Friese stoomgemalen: verschil tussen versies

126 bytes toegevoegd ,  15 feb 2016
geen bewerkingssamenvatting
imported>Jan Pieter Rottine
Geen bewerkingssamenvatting
imported>Jan Pieter Rottine
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 199: Regel 199:
<strong>1920</strong>
<strong>1920</strong>


Bouw van een <strong>boezemgemaal</strong> <strong>bij Teakesyl (Tacozijl) te Lemmer</strong> door het <strong>Provinciaal Bestuur van Friesland</strong>. In 1955 worden de zes Piedboeufketels vervangen door 4 Schotse ketels van Werkspoor. In 1947 krijgt het stoomgemaal de naam <strong>Ir D.F. Woudagemaal</strong>. In 1967 schakelt het gemaal over op oliestook. Het gemaal is thans eigendom van Wetterskip Fryslân en staat sinds 1998 op Werelderfgoedlijst van de Unesco. In 2011 wordt er in de nabijheid een nieuw bezoekerscentrum gebouwd.
Bouw van een <strong>boezemgemaal</strong> <strong>bij Teakesyl (Tacozijl) te Lemmer</strong> door het <strong>Provinciaal Bestuur van Friesland</strong>.
<br>In '''1955''' worden de '''zes Piedboeufketels''' '''vervangen door 4 Schotse ketels van Werkspoor'''.
<br>In '''1947''' krijgt het stoomgemaal '''de naam''' <strong>Ir D.F. Woudagemaal</strong>.
<br>In '''1967''' schakelt het gemaal over '''op oliestook'''.
<br>Het gemaal is '''thans eigendom van Wetterskip Fryslân''' en staat '''sinds 1998 op Werelderfgoedlijst van de Unesco'''.
<br>In '''2011''' wordt er in de nabijheid '''een nieuw bezoekerscentrum''' gebouwd.


[[Bestand:Woudagemaal_a.jpg|600x400px|link=]]
[[Bestand:Woudagemaal_a.jpg|600x400px|link=]]
Regel 206: Regel 211:
<strong>1922</strong>
<strong>1922</strong>


Het is mogelijk dat het in 1922 voor de veenpolder <strong>De Deelen</strong> gebouwde gemaal <strong>bij Haskerdijken (Heabrêge) </strong> eerst een stoomgemaal is geweest. Op de topografische kaart van 1929 staat op deze locatie vermeld: <strong>"Stoomgemaal De Deelen"</strong>.
Het is '''mogelijk''' dat het in '''1922''' voor de veenpolder <strong>De Deelen</strong> gebouwde gemaal <strong>bij Haskerdijken (Heabrêge) </strong> '''eerst een stoomgemaal''' is geweest.
<br>Op de '''topografische kaart van 1929''' staat op deze locatie vermeld: <strong>"Stoomgemaal De Deelen"</strong>.




<strong>1941</strong>
<strong>1941</strong>


In het archief van waterschap <strong>Groote Veenpolder in Opsterland en Smallingerland</strong> zijn technische tekeningen opgenomen betreffende de <strong>ombouw van het Noordergemaal tot een stoomgemaal</strong> (vanwege de olieschaarste). het is onbekend of dit plan is uitgevoerd.
In het archief van waterschap <strong>Groote Veenpolder in Opsterland en Smallingerland</strong> zijn technische tekeningen opgenomen betreffende de <strong>ombouw van het Noordergemaal tot een stoomgemaal</strong> (vanwege de olieschaarste). het is '''onbekend''' of dit plan is uitgevoerd.


(de redactie houdt zich aanbevolen voor foto's van de diverse gemalen: mail s.v.p. naar wiki@woudagemaal.nl)
(de '''redactie houdt zich aanbevolen voor foto's van de diverse gemalen''': mail s.v.p. naar wiki@woudagemaal.nl)
Anonieme gebruiker