Almere: verschil tussen versies

Uit wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
(Categorie toegevoegd)
 
(15 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
'''Almere'''
 
'''Almere'''
  
De oudtst voorkomende naam '''Almere''' heeft vooral betrekking op het meer dat destijds gevormd is het '''Flevo Lacus'''. Dit binnenmeer heeft zoch fors uitgebreid en kreeg de naam Almere en is rond het jaar 800 ontstaan. Het Almere liep globaal van de duinen bij '''Beverwijk''' tot bij '''Kampen'''.
+
De oudst voorkomende naam '''Almere''' heeft vooral betrekking op het meer dat destijds gevormd is het '''Lacus Flevo ([[Flevomeer]])'''.
Het is een brakwatersuysteem en tot in de 12e eeuw werd er klei afgezet.
+
  
Rond het jaar 1000 kwamen er in het noorden doorbraken en werden de geulen gevormd die we nu nog kennen in de '''[[Waddenzee]]''' '''Texelstroom''' en '''Vliestroom'''. Er wordt water vanaf die kant aangevoerd en het meer groeit. In 1170 breekt de veenrug tussen '''Enkhuizen''' en '''Stavoren''' door en krijgt het Almere de vorm van de ''' [[Zuiderzee]]'''.
+
[[Bestand:Flovomeer.jpg|300x362px|link=]]
De Zuiderzee krijgt echter nog een aantal eeuwen de kans om met name in Noord-Holland land onder water te zetten, vrij grote delen langs de rand verdwijnen.
+
Pas vanaf de 16e eeuw keert het tij en wordt er een vorozichtig begin gemaakt met het heroveren van land op het water door middel van de droogmakerijen: '''Beemster''', '''Purmer''' en '''Schermer'''.
+
  
In het Almere zijn in de 10e eeuw de eilanden '''Schokland''' en '''Urk''' ontstaan. Schokland bleef een zelfstandig eiland tot aan het moment van de wettelijke ontruiming in de zomer van 1859. Het eiland Urk is bij de inpoldering van de '''Noord Oostpolder''' onderdeel geworden van de nieuwe polder.
+
Dit '''binnenmeer''' heeft zich fors uitgebreid en kreeg later de naam '''Aelmere''', '''na 800''' zette de uitbreiding zich ongeremd voort. Het '''Almere''' liep globaal van de duinen bij '''Beverwijk''' tot bij '''Kampen'''.
 +
Het is dan nog een brakwatersysteem en '''tot in de 12e eeuw werd er klei afgezet'''.
  
Schokland was ingedeeld bij de provincie '''Overijssel,''' veel Schokkers zijn na de ontruiming naar Kampen en '''Stad Vollenhove''' getrokken. Urk hoorde bij de provincie Noord Holland, het stadswapen van de stad '''Amsterdam''' op sommige gebouwen herinnert nog aan deze periode.
+
[[Bestand:Flevomeer_800.jpg|300x361px|link=]]
De stad Amsterdam had belang bij de vuurtoren van Urk als belangrijk baken op de Zuiderzee en had daarom het stadswapen onder andere op de vuurtoren aangebracht.
+
  
Nadat '''Zuidelijk Flevoland''' was ingepolderd kwam de naam Almere weer terug. Een van de nieuw te stichten plaatsen kreeg deze naam.
+
Rond '''het jaar 1000''' kwamen er in het noorden doorbraken en zo werden de geulen gevormd, die we nu nog kennen in de '''[[Waddenzee]]''' '''Texelstroom''' en '''Vliestroom'''. Hierlangs wordt water uit de '''[[Noordzee]]''' aangevoerd, waardoor het het meer vervolgens steeds verder groeit en in oppervlak belangrijk toeneemt.
Ofschoon '''Lelystad''' de hoofdplaats is van de provincie Flevoland is Almere qua inwonertal inmiddels veel groter dan Lelystad. Almere heeft inmiddels ruim 200.000 inwoners.  
+
  
Tussen Almere en Lelystad liggen de '''Oostvaardersplassen'''. Inmiddels is dit een bekend natuurgebied waar vooral de grote grazers in grote kudden in het gebied leven. De Oostvaardersplassen konden ontstaan omdat het gebied na de inpoldering extreem ver van de op kaart ingetekende woonkernen lag. Het gebied kreeg hierdoor een eigen dynamiek. Dat had weer als gevolg dat de spoorlijn tussen Almere en Lelystad met een boog om hetnatuurgebied heengelegd moest worden omdat de natuurwaarde van de Oostvaardersplassen inmiddels wel vast was komen te staan.
+
'''Vanaf 1170 tot 1248''' breekt de veenrug tussen '''Enkhuizen''' en '''Stavoren''' langzamerhand steeds verder door en het meer Almere krijgt de vorm van de '''[[Zuiderzee]]'''.
Het gebied is nu een natuurlijke groene buffer tussen Almere en Lelystad. Almere bouwt vooral an beide zijden van de A-6 en in de richting van de Hollandse en Stichtse brug brug naar het zuid-oosten
+
<br>De '''[[Zuiderzee]]''' krijgt echter nog een aantal eeuwen lang de kans om, met name in Noord-Holland, het land onder water te zetten, waardoor vrij grote delen langs de rand verdwijnen.
 +
<br>Pas '''vanaf de 16e eeuw''' keert het tij en wordt er een voorzichtig begin gemaakt met het '''heroveren van land op het water''' door middel van de '''[[droogmakerijen]]''': '''Beemster''', '''Purmer''' en '''Schermer'''.
 +
 
 +
In het Almere zijn '''in de 10e eeuw''' de '''eilanden''' '''[[Schokland]]''' en '''[[Urk]]''' ontstaan. '''[[Schokland]]''' bleef een zelfstandig eiland tot aan het moment van de '''wettelijke ontruiming''' '''in de zomer van 1859'''. Het eiland '''Urk''' is '''bij de inpoldering van de''' '''Noordoostpolder''' onderdeel geworden van de nieuwe polder.
 +
 
 +
[[Bestand:Schokland2_k.jpg|600×453px|link=]]
 +
 
 +
'''[[Schokland]]''' was '''ingedeeld bij de provincie''' '''Overijssel,''' veel Schokkers zijn na de ontruiming naar '''Kampen''' en '''Stad Vollenhove''' getrokken. '''Urk''' hoorde '''bij de provincie Noord Holland''', het stadswapen van de stad '''Amsterdam''' op sommige gebouwen herinnert nog aan deze periode.
 +
<br>De '''stad Amsterdam''' had belang bij de '''vuurtoren van Urk''' als belangrijk '''baken op de Zuiderzee''' en had daarom het stadswapen onder andere op de vuurtoren aangebracht.
 +
 
 +
[[Bestand:Urk.jpg|560×420px|link=]]
 +
 
 +
Nadat '''Zuidelijk-Flevoland''' was ingepolderd kwam '''de naam Almere weer terug'''. '''Eén van de nieuw te stichten plaatsen''' kreeg deze naam.
 +
Ofschoon '''Lelystad''' de hoofdplaats is van de provincie Flevoland is Almere qua inwonertal inmiddels veel groter dan Lelystad. Almere verwelkomde in 2016 de '''200.000e inwoner'''.
 +
 
 +
[[Bestand:Konik-Oostvaarderspl1_k.JPG|600×450px|link=]]
 +
 
 +
'''Tussen Almere en Lelystad''' liggen de '''Oostvaardersplassen'''. Inmiddels is dit een '''bekend natuurgebied''', waar vooral de grote grazers in grote kudden in het gebied leven. De '''Oostvaardersplassen''' konden ontstaan, omdat het gebied na de inpoldering extreem ver van de op kaart ingetekende woonkernen lag. Het gebied kreeg hierdoor een eigen dynamiek. Dat had weer als gevolg dat '''de spoorlijn tussen Almere en Lelystad met een boog om het natuurgebied heen gelegd''' moest worden, omdat de natuurwaarde van de Oostvaardersplassen inmiddels wel vast was komen te staan.
 +
<br>Het gebied is nu een natuurlijke groene buffer tussen Almere en Lelystad. Almere bouwt vooral aan beide zijden van de A-6 en in de richting van de Hollandse en Stichtse brug naar het zuidoosten.
  
 
Er waren plannen om de Oostvaardersplassen te verbinden met andere natuurgebieden, inmiddels zijn die plannen van tafel.
 
Er waren plannen om de Oostvaardersplassen te verbinden met andere natuurgebieden, inmiddels zijn die plannen van tafel.
 +
 +
(Voor verdere informatie omtrent '''Almere''', zie '''[[Zuiderzee]]''')
 +
 +
<br>
 +
[[Category:Relevantie 1]]

Huidige versie van 23 sep 2021 om 16:03

Almere

De oudst voorkomende naam Almere heeft vooral betrekking op het meer dat destijds gevormd is het Lacus Flevo (Flevomeer).

Flovomeer.jpg

Dit binnenmeer heeft zich fors uitgebreid en kreeg later de naam Aelmere, na 800 zette de uitbreiding zich ongeremd voort. Het Almere liep globaal van de duinen bij Beverwijk tot bij Kampen. Het is dan nog een brakwatersysteem en tot in de 12e eeuw werd er klei afgezet.

Flevomeer 800.jpg

Rond het jaar 1000 kwamen er in het noorden doorbraken en zo werden de geulen gevormd, die we nu nog kennen in de Waddenzee Texelstroom en Vliestroom. Hierlangs wordt water uit de Noordzee aangevoerd, waardoor het het meer vervolgens steeds verder groeit en in oppervlak belangrijk toeneemt.

Vanaf 1170 tot 1248 breekt de veenrug tussen Enkhuizen en Stavoren langzamerhand steeds verder door en het meer Almere krijgt de vorm van de Zuiderzee.
De Zuiderzee krijgt echter nog een aantal eeuwen lang de kans om, met name in Noord-Holland, het land onder water te zetten, waardoor vrij grote delen langs de rand verdwijnen.
Pas vanaf de 16e eeuw keert het tij en wordt er een voorzichtig begin gemaakt met het heroveren van land op het water door middel van de droogmakerijen: Beemster, Purmer en Schermer.

In het Almere zijn in de 10e eeuw de eilanden Schokland en Urk ontstaan. Schokland bleef een zelfstandig eiland tot aan het moment van de wettelijke ontruiming in de zomer van 1859. Het eiland Urk is bij de inpoldering van de Noordoostpolder onderdeel geworden van de nieuwe polder.

600×453px

Schokland was ingedeeld bij de provincie Overijssel, veel Schokkers zijn na de ontruiming naar Kampen en Stad Vollenhove getrokken. Urk hoorde bij de provincie Noord Holland, het stadswapen van de stad Amsterdam op sommige gebouwen herinnert nog aan deze periode.
De stad Amsterdam had belang bij de vuurtoren van Urk als belangrijk baken op de Zuiderzee en had daarom het stadswapen onder andere op de vuurtoren aangebracht.

560×420px

Nadat Zuidelijk-Flevoland was ingepolderd kwam de naam Almere weer terug. Eén van de nieuw te stichten plaatsen kreeg deze naam. Ofschoon Lelystad de hoofdplaats is van de provincie Flevoland is Almere qua inwonertal inmiddels veel groter dan Lelystad. Almere verwelkomde in 2016 de 200.000e inwoner.

600×450px

Tussen Almere en Lelystad liggen de Oostvaardersplassen. Inmiddels is dit een bekend natuurgebied, waar vooral de grote grazers in grote kudden in het gebied leven. De Oostvaardersplassen konden ontstaan, omdat het gebied na de inpoldering extreem ver van de op kaart ingetekende woonkernen lag. Het gebied kreeg hierdoor een eigen dynamiek. Dat had weer als gevolg dat de spoorlijn tussen Almere en Lelystad met een boog om het natuurgebied heen gelegd moest worden, omdat de natuurwaarde van de Oostvaardersplassen inmiddels wel vast was komen te staan.
Het gebied is nu een natuurlijke groene buffer tussen Almere en Lelystad. Almere bouwt vooral aan beide zijden van de A-6 en in de richting van de Hollandse en Stichtse brug naar het zuidoosten.

Er waren plannen om de Oostvaardersplassen te verbinden met andere natuurgebieden, inmiddels zijn die plannen van tafel.

(Voor verdere informatie omtrent Almere, zie Zuiderzee)