Friese boezem: verschil tussen versies

Uit wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
k
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De '''Friese boezem''' of '''Frieslands boezem''' is een '''aaneengesloten open stelsel van meren, kanalen en kleinere vaarten in Friesland'''.
+
De Friese boezem of Frieslands boezem is een aaneengesloten open stelsel van meren, kanalen en kleinere vaarten in Friesland.
  
De Friese boezem is '''gelegen tussen [[Lemmer]] en [[Dokkumer Nieuwe Zijlen]]. Het zit ingeklemd tussen het [[IJsselmeer]], de [[Waddenzee]] en het [[Lauwersmeer]]'''.
+
De Friese boezem is gelegen tussen [[Lemmer]] en [[Dokkumer Nieuwe Zijlen]]. Het zit ingeklemd tussen het [[IJsselmeer]], de [[Waddenzee]] en het [[Lauwersmeer]].
  
De '''oppervlakte van de Friese boezem is 15.000 hectare'''. Het <strong>[[streefpeil]]</strong> op de Friese boezem is <strong>[[Normaal Amsterdams Peil|NAP]]</strong> -0,52 m gedurende het gehele jaar.
+
De oppervlakte van de Friese boezem is 15.000 hectare. Het [[streefpeil]] op de Friese boezem is [[Normaal Amsterdams Peil|NAP]] -0,52 m gedurende het gehele jaar.
  
[[Bestand:IMG_1081_k.jpg|400×600|link=Hoofdpagina]]
 
<strong>De Friese boezem (PM-kanaal van ca 1942) doorsnijdt de "Nesserdyk" die van Grou naar Akkrum liep. Het peil van de Friese boezem ligt duidelijk hoger dan het dorp Grou in het "Lage Midden"</strong>.
 
  
Met de bouw van '''het boezemgemaal [[ir. D.F. Woudagemaal]] in 1920 te Teakesyl bij Lemmer''' was het voor het eerst mogelijk om de bijna jaarlijkse overstromingen van het Lage Midden van Fryslân door stoombemaling te voorkomen.
+
[[Bestand:IMG_1081_k.jpg|400×600|link=]]
  
Voor het afvoeren van het water zijn '''na 1967''' vooral ook het <strong>[[J.L. Hooglandgemaal]]</strong> bij '''Stavoren''' en de <strong>[[R.J. Cleveringsluizen]]</strong> bij '''Lauwersoog''' belangrijk geworden.
+
 
 +
De Friese boezem (PM-kanaal van ca 1942) doorsnijdt de "Nesserdyk" die van Grou naar Akkrum liep. Het peil van de Friese boezem ligt duidelijk hoger dan het dorp Grou in het "Lage Midden".
 +
 
 +
Met de bouw van het boezemgemaal [[ir. D.F. Woudagemaal]] in 1920 te Teakesyl bij Lemmer was het voor het eerst mogelijk om de bijna jaarlijkse overstromingen van het Lage Midden van Fryslân door stoombemaling te voorkomen.
 +
 
 +
Voor het afvoeren van het water zijn na 1967 vooral ook het [[J.L. Hooglandgemaal]] bij Stavoren en de [[R.J. Cleveringsluizen]] bij Lauwersoog belangrijk geworden.
  
 
Voor een uitgebreide beschrijving van Frieslands boezem zie:
 
Voor een uitgebreide beschrijving van Frieslands boezem zie:
<strong>'''[[Peilbeheer van de Friese boezem in relatie tot ecosysteem- en waterkwaliteit in historisch perspectief]]'''</strong>
+
[[Peilbeheer van de Friese boezem in relatie tot ecosysteem- en waterkwaliteit in historisch perspectief]]
 +
 
 +
<br>
 +
[[Category:Waterbeheer Friese boezem]]

Versie van 23 sep 2021 om 16:18

De Friese boezem of Frieslands boezem is een aaneengesloten open stelsel van meren, kanalen en kleinere vaarten in Friesland.

De Friese boezem is gelegen tussen Lemmer en Dokkumer Nieuwe Zijlen. Het zit ingeklemd tussen het IJsselmeer, de Waddenzee en het Lauwersmeer.

De oppervlakte van de Friese boezem is 15.000 hectare. Het streefpeil op de Friese boezem is NAP -0,52 m gedurende het gehele jaar.


400×600


De Friese boezem (PM-kanaal van ca 1942) doorsnijdt de "Nesserdyk" die van Grou naar Akkrum liep. Het peil van de Friese boezem ligt duidelijk hoger dan het dorp Grou in het "Lage Midden".

Met de bouw van het boezemgemaal ir. D.F. Woudagemaal in 1920 te Teakesyl bij Lemmer was het voor het eerst mogelijk om de bijna jaarlijkse overstromingen van het Lage Midden van Fryslân door stoombemaling te voorkomen.

Voor het afvoeren van het water zijn na 1967 vooral ook het J.L. Hooglandgemaal bij Stavoren en de R.J. Cleveringsluizen bij Lauwersoog belangrijk geworden.

Voor een uitgebreide beschrijving van Frieslands boezem zie: Peilbeheer van de Friese boezem in relatie tot ecosysteem- en waterkwaliteit in historisch perspectief