IJssel

Uit Wouda's Wiki
Versie door imported>Vincent Erdin op 28 feb 2012 om 21:18 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De rivier de IJssel splitst zich ter hoogte van de driehoek: Arnhem - Huissen en Westervoort af van de Neder Rijn. De rivier meandert door Gelderland en Overijssel en ...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De rivier de IJssel splitst zich ter hoogte van de driehoek: Arnhem - Huissen en Westervoort af van de Neder Rijn. De rivier meandert door Gelderland en Overijssel en komt ten westen van Kampen bij het Ketelmeer in het IJsselmeer. De IJssel is de grootste rivier die rechtstreeks water naar het IJsselmeer aanvoert. Het is een zoetwaterrivier die vooral gevoed wordt door regen- en smeltwater. Vooral in de periode waarin de sneeuw in Duitsland en Zwitserland smelt en als water de rivieren instroomt staat het water in de IJssel soms extreem hoog. De rivier gaat dan over de zomerdijken heen en in enkele steden staan de kades voor kortere of langere tijd blank. Treinreizigers zijn hier in het voordeel: de spoorbrug bij Deventer, Zutphen en Zwolle laat de waterstanden goed zien. Omdat regen en smeltwater de belangrijste voedingsbron is kan het ook voorkomen dat de waterstand bijzonder laag is. Als dat zo is dan wordt met name het scheepvaartverkeer getroffen door de beperkende maatregelen die dan worden getroffen. Dat kan zijn het instellen van een enkele vaarrichting of het minder zwaar beladen van schepen. Een en ander hangt nauw samen met de vaargeul die dan nog wel bevaarbaar is.


Het stroomgebied van de IJssel bestrijkt vooral Gelderland en Overijssel. Beken, kanalen en rivieren voeren hun water naar de IJssel af en daarmee naar het IJsselmeer.

De IJssel is vanouds een belangrijke rivier geweest voor de Hanzesteden die hun handelswaar met schepen vervoerden naar andere Hanzesteden.