Hanze: verschil tussen versies

Uit wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
Hanze
+
De '''hanze''' is een '''handelsverbond''' dat al in de Middeleeuwen wordt opgericht tussen handelssteden uit het gebied aan de Oostzee en Noordzee. In de '''noordelijke nederlanden''' zijn het '''vooral aan de''' '''[[IJssel]]''' '''gelegen steden''', in '''Noord-Duitsland''' de steden langst de kuststrook, verder de steden van de '''Scandinavische landen''' (Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden) en de '''Baltische staten'''. De oorspronkelijke hanzesteden en hun handelsgebieden liggen vooral aan de '''Oostzee'''. Deze handel werd ook de '''Ommelandsvaart''' genoemd.
  
De hanze is een '''handelsverbond''' dat al in de middeleeuwen werd opgericht tussen steden die vooral aan de '''[[IJssel]]''' lagen en steden in '''Noord-Duitsland''', de '''Scandinavische landen''' (Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden) en de '''Baltische staten'''. De handelslanden lagen vooral aan de '''Oostzee'''. Deze handel werd ook de '''Ommelandsvaart''' genoemd.
+
Het '''Hanzeverbond''' was vooral '''strategisch en semi-militair''' van belang: het '''veiligstellen van belangen en bijzondere posities'''.
  
Het hanzeverbond was vooral strategsich van belang: het veiligstellen van belangen en bijzondere posities.
+
De''' producten''' die vervoerd worden, zijn steeds zeer divers: het zijn de '''handelsproducten die afkomstig zijn uit omliggende regio's'''. Wat in Nederland wordt gemaakt gaat mee naar de Oostzeelanden en wat daar beschikbaar is (vooral hout) wordt mee teruggebracht, soms ook om later weer elders te worden verhandeld ('''doorvoerhandel''')
  
De produkten die vervoerd werden waren zeer divers: wat in Nederland werd gemaakt gin mee naar de Oostzeelanden en wat daar beschikbaar was (vooral hout) kwam mee terug.
+
De '''steden''' die vooral '''bekend zijn''' geworden '''van de hanze''' omvatten: '''Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle en Kampen'''. Het zijn steden die zich dankzij de hanze al in een vroeg stadium kunnen ontwikkelen. Al in de vroege Middeleeuwen behoort '''Stavoren''' tot de hanze, de stad '''Zwolle''' is in 1407 in het '''Duitse hanzeverbond''' opgenomen.
  
De steden die vooral bekend zijn geworden van de hanze zijn: '''Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle en Kampen'''. Het waren steden die zich dankzij de hanze al in een vroeg stadium konden ontwikkelen. De stad Zwolle was in 1407 in het Duitse hanzeverbond opgenomen.
+
'''Zwolle''' wist zich in die tijd''' te ontwikkelen tot een belangrijke stapelplaats en doorvoerplaats'''. Door het hanzeverbond met Duitsland kreeg Zwolle '''belangrijke rechten''' met betrekking tot de '''Bentheimer zandsteen''', die via de '''Vecht''' werd getransporteerd. Zwolle profiteerde hiervan door het '''recht van belasting op de doorvoer''' dan wel op '''het overladen'''. De Vecht kwam uit in het '''Zwarte Water''' en vandaar kon men de '''[[Zuiderzee]]''' opvaren.  
  
Zwolle wist zich in die tijd te ontwikkelen tot een belangrijke stapelplaats en doorvoerplaats. Door het hanzeverbond met Duitsland kreeg Zwolle belangrijke rechten met betrekking tot de '''Bentheimer zandsteen''' die via de '''Vecht''' werd getransporteerd. Zwolle profiteerde hiervan door het recht van belasting op de doorvoer danwel op het overladen. De Vecht kwam uit in het Zwarte Water en vandaar kon men de '''[[Zuiderzee]]''' opvaren.  
+
Zwolle kon door de '''gunstige ligging''' een belangrijke vinger in de pap houden en profiteerde daar dan ook van.  
  
Zwolle kon door de gunstige ligging een belangrijke vinger in de pap houden en profiteerde daar dan ook van.  
+
Het '''Hanzeverbond''' was '''tot aan de 17e eeuw van groot belang'''.
 +
<br>Daarna verschuift het '''accent naar de steden in het westen van het land die de koppositie overnemen'''. De opkomst van de '''Verenigde Oostindische Compagnie (VOC)''' richt zijn blik '''wereldwijd''', vooral naar het''' oosten''', dan gaat het om veel '''grotere schepen en geldbedragen''', waar de dan ineens relatief kleine hanzesteden geen antwoord op hebben.
 +
In '''Amsterdam''' en de andere '''VOC-steden''' was geld aanwezig, de kooplieden die fortuin hadden gemaakt, wilden dat graag investeren in een nieuwe onderneming als de VOC, waarbij weliswaar '''veel risico''' genomen werd, maar ook '''ontzettend veel mee verdiend''' werd.
  
Het Hanzeverbond was tot aan de 17e eeuw van groot belang, daarna verschuift het accent naar de steden in het westen van het land die de koppositie overnemen. De opkomst van de '''Verenigde Oostindische Compagnie (VOC)''', dan gaat het om veel grotere schepen en geldbedragen waar de dan ineens relatief kleine hanzesteden geen antwoord op hebben.
+
Toch bleef ook vanuit deze nieuwe economische Hollandse centra ook naast de nieuwe handel '''de ommelandvaart van groot belang'''. De '''Sont-vaart was het waard om daar de doorvaart blijvend te garanderen en te bevechten'''.  
In Amsterdam en de andere VOC steden was geld aanwezig, kooplieden die fortuin hadden gemaakt wilden dat graag investeren in een nieuwe onderneming de VOC.
+
  
Kampen was ook één van de Hanzesteden en was daardoor behoorlijk welvarend maar raakte in verval door de verzanding van de monding van de IJssel en de toenemende concurrentie van vooral '''Amsterdam'''.
+
'''Kampen''' was in Middeleeuwen één van de bekende Hanzesteden en '''was daardoor behoorlijk welvarend''' maar raakte in verval door de '''verzanding van de monding van de IJssel''' en de '''toenemende concurrentie''' van vooral '''Amsterdam'''.
  
 
(zie ook: Hanze in de Wikipedia-encyclopedie)
 
(zie ook: Hanze in de Wikipedia-encyclopedie)

Versie van 26 feb 2013 om 23:51

De hanze is een handelsverbond dat al in de Middeleeuwen wordt opgericht tussen handelssteden uit het gebied aan de Oostzee en Noordzee. In de noordelijke nederlanden zijn het vooral aan de IJssel gelegen steden, in Noord-Duitsland de steden langst de kuststrook, verder de steden van de Scandinavische landen (Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden) en de Baltische staten. De oorspronkelijke hanzesteden en hun handelsgebieden liggen vooral aan de Oostzee. Deze handel werd ook de Ommelandsvaart genoemd.

Het Hanzeverbond was vooral strategisch en semi-militair van belang: het veiligstellen van belangen en bijzondere posities.

De producten die vervoerd worden, zijn steeds zeer divers: het zijn de handelsproducten die afkomstig zijn uit omliggende regio's. Wat in Nederland wordt gemaakt gaat mee naar de Oostzeelanden en wat daar beschikbaar is (vooral hout) wordt mee teruggebracht, soms ook om later weer elders te worden verhandeld (doorvoerhandel)

De steden die vooral bekend zijn geworden van de hanze omvatten: Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle en Kampen. Het zijn steden die zich dankzij de hanze al in een vroeg stadium kunnen ontwikkelen. Al in de vroege Middeleeuwen behoort Stavoren tot de hanze, de stad Zwolle is in 1407 in het Duitse hanzeverbond opgenomen.

Zwolle wist zich in die tijd te ontwikkelen tot een belangrijke stapelplaats en doorvoerplaats. Door het hanzeverbond met Duitsland kreeg Zwolle belangrijke rechten met betrekking tot de Bentheimer zandsteen, die via de Vecht werd getransporteerd. Zwolle profiteerde hiervan door het recht van belasting op de doorvoer dan wel op het overladen. De Vecht kwam uit in het Zwarte Water en vandaar kon men de Zuiderzee opvaren.

Zwolle kon door de gunstige ligging een belangrijke vinger in de pap houden en profiteerde daar dan ook van.

Het Hanzeverbond was tot aan de 17e eeuw van groot belang.
Daarna verschuift het accent naar de steden in het westen van het land die de koppositie overnemen. De opkomst van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) richt zijn blik wereldwijd, vooral naar het oosten, dan gaat het om veel grotere schepen en geldbedragen, waar de dan ineens relatief kleine hanzesteden geen antwoord op hebben. In Amsterdam en de andere VOC-steden was geld aanwezig, de kooplieden die fortuin hadden gemaakt, wilden dat graag investeren in een nieuwe onderneming als de VOC, waarbij weliswaar veel risico genomen werd, maar ook ontzettend veel mee verdiend werd.

Toch bleef ook vanuit deze nieuwe economische Hollandse centra ook naast de nieuwe handel de ommelandvaart van groot belang. De Sont-vaart was het waard om daar de doorvaart blijvend te garanderen en te bevechten.

Kampen was in Middeleeuwen één van de bekende Hanzesteden en was daardoor behoorlijk welvarend maar raakte in verval door de verzanding van de monding van de IJssel en de toenemende concurrentie van vooral Amsterdam.

(zie ook: Hanze in de Wikipedia-encyclopedie)