Flevoland

Uit Wouda's Wiki
Versie door imported>Vincent Erdin op 22 dec 2012 om 18:29 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Flevoland Flevoland is de twaalfde provincie die na de inpoldering van de Noord Oostpolder (1942) en Oostelijk en Zuidelijk Flevoland is ontstaan. De provincie als be...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Flevoland

Flevoland is de twaalfde provincie die na de inpoldering van de Noord Oostpolder (1942) en Oostelijk en Zuidelijk Flevoland is ontstaan. De provincie als bestuursorgaan werd vooarfgegaan door het Openbaar lichaam: Zuidelijke IJsselmeerpolders (ZIJP).

Flevoland is als provincie in 1986 ontstaan en bestaat net iets langer dan 25 jaar. Flevoland moet in 2015 zijn opgegaan in een nieuw te vormen landsdeel met Noord-Holland en Utrecht.

In de Noordoostpolder liggen de voormalige eilanden: Schokland en Urk. Scholkand werd in 1859 van overheidswege ontruimd. De vraag is of dat besluit helemaal terecht is geweest omdat er nadien veel minder sprake zou zijn geweest van bedreigingen van het eiland die de veiligheid van de bewoners aan zou tasten. Schokland maakt sinds 1995 deel uit van de Werelderfgoedlijst van Unesco (evenals het ir. D.F. Woudagemaal).

Het eiland is tegenwoordig gemarkeerd in het landschap, de voormalige NH kerk (1834) wordt nu als expositieruimte gebruikt, aan de noordkant van het eiland lang de buurtschap Emmeloord met een haven en en een RK kerk. De RK kerk werd na de ontruiming afgebroken en in Ommen opgebouwd nadat hier een RK parochie was gesticht. Inmiddels is die oorspronkelijke kerk van Schokland ook in Ommen afgebroken en vervangen door een groter kerkgebouw.

Veel Schokkers van roomse signatuur zijn naar Stad Vollenhove gegaan, dit lijkt ene rechtstreeks gevolg te zijn van het feit dat Stad Vollenhove al een RK parochie had en Kampen bijvoorbeeld niet.

In de Noordoostpolder ontstond de belangrijkste hoofdkern: Emmeloord, naar de gelijknamige buurtschap op Schokland. In Emmeloord is ook het gemeentehuis van de gemeente Noord Oostpolder gevestigd. Urk is ook na de inpoldering een zelfstandige gemeente gebleven. De gemeente kon door de inpoldering belangrijk uitbreiden.

In Oostelijke Flevoland ligt de hoofdplaats: Leylstad, hier is weliswaar het bestuurlijk centrum gehuisvest maar Lelystad is nooit die grote plaats geworden die men aanvankelijk voor ogen had. In Zuidelijk Flevoland ligt het inmiddels veel grotere Almere.

In 1988 werd de Flevolijn spoorlijn geopend waardoor beide plaatsen beter bereikbaar werden per openbaar vervoer. Sinds december 2012 gaat de Flevolijn bij Lelystad over in de Hanzelijn naar Zwolle.