Ketelvoedingswater - Algemeen

Uit Wouda's Wiki
Versie door imported>Jan Pieter Rottine op 6 nov 2013 om 14:08
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagina is nog in bewerking.

(samenvatting uit: "Stoom", uitgave: Krachtwerktuigen Amersfoort/Groningen, 1929 en 1942)

Voor het voeden van stoomketels komen verschillende natuurlijke watersoorten in aanmerking.

 • Regenwater
  Water dat de natuurlijke weg door de atmosfeer heeft afgelegd en is opgevangen in een reservoir.
  Als het regenwater zorgvuldig is opgevangen, bevat het uitsluitend bestanddelen uit de lucht. De zuurstof en vrij koolzuur kunnen last veroorzaken.
 • Oppervlaktewater
  Oppervlaktewater uit rivieren, meren, kanalen en vaarten. Dit betreft meestal ook regenwater dat bovendien in bepaalde gevallen ook nog een betrekkelijk korte weg door de aardbodem heeft afgelegd.
  Het oppervlaktewater is meestal verontreinigd door onopgeloste bestanddelen, die in min of meer fijne toestand voorkomen en van anorganische of organische oorsprong zijn. Ook bevat het oppervlaktewater colloïdaal opgeloste stoffen, die zo fijn verdeeld zijn, dat ze door filtratie niet verwijderd kunnen worden.
 • Grondwater
  Grondwater is als regenwater in de bodem gedrongen en dat dieper in de aardbodem voldoende tijd heeft gekregen om uit de bodem verschillende bestanddelen en stoffen op te lossen en op te nemen.
  Grondwater bevat weinig of geen zuurstof, omdat dit bij de afbraakprocessen in de bodem door de organische stoffen wordt verbruikt. Het bij deze processen gevormde koolzuur gas wordt door het water opgelost, waardoor het min of meer zuur wordt en bij het lange doordringingsproces volop de gelegenheid krijgt om de bestanddelen uit de bodem op te nemen. [[Bestand: