Inlaatsluis

Uit wiki

Versie door Vincent Erdin (Overleg | bijdragen) op 25 sep 2013 om 21:53 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Inlaatsluis In de directe nabijheid van het ir. D.F. Woudagemaal staat een inlaatsluis. Deze sluis heeft als functie om in tijden van aanhoudende droogte water vanuit...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inlaatsluis

In de directe nabijheid van het ir. D.F. Woudagemaal staat een inlaatsluis. Deze sluis heeft als functie om in tijden van aanhoudende droogte water vanuit het IJsselmeer de boezem van Friesland in te laten stromen. Niet alleen de provincie Friesland heeft belang bij deze zoetwaterinlaat maar ook een deel van de provincie Groningen. Op verzoek van Groningen kan er water worden doorgevoerd. De inlaat wordt gebruikt als er door verdamping in het voorjaar veel water verdwijnt en er in het voorjaar juist veel water nodig is voor gewassen die net ingezaaid zijn of voor het vee dat weer naar buiten gaat en om het gras dat later ingekuild wordt te laten groeien. Pas ingezaaide plantjes zijn kwetsbaar als de zon in het voorjaar fel schijnt, uitdrogen en verbranden liggen dan als gevaren op de loer.

Daarnaast is ene juiste waterstand in de boezem belangrijk voor de scheepvaart.

Nu kan het Wetterskip Fryslân niet alleen het besluit nemen om water in te laten, het wetterskip zal dat altijd in overleg moeten doen met het centrum in Lelystad waar het water van het IJsselmeer via de waterbank over alle belanghebbenden wordt verdeeld.

Het water vanuit het IJsselmeer naar de boezem laten stromen is tamelijk eenvoudig: water stroomt langs de weg van de minste weerstand. Het peil op het IJsselmeer staat 12 cm. hoger (-0,52 m. NAP) dan in de boezem (-0.40 m. NAP). De schuif openzetten is voldoende om het water naar binnen te laten stromen.

Op de site van het Wetterskip Fryslân wordt altij de actuele waterstand weergegeven.

nooit in dezel