Dokkumergrootdiep

Uit wiki

Versie door Vincent Erdin (Overleg | bijdragen) op 5 mrt 2014 om 21:36 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Dokkumergrootdiep''' Het Dokkumergrootdiep ontstaat aan de oostzijde van de stadsvesting van '''Dokkum''' en gaat onder deze naam naar '''Dokkumer Nieuwe Zijlen'''...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Dokkumergrootdiep

Het Dokkumergrootdiep ontstaat aan de oostzijde van de stadsvesting van Dokkum en gaat onder deze naam naar Dokkumer Nieuwe Zijlen. Ter hoogte van het dorp Engwierum is een grote meander aanwezig: Oud Dokkumerdiep, dit loopt tussen het Dokkumergrootdiep en Dokkumer Nieuwe Zijlen.

Het Dokkumergrootdiep was voor de stad Dokkum een belangrijk vaarwater, het was de verbinding met de zee (Lauwerszee), de afsluiting bij Dokkumer Nieuwe Zijlen bracht hier verandering in. Toch is het Dokkumergrootdiep nog steeds van groot belang in de waterhuishouding van de provincie Friesland. Een deel van het water uit de boezem wordt via dit water afgevoerd naar Dokkumer Nieuwe Zijlen en komt dan op het Lauwersmeer terecht.

Het Dokkumergrootdiep is voor de recreatievaart belangrijk omdat het een rechtstreekse verbinding is tussen Dokkum en het Lauwersmeer.