhand zoeter water krijgt door de regelmatige aanvoer van zoet water vanaf de [[Rijn]] via de [[IJssel]]. Het [[IJsselmeer]] gaat als een opslagbekken van zoet water fungeren.


[[Bestand:Velp_de_IJssel.JPG|320x240px|link=]]
[[Bestand:Velp_de_IJssel.JPG|320x240px|link=]]
(foto: wikipedia)
(foto: wikipedia)
<br> 
<br> 
<br>'''Nu''' kunnen de waterschappen, later gezamenlijk opgegaan in '''[[Wetterskip Fryslân]]''', '''regelmatig zoet water inlaten via de schutsluizen in Workum, Makkum en Stavoren'''.
<br>Nu kunnen de waterschappen, later gezamenlijk opgegaan in [[Wetterskip Fryslân]], regelmatig zoet water inlaten via de schutsluizen in Workum, Makkum en Stavoren.
 
==='''Doorvoer naar Groningen'''===
==='''Doorvoer naar Groningen'''===
Ook voert het Wetterskip '''regelmatig water door naar Groningen via Gaarkeuken'''. Waterschap Noorderzijlvest laat dan weer water vanaf Gaarkeuken in '''om tekorten in het Drents plateau te kunnen opvangen'''. Deze doorvoer van water naar Groningen begint vaak wat later in het zomerseizoen.  
Ook voert het Wetterskip regelmatig water door naar Groningen via Gaarkeuken. Waterschap Noorderzijlvest laat dan weer water vanaf Gaarkeuken in om tekorten in het Drents plateau te kunnen opvangen. Deze doorvoer van water naar Groningen begint vaak wat later in het zomerseizoen.  


Verder zorgt '''[[Wetterskip Fryslân]]''' voor '''een buffer op de Friese boezem'''. Dat betekent dat de waterstand (normaal -52 cm NAP) '''nu drie tot vier centimeter hoger''' staat. De bedoeling daarvan is om de landbouw en de natuur in Fryslân te voorzien van voldoende water en '''om ervoor te zorgen dat de veenkaden niet te veel indrogen'''.
Verder zorgt [[Wetterskip Fryslân]] voor een buffer op de Friese boezem. Dat betekent dat de waterstand (normaal -52 cm NAP) nu drie tot vier centimeter hoger staat. De bedoeling daarvan is om de landbouw en de natuur in Fryslân te voorzien van voldoende water en om ervoor te zorgen dat de veenkaden niet te veel indrogen.
   
   
'''Als de waterbehoefte in de Friese boezem toeneemt, wordt er ook via de inlaatsluizen [[Teroelsterkolk]] en [[Tacozijl]] water ingelaten'''. Met deze totale waterinlaat wordt bovendien de vismigratie tussen het '''[[IJsselmeer]]''' en de '''[[Friese boezem]]''' bevorderd.  
Als de waterbehoefte in de Friese boezem toeneemt, wordt er ook via de inlaatsluizen [[Teroelsterkolk]] en [[Tacozijl]] water ingelaten. Met deze totale waterinlaat wordt bovendien de vismigratie tussen het [[IJsselmeer]] en de [[Friese boezem]] bevorderd.  


[[Bestand:Inlaatsluis_Ter_Oelsterkolk_Tresoar_1938.jpg|300x210px|link=]]
[[Bestand:Inlaatsluis_Ter_Oelsterkolk_Tresoar_1938.jpg|300x210px|link=]]
'''Inslaatsluis aan de Teroelster kolk 1938'''
Inslaatsluis aan de Teroelster kolk 1938
<br>(foto: Tresoar)
<br>(foto: Tresoar)


==='''Periodes van droogte'''===<br>De laatste jaren hebben we vaak te maken met een uitzonderlijk droog voorjaar en zomer (bijvoorbeeld 2018). In zulke omstandigheden is er sprake van een duidelijk neerslagtekort, terwijl er wel sprake is van een aanzienlijke verdamping. Als een dergelijke droge periode lang aanhoudt, moet het Wetterskip ook de veenkaden gaan inspecteren, immers bij uitdroging verliezen ze hun gewicht en sterkte, waardoor ze eventueel scheuren kunnen vertonen of af kunnen schuiven.Het watermanagement in Nederland is in zulke periodes vrij zuinig met het IJsselmeerwater. De afvoer van de [[Rijn]] via de [[IJssel]] naar het [[IJsselmeer]] is dan namelijk vrij laag voor de tijd van het jaar. Bij aanhoudende droogte zal de hoeveelheid in te laten water door het Rijk beperkt worden en wordt er voor de omringende waterschappen en hun gebieden een maximum inlaathoeveelheid aangehouden.
==='''Periodes van droogte'''===
<br>De laatste jaren hebben we vaak te maken met een uitzonderlijk droog voorjaar en zomer (bijvoorbeeld 2018). In zulke omstandigheden is er sprake van een duidelijk neerslagtekort, terwijl er wel sprake is van een aanzienlijke verdamping. Als een dergelijke droge periode lang aanhoudt, moet het Wetterskip ook de veenkaden gaan inspecteren, immers bij uitdroging verliezen ze hun gewicht en sterkte, waardoor ze eventueel scheuren kunnen vertonen of af kunnen schuiven.Het watermanagement in Nederland is in zulke periodes vrij zuinig met het IJsselmeerwater. De afvoer van de [[Rijn]] via de [[IJssel]] naar het [[IJsselmeer]] is dan namelijk vrij laag voor de tijd van het jaar. Bij aanhoudende droogte zal de hoeveelheid in te laten water door het Rijk beperkt worden en wordt er voor de omringende waterschappen en hun gebieden een maximum inlaathoeveelheid aangehouden.
Dagelijks wordt er in zulke situaties via de inlaatsluizen [[Teroelsterkolk]] en [[Tacozijl]], beide bij Lemmer, bijna drie miljoen kubieke meter water ingelaten vanuit het [[IJsselmeer]]. Dat is dan nog maar ongeveer de helft van het vastgestelde maximum.
Dagelijks wordt er in zulke situaties via de inlaatsluizen [[Teroelsterkolk]] en [[Tacozijl]], beide bij Lemmer, bijna drie miljoen kubieke meter water ingelaten vanuit het [[IJsselmeer]]. Dat is dan nog maar ongeveer de helft van het vastgestelde maximum.


Anonieme gebruiker