Centrifugaalpomp: verschil tussen versies

318 bytes verwijderd ,  20 aug 2021
k
Pagina ontvet
imported>Bert Lems
k (1 versie geïmporteerd)
imported>Cierick Goos
k (Pagina ontvet)
Regel 1: Regel 1:
De '''centrifugaalpomp''' werd '''voor het eerst in 1861 op de wereldtentoonstelling in Londen''' aan belangstellenden en het grote publiek getoond.
De centrifugaalpomp werd voor het eerst in 1861 op de wereldtentoonstelling in Londen aan belangstellenden en het grote publiek getoond.


[[Bestand:IMG_0619_-1_centr_de_tuut_k.jpg|600x400px|link=]]
[[Bestand:IMG_0619_-1_centr_de_tuut_k.jpg|600x400px|link=]]
<strong>Centrifugaalpomp in stoomgemaal "De Tuut" te Appeltern</strong>
Centrifugaalpomp in stoomgemaal "De Tuut" te Appeltern


De '''centrifugaalpomp''' zou vanaf dat moment langzaam maar zeker '''steeds vaker in een stoomgemaal worden toegepast'''. De pomp was '''een waardige opvolger van het [[scheprad]] en de [[vijzel]]''' die tot dan toe veelvuldig werden gebruikt.
<br>De eerste <strong>[[poldermolen|poldermolens]]</strong> waren voorzien van een '''[[scheprad]]''', dat door de omvang aan de zijkant van de molen werd geplaatst. Nadeel van het scheprad is het '''[[waterverlies]]''', waardoor het rendement op ongeveer zestig procent komt. Van iedere liter water komt zes deciliter aan de andere kant terecht.
Het '''scheprad kan het water ongeveer 2 meter opvoeren'''.


Het volgende opvoerwerktuig is de '''[[vijzel]]'''. De vijzel werd '''in de vijzelbak''' onder de poldermolen geplaatst. Een belangrijk voordeel hiervan was dat het minder ruimte in beslag nam. Door de vijzelbak werd voorkomen dat er grote hoeveelheden water terug konden stromen, het lekverlies was beperkt en het rendement hoger.
De centrifugaalpomp zou vanaf dat moment langzaam maar zeker steeds vaker in een stoomgemaal worden toegepast. De pomp was een waardige opvolger van het [[scheprad]] en de [[vijzel]] die tot dan toe veelvuldig werden gebruikt.
Een '''vijzel kan ruim 5 meter overbruggen'''.  
De eerste [[poldermolen|poldermolens]] waren voorzien van een [[scheprad]], dat door de omvang aan de zijkant van de molen werd geplaatst. Nadeel van het scheprad is het [[waterverlies]], waardoor het rendement op ongeveer zestig procent komt. Van iedere liter water komt zes deciliter aan de andere kant terecht.
Het scheprad kan het water ongeveer 2 meter opvoeren.


De '''centrifugaalpomp is nog weer efficiënter dan scheprad en vijzel'''. De inlaat en de uitlaat liggen onder het wateroppervlak. Hierdoor kan er onder alle weersomstandigheden worden gemalen. '''Ook als er op het stroomkanaal naar het ir. D.F. Woudagemaal een dikke ijslaag ligt''' dan nog kan een centrifugaalpomp water aanzuigen en uitslaan.
Het volgende opvoerwerktuig is de [[vijzel]]. De vijzel werd in de vijzelbak onder de poldermolen geplaatst. Een belangrijk voordeel hiervan was dat het minder ruimte in beslag nam. Door de vijzelbak werd voorkomen dat er grote hoeveelheden water terug konden stromen, het lekverlies was beperkt en het rendement hoger.
Een vijzel kan ruim 5 meter overbruggen.  


In het '''[[ir. D.F. Woudagemaal]]''' staan '''acht centrifugaalpompen''' opgesteld. De pompen zijn in 1920 door '''[[Jaffa]]''' in Utrecht gemaakt en geplaatst. Jaffa heeft destijds de inschrijving op het gemaal mede in de wacht gesleept doordat er pompen van plaatijzer werden aangeboden. Zulke pompen van geklonken plaatijzer waren goedkoper te produceren, terwijl de capaciteit en betrouwbaarheid goed konden worden gegarandeerd.
De centrifugaalpomp is nog weer efficiënter dan scheprad en vijzel. De inlaat en de uitlaat liggen onder het wateroppervlak. Hierdoor kan er onder alle weersomstandigheden worden gemalen. Ook als er op het stroomkanaal naar het ir. D.F. Woudagemaal een dikke ijslaag ligt dan nog kan een centrifugaalpomp water aanzuigen en uitslaan.
 
In het [[ir. D.F. Woudagemaal]] staan acht centrifugaalpompen opgesteld. De pompen zijn in 1920 door [[Jaffa]] in Utrecht gemaakt en geplaatst. Jaffa heeft destijds de inschrijving op het gemaal mede in de wacht gesleept doordat er pompen van plaatijzer werden aangeboden. Zulke pompen van geklonken plaatijzer waren goedkoper te produceren, terwijl de capaciteit en betrouwbaarheid goed konden worden gegarandeerd.


[[Bestand:centrifugaalpomp_1_k.jpg|222x300px|link=]]
[[Bestand:centrifugaalpomp_1_k.jpg|222x300px|link=]]


Het water wordt het boezemwater aangezogen, in het slakkenhuis rondgeslingerd en komt er aan de andere, IJsselmeerzijde weer uit. '''Iedere pomp''' in het gemaal heeft een '''capaciteit van 500 m3 per minuut'''. '''De acht pompen slaan per minuut 4.000 m3 per minuut uit'''.


Vaak valt het bij de bezoekers tijdens de rondleidingen op dat '''de schoepen van de pompen in het Woudagemaal betrekkelijk klein''' zijn, '''gelet op de inhoud van het pomphuis''' zelf.
Het water wordt het boezemwater aangezogen, in het slakkenhuis rondgeslingerd en komt er aan de andere, IJsselmeerzijde weer uit. Iedere pomp in het gemaal heeft een capaciteit van 500 m3 per minuut. De acht pompen slaan per minuut 4.000 m3 per minuut uit.
<br>Men kan zich de centrifugaal pomp '''voorstellen als een op zijn zij liggend "kopje koffie"....'''
 
<br>Als men '''intensief''' in een kopje koffie '''roert''', dan gaat de koffie '''snel in het rond draaien'''. Een bekend verschijnsel is dan dat '''de koffie langs de buitenkant van het kopje behoorlijk omhoog komt''', terwijl '''in het midden van het kopje het niveau duidelijk daalt tot een dal'''.
Vaak valt het bij de bezoekers tijdens de rondleidingen op dat de schoepen van de pompen in het Woudagemaal betrekkelijk klein zijn, gelet op de inhoud van het pomphuis zelf.
<br>'''Langs de buitenzijde van het kopje staat dus een hogere druk''' op de koffie '''dan in het midden!''' Als men een gaatje in de zijkant van het kopje zou boren, dan zou de koffie op een dergelijk moment snel naar buiten vloeien....
Men kan zich de centrifugaal pomp voorstellen als een op zijn zij liggend "kopje koffie"....
<br>Dit '''verschijnsel''' is '''ook''' aan de orde '''in de centrifugaalpomp''': door de schoepen (het lepeltje) gaat de inhoud draaien en door de hogere '''druk tegen de buitenzijde van het pomphuis wordt het water door de uitstortbuis''' (het gaatje in de wand van het kopje) naar het IJsselmeer '''geslingerd'''.
 
<br>De '''ronde zuigbuizen voeren nieuw water aan in het midden bij de axiale schoepen''' en zo blijft het centrifugaalproces actief.
Als men intensief in een kopje koffie roert, dan gaat de koffie snel in het rond draaien. Een bekend verschijnsel is dan dat de koffie langs de buitenkant van het kopje behoorlijk omhoog komt, terwijl in het midden van het kopje het niveau duidelijk daalt tot een dal.
<br>Wij zouden natuurlijk ook een vergelijking kunnen maken met de was-centrifuge....   
Langs de buitenzijde van het kopje staat dus een hogere druk op de koffie dan in het midden! Als men een gaatje in de zijkant van het kopje zou boren, dan zou de koffie op een dergelijk moment snel naar buiten vloeien....
 
Dit verschijnsel is ook aan de orde in de centrifugaalpomp: door de schoepen (het lepeltje) gaat de inhoud draaien en door de hogere druk tegen de buitenzijde van het pomphuis wordt het water door de uitstortbuis (het gaatje in de wand van het kopje) naar het IJsselmeer geslingerd.
De ronde zuigbuizen voeren nieuw water aan in het midden bij de axiale schoepen en zo blijft het centrifugaalproces actief.
Wij zouden natuurlijk ook een vergelijking kunnen maken met de was-centrifuge....   


[[Bestand:IMG_2063_k.jpg|600x400px|link=]]
[[Bestand:IMG_2063_k.jpg|600x400px|link=]]
<br>'''In 1920 behoorde een capaciteit van 4000 m3 per minuut tot de absolute top!'''
In 1920 behoorde een capaciteit van 4000 m3 per minuut tot de absolute top!  
 


Het stoomgemaal '''Cruquius''', één van de drie stoomgemalen die de Haarlemmermeer van 1849 - 1852 droogmaalde had een capaciteit van '''2.500 m3 per minuut'''.
Het stoomgemaal Cruquius, één van de drie stoomgemalen die de Haarlemmermeer van 1849 - 1852 droogmaalde had een capaciteit van 2.500 m3 per minuut.


Op de overgang van de 20e naar 21e eeuw maakt de technische vooruitgang steeds grotere capaciteiten mogelijk. Zo heeft het <strong>[[J.L. Hooglandgemaal]]</strong> bij Staveren heeft reeds een capaciteit van minimaal '''8.000 m3 per minuut''''''Nieuwe pompinstallaties hebben al een capaciteit van 10.000 m3 per minuut'''.
Op de overgang van de 20e naar 21e eeuw maakt de technische vooruitgang steeds grotere capaciteiten mogelijk. Zo heeft het [[J.L. Hooglandgemaal]] bij Staveren heeft reeds een capaciteit van minimaal 8.000 m3 per minuut.  Nieuwe pompinstallaties hebben al een capaciteit van 10.000 m3 per minuut.


Hoe het ook zij, de acht centrifugaalpompen van het ir. D.F. Woudagemaal doen nog steeds hun belangrijke plicht als er een beroep op wordt gedaan.
Hoe het ook zij, de acht centrifugaalpompen van het ir. D.F. Woudagemaal doen nog steeds hun belangrijke plicht als er een beroep op wordt gedaan.
Anonieme gebruiker