Bodemdaling: verschil tussen versies

1.014 bytes toegevoegd ,  3 okt 2012
geen bewerkingssamenvatting
imported>Vincent Erdin
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Bodemdaling. Nederland daalt, weliswaar heel langzaam maar toch is dat een onomkeerbaar proces. Het begin van de bodemdaling ligt op het moment dat er iets uitgehaald...')
 
imported>Jan Pieter Rottine
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Bodemdaling.
'''Bodemdaling'''


Nederland daalt, weliswaar heel langzaam maar toch is dat een onomkeerbaar proces. Het begin van de bodemdaling ligt op het moment dat er iets uitgehaald wordt.
'''Nederland daalt''', weliswaar '''heel langzaam''', maar toch is dat '''een onomkeerbaar proces'''. De daling van de bodem is een natuurlijk geologisch proces. Hoewel deze factor mogelijk gering is, kunnen we toch zeggen dat het landoppervlak nergens een stabiele hoogteligging heeft.
In de middeleeuwen was dat vooral veen. Grote gebieden werden ontgonnen en nadat het veen was afgegraven werd het land niet afgedekt of verder in orde gemaakt. Er verdween een laag van soms meerdere meters. Dat kon tot gevolg hebben dat het water vrij spel kreeg en de zwakke delen van zo'n veengebied onder water kwamen te staan. Wat eerst een klein water was kon uitgroeien tot een enorm meer. Op deze manier is de Haarlemmermeer ontstaan. Een eenvoudige uitvening; een plas niet opgevuld water en stormen deden de rest. In de driehoek Amsterdam, Haarlem en Leiden was het meer een gevaarlijke plas water die meer dan eens zorgde voor overlast.  
 
In de 17e eeuw kreeg Amsterdam overlast van het water van de toenmalige Zuiderzee. om inzicht te krijgen in wat er nu eigenlijk aan de hand was, liet liet burgemeester Hudde dijkpeilstenen of huddestenen langs het IJ inmetselen in een aantal bruggen en sluizen.
Vanaf de horizontale kerf in de steen werd vanaf dat moment de waterhoogte van het IJ gemeten, een aantal malen per dag. Zo werd de basis gelegd voor wat later het Normaal Amsterdams Peil zou worden.
De bodemdaling wordt ook beïnvloed vanaf het moment dat men activiteiten in de bodem ging ontwikkelen.
 
In de middeleeuwen was dat vooral de vervening.
In Zeeland en delen van Holland diepte men veengrond op om door middel van verbranding daaruit het ingesloten zout te winnen (selbarnen). Grote gebiedenlaaggelegen veen verdwenen onder het waterpeil en de watervlakten die ontstonden breidden zich door stormen en bijbehorende afslag snel uit.
 
Grote gebieden werden ook werden ontgonnen en nadat het veen was afgegraven werd het land niet afgedekt of verder in orde gemaakt. Er verdween een laag van soms meerdere meters. Dat kon tot gevolg hebben dat het water vrij spel kreeg en de zwakke delen van zo'n veengebied onder water kwamen te staan. Wat eerst een klein water was kon uitgroeien tot een enorm meer. Op deze manier is de Haarlemmermeer ontstaan. Een eenvoudige uitvening; een plas niet opgevuld water en stormen deden de rest. In de driehoek Amsterdam, Haarlem en Leiden was het meer een gevaarlijke plas water die meer dan eens zorgde voor overlast.  
Menselijk ingrijpen zorgde hier voor de bodemdaling.
Menselijk ingrijpen zorgde hier voor de bodemdaling.


Anonieme gebruiker