Friese stoomgemalen: verschil tussen versies

197 bytes toegevoegd ,  15 feb 2016
geen bewerkingssamenvatting
imported>Jan Pieter Rottine
Geen bewerkingssamenvatting
imported>Jan Pieter Rottine
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 4: Regel 4:
<strong>1853</strong>
<strong>1853</strong>


In de gemeente <strong>Hemelumer Oldephaert en Noordwolde</strong> wordt in '''1853''' een meer, de '''Flait''', drooggemalen door '''Jonkheer J.H.F.K. Gerlacius van Swinderen'''.
In de gemeente <strong>Hemelumer Oldephaert en Noordwolde</strong> wordt in '''1853''' een meer, de '''Flait''', drooggemalen in opdracht van '''Jonkheer J.H.F.K. Gerlacius van Swinderen'''.
<br>Hij gebruikt hiervoor <strong>het eerste stoomgemaal in Friesland</strong>.
<br>Hij gebruikt hiervoor <strong>het eerste stoomgemaal in Friesland</strong>.
<br>Het gebied valt '''later onder Waterschap Ymedam (1923-1972)'''.
<br>Het gebied valt '''later onder Waterschap Ymedam (1923-1972)'''.
Regel 13: Regel 13:
<strong>1858</strong>
<strong>1858</strong>


In de <strong>Polder van het 4de en 5de Veendistrict</strong> wordt al vroeg gebruik gemaakt van stoombemaling. Het stoomgemaal staat <strong>onder Tjalleberd</strong> en wordt weer afgeschaft in 1868.
In de <strong>Polder van het 4de en 5de Veendistrict</strong> wordt '''al vroeg''' gebruik gemaakt van '''stoombemaling'''.
<br>'''Het stoomgemaal''' staat <strong>onder Tjalleberd</strong> en wordt weer '''afgeschaft in 1868'''.




<strong>1861</strong>
<strong>1861</strong>


Het waterschap <strong>Veenpolder van Echten</strong> bouwt een stoomgemaal <strong>aan het Tjeukemeer</strong>. Besloten wordt het gemaal eerst aan de droogmaking van het gebied te zetten. Als dat een feit is, zal het stoomgemaal later aangepast worden. Met het oog hierop wordt er alvast een tweede stoomketel aangeschaft. Met de bouw van het gemaal wordt in 1859 begonnen en in 1861 in gebruik genomen. Als adviseur bij de bouw is opgetreden civiel ingenieur jhr. W.J. Backer te Amsterdam. Het "stoomvijzelwerktuig" wordt geleverd door Harmens en Penning te Harlingen.
Het waterschap <strong>Veenpolder van Echten</strong> bouwt een '''stoomgemaal''' <strong>aan het Tjeukemeer</strong>. <br>Besloten wordt het gemaal '''eerst''' aan '''de droogmaking''' van het gebied te zetten.
In 1866 vervangt men de stoomketels, die slecht voldoen, door één nieuwe.
<br>Als dat een feit is, zal '''het stoomgemaal later aangepast''' worden.
In 1877 wordt het stoomgemaal voorzien van een geheel nieuwe machine en een "dieptastende" vijzel. Het stoomgemaal dient samen met drie molens voor de bemaling van de "ondergronden".
<br>Met het oog hierop wordt er '''alvast een tweede stoomketel''' aangeschaft. Met de bouw van het gemaal wordt '''in 1859 begonnen en in 1861 in gebruik''' genomen. Als adviseur bij de bouw is opgetreden '''civiel ingenieur jhr. W.J. Backer te Amsterdam'''.
Omstreeks 1900 heeft het gemaal te "weinig vermogen". Omstreeks 1913-1915 wordt het oude gemaal ontmanteld en afgebroken.
<br>Het "stoomvijzelwerktuig" wordt '''geleverd door Harmens en Penning te Harlingen'''.
<br>In '''1866''' '''vervangt men de stoomketels''', die slecht voldoen, door één '''nieuwe ketel'''.
<br>In '''1877''' wordt het stoomgemaal voorzien van '''een geheel nieuwe machine''' en een '''"dieptastende" vijzel'''. Het stoomgemaal dient '''samen met drie molens''' voor de '''bemaling van de "ondergronden"'''.
<br>'''Omstreeks 1900''' heeft het gemaal te '''"weinig vermogen"'''.
<br>'''Omstreeks 1913-1915''' wordt '''het oude gemaal ontmanteld en afgebroken'''.
    
    


Anonieme gebruiker