Gereedschap bij het stoken met steenkolen

Uit Wouda's Wiki
Versie door imported>Jan Pieter Rottine op 26 sep 2012 om 20:29 (Nieuwe pagina aangemaakt met '==Gereedschap bij het stoken== beschreven door Piet Oppedijk, vrijwilliger Woudagemaal ==='''Kolenschop'''=== Voor het opruimen en op orde houden van het ketelhuis. ...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gereedschap bij het stoken

beschreven door Piet Oppedijk, vrijwilliger Woudagemaal

Kolenschop

Voor het opruimen en op orde houden van het ketelhuis.


Stokersschop

Om de kolen op het vuur te brengen. Deze schop heeft een rechtere steel aan het blad, zodat men de kolen beter in de vuurhaard kon brengen.


Stalen kruiwagen

Voor het afvoeren van de as en slakken van het vuur.


Slijs of slakkensteker

Dient om de slakkenlaag van het rooster los te steken en te breken, zodat de verbrandingslucht kan blijven toestromen. Van tijd tot tijd moet de slakkenlaag, als ze te dik wordt, geheel worden verwijderd, dit noemt men het schoonmaken van het vuur.


Riek

Hiermee legt men het vuur gelijk en trekt men de losgetrokken slakken van het rooster bij het schoonmaken van het vuur. Bovendien verwijdert men met de riek de as uit de aspit.


Klauw

Met de klauw breekt de stoker een bakkende kolenlaag, zodat de verbrandingslucht beter kan toestromen.


Haakmes

Dient om de luchtspleten tussen de roosterbaren open te houden, wanneer zich hierin slakken hebben vastgezet. Hiertoe legt de stoker het haakmes op het rij ijzer (zit achter de vuurdeur), drukt het mes in een luchtspleet en trek het hierna heen en weer.


Vlampijpborstel

Deze borstel was uiteraard langer dan het stookgereedschap omdat de lengte van de vlampijpen langer waren dan het rooster diep is.